Politiikka
1.3.2017 13:49 ・ Päivitetty: 1.3.2017 14:20
Ministeri Rehula valinnanvapausmallista: “Kolmas pointti on se, että minulla ei ole mitään kerrottavaa tässä vaiheessa”
Soten kokoomukselle rakkain osa, sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämistä edellyttävä valinnanvapausmalli on vielä vajaan viikon lausuntokierroksella. Sote-valmistelusta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on saanut mallia koskevista lakiluonnoksista runsaasti julkista palautetta. Hän jakaa palautteen kahteen osaan. Kumpikaan ei ole selkeän myönteistä.
– Osa on sitä, että vastustetaan koko valinnanvapausajattelua. Toisaalta viimeisen neljän päivän aikana tulleessa palautteessa on aito huoli siitä, että tuleeko nyt valmisteltavasta mallista niin hyvä kuin siitä on mahdollista saada, Rehula sanoo.
Ministeri mainitsee palautteen nostaneen pintaan myös vuosien takaisia sote-muistoja, joissa kaverit jättivät.
Kaverit oli tosi vähissä.
– Just tasan kaksi vuotta sitten tähän aikaan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai oman työnsä valmiiksi ja se lähti toista kertaa perustuslakivaliokuntaan. Kyllä riitti palautteenantajia. Kaverit oli tosi vähissä.
Rehula oli tuolloin sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja ja kertoo poistuneensa eduskunnan kuppilasta, kun perustuslakivaliokunnan silloinen puheenjohtaja, kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) tuli sisään.
– Minä läksin toisesta päästä pois, koska perustuslakivaliokunta teki silloin ja tulee tekemään nytkin ihan itsenäistä työtä.
Se oli palaveri, josta sain pari muistiota.
Viime viikolla sote-asiat olivat esillä Rehulan ja uudistusta varsin kovasanaisesti arvostelleiden sairaanhoitopiirien johtajien palaverissa. Rehula kommentoi palaverin tunnelmia lyhytsanaisesti.
– Se oli palaveri, josta sain pari muistiota, ja niitä muistioita on nyt tullut tässä lueskeltua.
Asiakkaan valinnanvapautta koskeviin lakiluonnoksiin on tulossa muutoksia, se on varmaa ja sen on vahvistanut myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.), mutta muutosten yksityiskohdat ovat hämärän peitossa. Rehula lupaa tietoja muutaman viikon kuluessa.
Aika käy vähiin, koska valinnanvapauslainsäädännön on määrä olla eduskunnan käsittelyssä toukokuun alkupuolella. Sitä ennen tarvitaan perustuslakiarviointia ja kolmeen miljardiin asetetun säästötavoitteen pohdintaa.
– Kolmas pointti on se, että minulla ei ole mitään kerrottavaa tässä vaiheessa. Se päivä, jolloin kerrotaan mitä mahdollisia muutoksia tulee, ei todellakaan ole nyt vielä.
Pitääkö aikataulu?
– Sen on pidettävä.
Mikä siinä on takaraja?
– Eduskunnalle on ilmoitettu, että valinnanvapaus tulee käsittelyyn vapun tienoilla. Se on sitten eduskunnan aikatauluista kiinni, että syntyykö päätös juhannusviikolla vai juhannuksen jälkeisellä viikolla vai jollakin muulla viikolla.
Rehula muistuttaa, ettei valinnanvapaudesta tule täydellistä mallia eikä siitä sellaista voisi tullakaan, koska hanke on mittasuhteiltaan megalomaaninen.
– Jotkut sanovat, että tämä on suurin hallinnonmuutos Suomessa 150 vuoteen.
Rehulan mukaan keskustan sopimasta ministerinvaihdoksesta, jossa hänen tilalleen tulee kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) ei ole tarkkaa aikataulua. Näillä näkymin vaihdos olisi tapahtumassa Rehulan mukaan touko-kesäkuussa, mutta luultavasti myös sote-päätösten aikataululla on merkitystä vaihdoksen ajankohtaan, joka voi olla myöhäisempikin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.