Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ministeri Saarikko: Määräys kaikille hallinnonaloille kriittisen infrastruktuurin turvaamiseksi – Baltic Connectorin turvatoimia kiristetty

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Valtiovarainministeri Annika Saarikko puhuu medialle varautumisen ministerityöryhmän kokouksen jälkeen Helsingissä 29. syyskuuta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan varautumisen ministerityöryhmä on antanut kaikille hallinnonaloille määräyksen ja suomalaisille kunnille vakavan vetoomuksen varmistaa kriittisen, välttämättömän infrastruktuurin turvatoimet. Kuntien tapauksessa kriittistä infrastruktuuria edustavat muun muassa sähköverkot ja vedenjakelu.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Pyysimme myös eri hallinnonaloja nostamaan esiin mahdolliset kehittämisen tarpeet, Saarikko sanoi torstaina ministeriryhmän tiedotustilaisuudessa.

Saarikon mukaan ministeriryhmä on kiinnittänyt erityistä huomiota Suomenlahden alittavaan Baltic Connector -kaasuputkeen. Suomalainen Gasgrid on Saarikon mukaan tehostanut varautumistaan ja turvatoimiaan.

Varautumiseen antavat Saarikon mukaan aihetta sabotaasiin viittaavat toimet Nord Stream -kaasuputkien kohdalla.

– Korostan, että emme saaneet raporttia erityisesti uhasta, joka juuri nyt kohdistuisi Suomeen, Saarikko lisäsi.

SUOMI ON Saarikon mukaan ollut valmistautunut erittäin monenlaisiin tilanteisiin jo vuosikymmenten ajan.

– Siihen varmasti keskeinen syy on ymmärryksemme maantieteestä.

Varautumisen ministeriryhmä käsitteli torstain kokouksessaan myös sähkön riittävyyttä tulevana talvena. Saarikon mukaan monilla suomalaisten arjen kannalta kriittisillä sektoreilla, kuten elintarviketeollisuudessa ja terveydenhuollossa, on huolta energian riittävyydestä.

– Totesimme, että tilanne vaatii valmistelua kansallisella tasolla. Tällä hetkellä huoltovarmuustoimijoiden, yhteistyössä sähkönjakelusta vastaavan Finngridin kanssa, päävastuulla on kansallinen ohjeistus siitä mitä aloja asetetaan tärkeysjärjestykseen sähkökatkon tullen. Tuota listaa on kuitenkin syytä vielä tarkentaa ja valmistelemme tästä tarvittaessa ennen pakkasten tuloa valtioneuvostotasoisen päätöksen.

Käytännössä ohjeistus on tulossa alueille ja sähkönjakeluyhtiöille. Jopa tuntien sähkökatko voi Saarikon mukaan olla kriittinen.

– Saamamme asiantuntijanäkemyksen mukaan riski sähkön jakelun vaikeuksista ja sähkön riittävyydestä on todellinen.

SÄHKÖVERKKOA VOIDAAN Suomessa säädellä vain asuinaluetasolla, ei yksittäisen kotitalouden tai teollisuuslaitoksen tasoisesti.

Varautumisen ministeriryhmä käsitteli myös suomalaisen ruuantuotannon tilannetta. Ryhmä päätti jo keväällä taloudellisen tuen paketista maatiloille. Tilanne on Saarikon mukaan sähkönhinnan vuoksi sen jälkeen heikentynyt.

– Erittäin moni maatila on riippuvainen sähköstä. Tämä korostuu erityisesti kotieläintaloudessa ja kasvihuonetoiminnoissa.

Ministeriryhmä antoi Saarikon mukaan maa- ja metsätalousministeriölle, valtiovarainministeriölle ja ympäristöministeriölle jatkovalmisteluohjeet. Ministeriöiden tehtävänä on arvioida mahdollisten lisätoimien tarvetta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE