Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Supo: Uhka Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohonnut – Venäjä voi myös yrittää hankkia Natoa koskevaa tietoa Suomen kautta

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuu kohonnut tiedustelun tai vaikuttamisen uhka, arvioi suojelupoliisi (supo).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Torstaina julkaisemassaan kansallisen turvallisuuden katsauksessa supo arvioi, että uhka on kohonnut Suomen Nato-jäsenyysprosessin ja Venäjän hyökkäyssodan vuoksi, ja uhka on supon mukaan kasvanut niin fyysisessä kuin kyberympäristössäkin. Supon arvion mukaan ei kuitenkaan ole todennäköistä, että kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuisi lamauttavaa vaikuttamista lähitulevaisuudessa.

Kriittisellä infrastruktuurilla tarkoitetaan esimerkiksi sähkön ja energian jakeluverkkoa sekä tietoliikenneyhteyksiä. Infrastruktuurin mahdolliset haavoittuvuudet ovat nousseet viime päivinä esiin myös sen jälkeen, kun Nord Stream -kaasuputkissa on ilmennyt vuotoja Itämeressä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi keskiviikkona, että putkia vahingoitettiin tarkoituksella.

Myös keväällä suojelupoliisi otti Suomen kriittisen infrastruktuurin riskit huomioon turvallisuuskatsauksessaan. Tuolloin suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kuitenkin kommentoi, että Suomen kriittinen infrastruktuuri on suojattu hyvin.

TUOREESSA katsauksessaan supo arvioi, että Nato-jäsenenä Suomi tulee kiinnostamaan Venäjän tiedustelupalvelua aiempaa enemmän. Suojelupoliisin mukaan Suomen tuleva Nato-politiikka tulee olemaan itänaapurin tiedustelussa kiinnostuksen kohteena, ja Venäjä voi yrittää hankkia Suomen kautta myös tietoa Natosta.

Perinteisin Venäjän tiedustelun menetelmä Suomessa on ollut diplomaattipeitteellä tehtävä henkilötiedustelu, mutta supo arvioi, että Venäjä tulee jatkossa siirtämään toimintaansa entistä enemmän kyberympäristöön.

Länsimaiden Venäjälle asettamat talouspakotteet voivat myös lisätä yritysvakoilun uhkaa.

-  Maalla on tarve käynnistää korvaavaa huipputeknologian tuotantoa, supo toteaa.

Suomen kautta yritetään supon mukaan myös viedä Venäjälle pakotteiden alaisia, kiellettyjä tuotteita.

Suojelupoliisi toteaa lisäksi katsauksessa, että Venäjän tiedustelupalvelut ovat jo toimineet Euroopassa aggressiivisesti esimerkiksi asevarastoja tai pettureina pitämiään ihmisiä kohtaan. Tällä hetkellä supo arvioi vastaavien iskujen mahdollisuuden Suomessa vähäiseksi. Toisaalta supo arvioi, että Venäjä voi kohdistaa tiedustelua ulkomailla oleviin oman maan kansalaisiinsa.

SUOJELUPOLIISIN tuore turvallisuuskatsaus painottuu Venäjän toimintaan, mutta supon mukaan myös Kiinan Suomeen kohdistama tiedustelu jatkuu aktiivisena. Kuten aiemmin, myös nyt supo arvioi Kiinan kohdistavan kybervakoilua huipputeknologiaan poliittisen päätöksenteon lisäksi.

Supo muistuttaa myös, että kiinalaista informaatioteknologiaa hankittaessa on syytä arvioida, millaista luottamuksellista tietoa laitteilla säilytetään. Kiinan lainsäädännön mukaan sen yrityksillä on velvollisuus auttaa tarvittaessa maan turvallisuuspalveluja.

Katsauksessaan supo arvioi, että terrorismin uhka Suomessa pysyy neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli ”kohonnut”. Arvio on ollut sama siitä lähtien, kun suojelupoliisi otti asteikkonsa käyttöön vuonna 2017.

Markku Uhari

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE