Politiikka
15.4.2020 13:19 ・ Päivitetty: 15.4.2020 13:19
Ministeri Skinnari koronan vaikutuksista maailmankauppaan: ”Tulevat olemaan dramaattisia”
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) osallistuu EU:n kauppaministereiden epäviralliseen videokokoukseen huomenna.
Kokouksen ainoana aiheena on koronaviruksen aiheuttama kriisi.
Kokouksessa keskustellaan myös komission ehdotuksesta jatkaa suojavarusteiden vientilupamenettelyä, kun tuotteita viedään EU-maista kolmansiin maihin.
– Koronaviruksen lopullisia vaikutuksia talouteen ja globaaliin kauppaan on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida, sillä ne ovat pitkälti riippuvaisia kriisin pituudesta. Jo nyt on kuitenkin selvää, että vaikutukset tulevat olemaan dramaattisia, Skinnari arvioi tiedotteessa.
– Kaupalla on keskeinen merkitys kriisin voittamisessa ja työpaikkojen säilyttämisessä. On tärkeää, että kauppavirrat pidetään mahdollisimman avoimina eikä tuonnille tai viennille aseteta tarpeettomia esteitä. Kriisin aikana ja erityisesti sen jälkeen, EU:n tulee jatkaa johtoroolissa monenvälisen yhteistyön puolustajana ja protektionismin vastustajana.
Suomi auttaa muun muassa YK:n kautta pandemian torjunnassa.
Koronapandemia on lisännyt humanitaarisen avun tarvetta maailmanlaajuisesti. Kriisi vaikeuttaa elintarvikkeiden ja lääkkeiden saatavuutta sekä koulunkäyntiä ja työskentelymahdollisuuksia myös kriisialueilla. YK:n arvion mukaan hätäapua tarvitsee tänä vuonna maailmanlaajuisesti noin 168 miljoonaa ihmistä.
– Koronakriisi osoittaa, miten riippuvaisia maailman valtiot ovat toisistaan; tätä kriisiä emme pysty ratkaisemaan ilman kansainvälistä yhteistyötä. Hyvä varautuminen ja nopeat toimet vähentävät koronaviruksen tuhoa ja ovat tarpeen myös siellä, missä olot ovat konfliktien, köyhyyden tai luonnonkatastrofien takia jo valmiiksi vaikeat, Skinnari painottaa.
Huhtikuun alkuun mennessä myönnetty humanitaarinen tuki on kaikkiaan 72,5 miljoonaa euroa. Suomi osallistuu koronaviruksen aiheuttaman pandemian torjumiseen muun muassa tukemalla YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n toimintaa Itä-Afrikassa ja Punaisen Ristin liiton operaatiota Libanonissa.
Tukipaketista noin puolet on yleistukea keskeisille YK-järjestöille ja Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle. Yleistuen avulla avustusjärjestöt voivat reagoida nopeasti ja tehokkaasti muuttuviin tilanteisiin ja uusiin kriiseihin. Rahoitusta on lisäksi myönnetty seitsemän suomalaisjärjestön hankkeille.
Myönnetyn maa- ja aluekohtaisen humanitaarisen tuen painotus on Afrikassa, jonne rahoitusta suunnataan 19,4 miljoonaa euroa, ja Lähi-idässä, jota Suomi tukee 14,4 miljoonalla eurolla. Lisäksi Suomi myöntää tukea Afganistaniin, Bangladeshiin, Myanmariin ja Ukrainaan. Yksittäisistä kriiseistä eniten tukea, noin 11 miljoonaa euroa, Suomi kohdentaa Syyrian kriisiin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.