Politiikka
14.1.2017 11:32 ・ Päivitetty: 14.1.2017 11:32
Minkä lajin sosialisti oikein olet? – SDP:n johtajistoon pyrkivät kertovat – varoituksia tuli myös “aatteellisesta sylipainista”
SDP:n puoluekokouksessa Lahdessa käsitellään puolueen uusittu periaateohjelma. Luonnoksessa sosialismi mainitaan historia-osiossa. SDP:n puheenjohtajakierros ulottui lauantaina Joutsenoon Lappeenrantaan, jossa puheenjohtajaehdokkaat ja ensi kertaa yhteisessä tilaisuudessa olleet puoluesihteeriksi pyrkivät kertoivat, minkä lajin sosialisteja he oikein ovat.
Istuva puheenjohtaja Antti Rinne muisti, että viime puoluekokouksessa, jossa hänet valittiin puolueen johtoon, hän halusi viedä vasemmalle SDP:tä. Hän näki, että SDP oli mennyt liian kauaksi arvoistaan. Rinne halusi myös puolustaa SDP:n ja ay-liikkeen “samajuurisuutta”.
– Ei pidä hävetä tätä tärkeää yhteistyötä.
Joutsenossa Rinne muistutti maailman muuttuneen nopeasti. Aiemmin oikeistolaiseksi mielletty kanta asioissa saattaakin edustaa nyt vasemmistolaisuutta.
– Minä olen sosialidemokraatti-sosialisti, Rinne kiteytti.
Haastaja Tytti Tuppurainen piti pohjoismaista hyvinvointivaltiota hyvänä sosialidemokraattisen sosialismin tuloksena.
– Olen pitkän linjan edistyksellinen sosialidemokraatti, hän määritteli itsensä.
Lisää aiheesta
Tuppurainen varoitti ajautumasta kovin syvälle “väkevään aatteelliseen sylipainiin”.
– Muuten menetämme tilaisuuden pelastaa oikeusvaltion, tasa-arvon ja sivistyksen, jotka ovat uhattuina.
Toinen istuvan puheenjohtajan haastaja Timo Harakka korosti, että työn ja pääoman välinen taistelu ei ole kuollut. Tilastot kertovat, että 62 ihmistä omistaa saman kuin puolet maapallon väestöstä.
– Jos sosialismi ymmärretään tulojen tasaukseksi, silloin voi sanoa, että kyllä sosialismia tarvitaan vielä tänäkin päivänä.
Periaateohjelman luonnoksessa sosialismi mainitaan historia-osiossa.
Puoluesihteerikandidaateista Hanna Kuntsi oli samalla varovaisella linjalla Tuppuraisen kanssa: ei pidä käpertyä ja pohtia, kuka on puhdasoppisin.
– Isojen ongelmien keskellä pitää tehdä sosialidemokraattista politiikkaa, jossa sosialismi näkyy käytännön tekoina.
Viimeisenä puoluesihteerikisaan lähtenyt Tuomas Kurttila totesi, ettei ole syntynyt sosialidemokraatiksi, mutta kasvanut sellaiseksi.
– En ole koskaan tavannut “väärää” sosialidemokraattia. Minä olen pohjoismainen sosialidemokraatti, jonka mielestä arjen ja politiikan pitää löytää toisensa.
Pastoritaustainen Mikko Salmi määritteli itsensä “kultaisen säännön sosialistiksi”. Hänen mielestään Raamatun ajatus – kaiken minkä tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää te heille – pätee niin elämässä kuin politiikanteossa.
– Jos kaikissa tärkeissä päätöksissä pystytään asettumaan toisen asemaan, yhteiskunta on turvallinen ja luotettava kaikille.
Antton Rönnholm pitää itseään sosialistina pragmaattisena idealistina. Hänen mielestään sosialismi ei ole kuollut.
– Meillä täytyy olla unelmia, joita on ollut Forssasta lähtien, jotka pitää saada vietyä käytännön politiikkaan.
Ensi viikolla puheenjohtajaehdokkaat esittäytyvät Tampereella, Turussa ja Porissa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.