Politiikka

”Missään muussa puolueessa ei sallittaisi tällaista” – Timo Laaninen avaa nyt Sipilän Väyrys-tviittiä: Huomasitteko tämän sanan?

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Timo Laaninen toteaa keskustan puoluekokousten olleen "ennenkin värikkäitä tapahtumia".
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Timo Laaninen toteaa keskustan puoluekokousten olleen "ennenkin värikkäitä tapahtumia".
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Timo Laaninen toteaa keskustan puoluekokousten olleen "ennenkin värikkäitä tapahtumia".

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa kirjoitti lauantaisessa pääkirjoituksessaan käsikirjoituksesta, johon ei pitäisi alistua.

Kyseessä on Paavo Väyrysen ehdotus, joka Suomenmaata lainaten ”keskustan piirit ja kunnallisjärjestöt ryhtyisivät järjestämään hänelle – kilpailevan puolueen pääministeriehdokkaalle – puhetilaisuuksia ympäri Suomen”.

Väyrynen ilmoitti viikolla tavoittelevansa keskustan puheenjohtajuutta. Kansalaispuolueen jäsen ja sen perustanut Väyrynen on yhä myös keskustan jäsen.

Kevään tullen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lähtisi siis Väyrysen kanssa väittelykiertueelle.

”Toisin sanoen koko keskustan organisaatio kunnallisjärjestöistä puheenjohtajaan saakka alistettaisiin palvelemaan koko kevään ajaksi vain ja ainoastaan Väyrysen kansalaispuolueen eduskuntavaalikampanjaa”, Suomenmaa varoitti.

Jos Väyrynen häviää kisan, hän on luvannut erota keskustan jäsenyydestä.

Pääministeri Juha Sipilän erityisavustajaksi hiljattain nimitetty puoluesihteerinäkin aiemmin toiminut keskustavaikuttaja Timo Laaninen on yhä myös Suomenmaa-lehden vakituinen avustaja. Herääkin kysymys, onko tuore pääkirjoitus Laanisen kynästä.

– En kommentoi. Se on Suomenmaan pääkirjoitus ja sitä pitää kysyä päätoimittajalta, jos hän haluaa sen taustoja esitellä, Laaninen, itsekin entinen Suomenmaan päätoimittaja, vastaa.

”Se adjektiivi oli varmaan aika tärkeä siinä.”

Demokraatti ei tavoittanut sunnuntaiaamuna Suomenmaan päätoimittajaa Juha Määttää kommentoimaan runsasta huomiota herättäneen pääkirjoituksen syntyprosessia. Laaninen on kuitenkin valmis kommentoimaan Demokraatille kirjoitusta:

– Minusta se oli aika hyvin kirjoitettu nostaen sen pääpointin esille, että on vaikea on ajatella, että Väyrysen ehdoilla tätä puheenjohtajakilpaa sitten tänä keväänä käytäisiin. Aika erikoista olisi, jos missä puolueessa tahansa käytäisiin sillä tavalla puheenjohtajaäänestys, että äänestyksen hävinnyt osapuoli poistuisi kokouspaikalta johtamaan kilpailevan puolueen eduskuntavaalikampanjaa ja tämä olisi jo etukäteen kerrottu, Laaninen toteaa.

Kommentti on sikäli erikoinen pääministeri Sipilän erityisavustajalta, että pääministeri itse on kertonut olevansa valmis puheenjohtajakisaan siihen ilmoittautuneen europarlamentaarikko Väyrysen kanssa. Sipilä siis olisi lähdössä kisaan, mutta erityisavustaja toppuuttelisi.

– Käyn ilomielin rehdin kilvan Keskustan linjasta ja puheenjohtajuudesta. Itse pysyn Keskustan jäsenenä, kävi kilvassa miten tahansa. #sotkamossatavataan, Sipilä kirjoitti Twitteriin.

Laanisella on kuitenkin Sipilän tviittiin oma huomionsa.

– Sipilän Twitter-viestissä oli, että hän on valmis ”rehtiin kilpaan”. Se adjektiivi oli varmaan aika tärkeä siinä, Laaninen avaa.

Väyryselle kampanjaan rahaakin.

Väyrysen osallistuminen keskustan puheenjohtajakisaan olisi Laanisen mielestä tapaus, ettei hän voi kuvitella, ”että missään muussa puolueessa tällaista sallittaisiin”.

Laaninen ei suoraan sano, että Väyrysen jäsenyyteen liittyvät asiat pitäisi ratkaista jo ennen puoluekokousta eli käytännössä, että hänet pitäisi kammeta selkeästi puolueesta irti jo ennen puheenjohtajavaalia.

Koko kuviota joudutaan nyt Laanisen mukaan miettimään keskustan puolueorganisaatiossa.

Laaninen nostaa esiin myös sen, että puoluehallitus on aiemmissa puheenjohtajavaalikamppailussa hyväksynyt myös budjetin puheenjohtajaehdokkaille vaalikiertuetta varten. Väyryselle, kansalaispuolueen jäsenelle, olisi siis tarjolla kaiken huipuksi myös vaalibudjetti.

– Nyt joutuu sekä puoluehallitus, puoluetoimisto että piirit harkitsemaan, kuinka menetellään. Sitä ennen tässä on puoluevaltuusto huhtikuun loppupuolella.

Mikäli Väyrynen pysyy kesäkuun Sotkamon puoluekokoukseen asti ehdolla puheenjohtajaksi, Sotkamossa saatetaan nähdä hyvin mielenkiintoinen näytelmä, farssi saattaisi olla lievä sana kuvaamaan sitä.

Laaninen nostaa esiin sen, että keskustan sääntöjen mukaan puoluehallituksen jäsenen pitää olla puolueen jäsen. Keskustan puheenjohtajaksi valittava kuuluu automaattisesti puoluehallitukseen, jonka siis on oltava puolueen jäsen. Tämänkin vuoksi kysymys on siitä, voidaanko puheenjohtajavaalia tässä tapauksessa edes pitää niin, että Väyrynen olisi kisassa mukana.

– Siinä olisi puoluekokouksen menettelytapavaliokunnalle mielenkiintoinen kysymys, jos ehdolla on henkilö, joka rikkoo puolueen jäsnyyden edellytyksiä, joista yksi on, että ei voi olla toisen puolueen jäsen. Tässä vielä juristeillekin taitaa töitä riittää, jos mennään Väyrysen käsikirjoituksella. Ennen äänestystä puoluekokous joutuisi mietimään, miten menetellään, jos ehdotettu henkilö rikkoo puolueen jäsenyyden edellytyksiä.

”Ennenkin värikkäitä näytelmiä”.

Eikö asia pitäisi ratkaista ennen tällaista näytelmää puoluekokouksessa?

– Puoluekokoukset ovat keskustassa ennenkin värikkäitä tapahtumia olleet, Laaninen heittää, mutta pidättäytyy edelleen ottamasta asiaan suoraan kantaa.

– En tuon pidemmälle halua spekuleerata kuin että viimeistään siellä (Sotkamon puoluekokouksessa kesäkuussa) tulisi eteen tilanne, jossa puoluekokous ja menettelytapavaliokunta joutuisivat juristien kanssa miettimään, mikä on oikea menettelytapa.

Miten henkilökohtaisesti ajattelet asian ratkaisemisesta jo ennen puoluekokousta.

– Kun tuntee eri osapuolet niin ei entisen puoluesihteerin kannata lähteä julksiuudessa neuvomaan mihinkään päin, Laaninen sanoo ja viitannee eri osapuolilla vain ja ainoastaan Paavo Väyryseen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat