Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Mistään Unkari-pakkomielteestä ei ole kyse” – Sarvamaan vetoomus saanut 120 mepin allekirjoituksen, vain yksi suomalainen haraa vastaan

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on kerännyt perjantai-iltapäivään mennessä 120 parlamentaarikon nimeä vetoomukseen, jolla on tarkoitus saada Euroopan parlamentti luomaan painetta Unkarin äänivallan väliaikaiseksi epäämiseksi EU:ssa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kokoomuslainen Sarvamaa siirtyy kesäkuun alussa Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen, joten aloite lukeutuu tällä erää väistämättä hänen viimeisiinsä parlamentissa.

Sarvamaa sanoo STT:lle tavoittelevansa EU:n toimintakyvyn palauttamista, niin suuruudenhullulta ja mahtipontiselta kuin se hänen omaan korvaansa kuulostaakin.

-  EU ei tällä hetkellä ole toimintakykyinen näissä ihan keskeisimmissä ja tärkeimmissä päätöksissä johtuen siitä, että yksi jäsenvaltio blokkaa.

Hanketta voi luonnehtia kunnianhimoiseksi. Päätöksen Unkarin äänivallan epäämisestä voivat tehdä vain jäsenmaat. Kaiken lisäksi siihen vaaditaan kaikkien muiden EU-maiden paitsi Unkarin yksimielisyys.

Sarvamaa sanoo kuitenkin näkevänsä, että parlamentissa on nyt todellinen mahdollisuus lisätä painetta muille instituutioille.

VETOOMUKSEN ovat allekirjoittaneet suomalaisista europarlamentaarikoista kaikki muut paitsi perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen. Useat heistä myös ilmaisivat suusanallisesti tukensa asialle, kun he kokoontuivat perjantaina aamulla Strasbourgin täysistuntoa edeltävään tiedotustilaisuuteen.

Esimerkiksi kokoomuksen Sirpa Pietikäinen totesi, että päätösvalta asiassa on jäsenmailla ja Unkari pitäisi erottaa päätöksenteosta määräajaksi.

-  Ongelmana vain tässä on se, että parlamentti tätä asiaa ei päätä.

Eero Heinäluoma (sd.) puolestaan totesi, että parlamentin painevaikutuksella on ollut muissakin asioissa vaikutusta.

Myös vihreiden Ville Niinistön mielestä Unkarin äänivaltaa pitäisi rajoittaa. Esimerkiksi ajatus Unkarin rahojen vapauttamiseksi olisi hänen mukaansa “tragikoominen”, kun katsoo maan oikeusvaltiokehitystä kokonaisuutena.

Keskustan Elsi Katainen kannatti asiaa niin ikään. Pitkän aikavälin ratkaisuksi hän esitti EU:n perussopimusten avaamista ja määräenemmistöpäätösten lisäämistä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

BRYSSELIN diplomaattipiireissä alkoi joulukuussa esiintyä toiveikkuutta, että vallan vaihtuminen Puolassa saattaisi avata oven Unkarin äänivallan väliaikaiselle epäämiselle. Asia ei ole kuitenkaan edennyt valmisteluun, ja diplomaatit ovat pitäneet ainakin pikaista etenemistä epätodennäköisenä.

Etenemiseen tarvitaan aloite komissiolta tai kolmasosalta jäsenmaista. Euroopan parlamentti voi sen sijaan vain patistaa muita instituutioita toimeen.

Vaikeuskerrointa Sarvamaan hankkeessa lisää kaiken EU-valmistelun taustalla tikittävä kello, jossa numerot taulussa vähenevät hetki hetkeltä. Syy on kesäkuun EU-vaaleissa, jotka aiheuttavat tauon lainsäädäntötyöhön. Kaiken lisäksi Unkari on tulossa heinäkuun alusta EU:n neuvoston kiertäväksi puheenjohtajamaaksi.

Sarvamaa katsoo aikapaineen todennäköisesti sekä helpottavan että vaikeuttavan työtä.

-  Kyllä realistisesti ajatellen näen sen ehkä vaikeuttavana asiana. Mutta jälleen kerran: niin kauan kuin on mitään toivoa, pitää yrittää.

Jotta parlamentin näkemys tuottaisi todellista liikettä muissa instituutioissa, täytyisi asian todennäköisesti edetä parlamentissa vielä valiokuntatyöksi ja mietinnöksi, josta parlamentti äänestäisi täysistunnossa.

SARVAMAA tullaan todennäköisesti muistamaan parlamentissa Unkariin liittyvästä työstään.

Unkarin pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue kuului Euroopan parlamentissa vuoteen 2021 saakka samaan EPP-ryhmään kuin kokoomuskin. Tämän jälkeen Unkarin EU-rahoja on päädytty jäädyttämään niin sanotun oikeusvaltiomekanismin nojalla, ja Sarvamaa oli parlamentin puolella pääneuvottelijana mekanismia koskevassa neuvotteluryhmässä.

Mikä on vienyt toistuvasti tukkanuottasille Unkarin kanssa? Sarvamaa sanoo, että mistään Unkari-pakkomielteestä ei ole kyse.

-  Kyse on demokratian toimivuudesta. Ja siitä, että kunnioitetaanko lakeja ja oikeusvaltioperiaatetta. Suojataanko vähemmistöjä.

Jotta jäsenmaan äänivallan voi viedä, sen täytyy loukata vakavasti ja jatkuvasti unionin arvoja.

Sarvamaan mukaan häntä on pyritty Unkarissa maalaamaan jopa jonkinlaiseksi “vihervasemmistolaiseksi mutantiksi”, mikä ei vastaa todellisuutta EPP-ryhmässä.

-  Minähän olen pikemminkin konservatiivisesta päästä tuota koko jengiä. En minä ole ollenkaan mikään puolueen vasemmalla laidalla luisteleva meppi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE