Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

24.1.2022 12:13 ・ Päivitetty: 24.1.2022 12:13

Mitä ihmettä tapahtui Uudellamaalla? – tutkimuspäällikkö arvioi eri alueiden äänestysintoa

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Äänestysaktiivisuus oli aluevaaleissa voimakkaammin sidoksissa kunnan kokoon kuin viime kuntavaaleissa, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Jussi Westinen arvioi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Korrelaatio kuntakoon ja äänestysaktiivisuuden välillä oli näissä vaaleissa suurempi kuin kuntavaaleissa. Pienissä kunnissa lähdettiin aktiivisesti liikkeelle.

Äänestysinto noudatteli aluevaaleissa suurin piirtein muista vaaleista tuttuja jakolinjoja. Äänestysaktiivisuus oli korkeimmillaan maan länsiosissa, kun taas valtakunnallinen keskiarvo alitettiin tyypillisimmin Itä-Suomessa.

Trendistä poikkesi eniten Uusimaa. Westinen kertoo, että äänestysinto laski kuntavaaleihin verrattuna kaikkein eniten juuri Uudenmaan neljällä eri hyvinvointialueella.

-  Pääosin hyvinvointialueet muodostuivat maakunnista, ja ne ovat ihmisille luontevia yksiköitä. Ongelma oli Uudenmaan pilkkominen suuren väestömäärän vuoksi, ja se näkyy tässä, Westinen sanoo STT:lle.

Valtakunnan alhaisin äänestysaktiivisuus oli Vantaan ja Keravan muodostamalla alueella, jossa alle 40 prosenttia oikeutetuista äänesti. Koko maan äänestysprosentti oli 47,5. Myös Keski-Uudellamaalla jäätiin tämän alle.

Yli puolet kansalaisista äänesti ainoastaan Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

”Keski-Pohjanmaata on käytetty esimerkkinä tarpeettoman pienestä hyvinvointialueesta.”

Westinen uskoo, että näiden alueiden asukkaat lähtivät puolustamaan oman kotiseutunsa palveluita. Hän huomauttaa, että Keski-Pohjanmaan maakuntakeskus Kokkola on Suomen suurin kaupunki, jossa äänestysprosentti nousi yli 50:n.

-  Juuri Keski-Pohjanmaata on käytetty esimerkkinä tarpeettoman pienestä hyvinvointialueesta, joten äänestäjät halusivat ehkä osoittaa vaalien merkityksen siellä.

Noin 48  000 asukkaan Kokkola on Suomen 22. suurin kaupunki. Lähimpänä 50 prosentin haamurajaa kolkuteltiin Turussa, Tampereella, Seinäjoella ja Vaasassa, jotka kaikki sijaitsevat maan läntisissä osissa.

Sen sijaan esimerkiksi tyypillisesti aktiivisesti äänestävässä Espoossa kiinnostus oli normaalia vähäisempää.

Ennakkoarvioiden mukaan aluevaalien kiinnostuksen pelättiin jäävän eurovaalien tasolle. Eurovaaleissa on 2010-luvulla äänestänyt noin 40 prosenttia suomalaisista.

-  Kyselyissä hyvinvointialueen tulevaan toimintaan liittyvistä asioista sanoi olevansa erittäin tai melko kiinnostunut 53 prosenttia. Jos vaalit vähänkin kiinnostivat, kansalaiset lähtivät uurnille, Westinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU