Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Mitä sote-palveluja sinä pidät tärkeimpinä? – kansalaiskysely kartoittaa mielipiteitä palvelujen priorisoinnista

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomalaisilta kerätään paraikaa netin kautta kansalaiskyselyssä mielipiteitä siitä, mitä sosiaali- ja terveyspalveluja he pitävät kaikkein olennaisimpina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vastausten perusteella ei kuitenkaan ole tarkoitus rajata pois tai kaventaa mitään sote-palveluita, rauhoittelee eritysasiantuntija Leini Sinervo sosiaali- ja terveysministeriöstä.

-  Kysely on neuvoa antava. Yritämme kartoittaa asiaa ja saada nostettua siitä julkista keskustelua Suomessa, Sinervo sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa nyt on valmisteilla sosiaali- ja terveysalan palveluvalikoiman periaatteiden määrittely. Kyselyssä kansalainen joutuu valitsemaan esimerkiksi yhdeksästä sote-alan tehtävästä kolme, jotka ovat hänen mielestään ensisijaisen tärkeitä hoitaa.

Sinervon mukaan kyselyllä haetaan suomalaisten mielipiteitä palvelujen priorisoinnista eli siitä, mitkä niistä ovat kaikkein tärkeimpiä.

-  Mutta korostan, että priorisointia tehdään sote-alalla koko ajan ja on tehty jo pitkään. Nyt haetaan sitä, että saisimme lainsäädäntöön palveluvalikoiman periaatteet. Se muun muassa helpottaisi eettistä stressiä ammattilaisilta, jotka joutuvat päättämään priorisoinnista kaikilla tasoilla jokapäiväisessä työssään.

Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palveluvalikoimalla tarkoitetaan julkisin varoin rahoitettuja näiden alojen palveluita.

KANSALAISKYSELYN tiedotteessa tilannetta kommentoi sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.).

-  Sosiaali- ja terveydenhuollon resurssit ovat rajalliset. Uusia hoitomenetelmiä ja lääkkeitä kehitetään jatkuvasti. Ne voivat olla erittäin kalliita, vaikka niiden potilaille tuottama hyöty saattaa olla vähäinen. Jotta rajallisilla resursseilla saataisiin suurin mahdollinen hyöty potilaille, joudumme priorisoimaan eli tekemään valintoja, ministeri linjaa.

Sinervon mukaan odotukset sille, mitä sote-palvelut ovat tai mitä niiden pitäisi olla, ovat koko ajan korkeammat kuin resurssit.

-  Tällainen ongelma meillä on ollut ja tulee olemaan jatkossakin. Nyt haetaan periaatteita, kuten solidaarisuusperiaate tai kustannusvaikuttavuus.

Kansalaisten lisäksi asiaa selvitetään kyselyllä alan sidosryhmille eli organisaatioille. Niin ikään suunnitteilla on vastaavan kaltainen kysely sote-alan ammattilaisille.

-  Hallituksen lakiesitys asiasta on suunniteltu ensi syksyksi, jolloin se jätettäisiin lausunnoille, Sinervo kertoo.

Noin puolitoista kuukautta kestävä kansalaiskysely on ollut avoinna netissä nyt noin viikon.

-  Tähän mennessä vastauksia on tullut noin 4  000-5  000. Toiveena on saada kyselyyn 10  000 kansalaisen vastaukset. Sinervo täydentää.

Pertti Mattila / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE