Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

28.11.2017 07:13 ・ Päivitetty: 4.12.2017 12:33

Mitä Suomeen jäävälle paperittomien joukolle pitäisi tehdä? Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar esittää oman vaihtoehtonsa

Helsingin apulaispormestarin Nasima Razmyarin mukaan Suomeen jäävien paperittomien tilannetta voitaisiin parantaa aloittamalla siitä, että työpaikan täältä löytäneiden asemaa helpotettaisiin. Kaikki ei edes voida palauttaa eri syistä.

”Työssä käyvien, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pitäisi voida jäädä Suomeen odottamaan työlupaa, ja työluvan saamista tulisi ylipäänsä helpottaa.”

Razmyar kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla asiasta.

”Hyvin kotoutuneiden ja työssä käyvien ihmisten palauttaminen vastentahtoisesti lähtömaahan ei ole järkevää. Monet alat eivät tosi­asiassa tule toimeen ilman ulkomaista työvoimaa. Tänne kotiutuneiden osaamisesta ja työllistymisestä hyötyy koko Suomi.”

Sivistysvaltion pidettävä huoli siitä, että esimerkiksi lapsista ja ­raskaana olevista naisista pidetään huolta.

Razmyar myöntää, että kysymys paperittomien palveluista herättää tunteita. Hän kaipaa yhtenäisiä kansallisia linjauksia siitä, miten perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten edellyttämä välttämätön huolenpito turvataan jokaiselle ihmiselle statuksesta riippumatta.

”Rinnakkaisen järjestelmän luominen niille, joilla ei ole laillista lupaa oleskella maassa, on haastava kysymys, mutta samaan aikaan on sivistysvaltion pidettävä huoli siitä, että esimerkiksi lapsista ja ­raskaana olevista naisista pidetään huolta. Kroonisia sairauksia on kannattavampaa hoitaa ennaltaehkäisevästi kuin akuutisti. Näiden kysymyksien äärellä päättäjät joutuvat tasapainoilemaan.”

Lisää aiheesta

Razmyar muistuttaa, että paperittomia ei kannata kadehtia – kenenkään.

”Heidän asemansa on hyvin turvaton riippumatta välttämättömien palveluiden laajuudesta. Heikossa asemassa olevista ihmisistä ei pitäisi tehdä myöskään politiikan välinettä.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU