Mielipiteet
4.11.2020 14:39 ・ Päivitetty: 4.11.2020 14:39
Miten erottaa oikea ja väärä tieto?
Ihmisiä vaivaa nykypäivänä informaatioähky. Tietoa tulee koko ajan, mitä erilaisimmista lähteistä ja mitä erilaisimmilla tavoilla paketoituna ja markkinoituna, joskus jopa piilomarkkinoituna. Kansalaisen arkeen oleellisesti vaikuttavia asioita, esimerkiksi koronaviruksen tiimoilta, mediakoneisto suoltaa ehtymättömällä voimalla. Toinen tietolähde varoittelee vakavasta tautivaarasta ja toinen puolestaan toppuuttelee, että mitään varaa ei ole.
Medialukutaitoa ei voi liiaksi peräänkuuluttaa. Eikä myöskään tervettä maalaisjärkeä
Peruskysymys on se, mihin tietoon voimme luottaa. Voimmeko luottaa politiikkojen sanomisiin ja kannanottoihin? Ja miksi THL:n koronatautimäärien tilastoinnissa on niin merkittäviä viiveitä?
Entä suojamaskiasian saama ylenpalttinen mediahuomio, joka on puhuttanut jo viime keväästä alkaen siinä määrin, että herää kysymys, mitkä todella tärkeät asiat jäävät nyt ehkä osittain tai jopa kokonaan huomiotta? Mitä sellaista jää kuulematta tai näkemättä, joka jokaisen kansalaisen pitäisi saada tietää ja johon tulisi reagoida?
Medialukutaitoa ei voi liiaksi peräänkuuluttaa. Eikä myöskään tervettä maalaisjärkeä. Kun lukee uutisia kotimaan politiikasta, ei voi olla huomaamatta eroa, mikä on tiettyjen tahojen tarkoitushakuisen populismin ja perinteisen järkiperäisen politiikan tekemisen välillä. Onneksi gallupit tänä päivänä näyttävät kuitenkin kansalaisten enemmistön antavan tukensa jälkimmäiselle.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.