Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Miten laki suhtautuu Suomeen takaisin haluavan Isis-taistelijan puolisoon tai lapseen? – “Ei ole mitenkään selvää, että on Suomen lain kannalta rikollinen”

Suomesta Syyriaan äärijärjestö Isisin hallitsemille alueille lähtenyt suomalaisnainen nousi keskiviikkona otsikoihin ympäri maailman, kun kansainvälinen media haastatteli häntä Isis-perheiden leirissä aavikolla Syyrian itäosassa.

Sannaksi – tai CNN:n haastattelussa Sanaksi – kutsuttu nainen kertoi tulleensa Syyriaan miehensä, marokkolaisen putkimiehen, kanssa runsas neljä vuotta sitten Turkin kautta käännyttyään muslimiksi. Sanna sanoo olevansa kotoisin Helsingistä, ja hänellä on neljä lasta.

Sanna vahvisti haluavansa Suomeen.

Henkilön omat teot ja niiden motiivit pitää selvittää ja arvioida. Ne ratkaisevat. Olemmehan oikeusvaltio.

Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin ottaa kantaa kysymykseen, miten laki suhtautuu Suomeen takaisin haluavan Isis-taistelijan puolisoon tai lapseen.

“Perustuslaki ja io-sopimukset kieltävät taannehtivat kriminalisoinnit, kategorisesti. Rikoslain 34a lukua terrorismirikoksista on muutettu tiheään mm. matkustamista tai terroristiryhmää koskevien rikosten osalta. Ensiksi pitää tehdä tarkka aikajana oletetuista teoista”, Schenin kirjoittaa Twitterissä.

Professorin mukaan olisi hyvä jos rikosoikeuden ja ihmisoikeuksien tuntijat yhdessä kävisivät läpi aikajanan.

“Seuraavaksi katsottaisiin rikoslain 34a luvun terroristisen tarkoituksen käsitettä ja miten se liittyy ISIS-palaajan tekoihin. Myös terroristiryhmä on määritelty sitä kautta.”

Scheinin muistuttaa, että terroristijärjestön jäsenyyttä ei ole sinänsä kriminalisoitu.

“Sen sijaan johtaminen, rahoittaminen ja ’toiminnan edistäminen’ (RL 34a:4) on. Edistämisen muodot aika tarkkaan rajattu, ja nekin edellyttävät että henkilö tiesi edistävänsä terrorismirikoksia. Tahallisuus olisi arvioitava.”

Lue lisää: Isis-kohun suomalainen Sanna: ”Elämä oli ensin hyvää, mutta sitten sota tuhosi sen elämän, ei Isis”

Päätelmänsä professori tiivistää seuraavasti:

“Ei ole mitenkään selvää, että Suomeen palaava ISIS-taistelijan puoliso tai lapsi on Suomen lain kannalta rikollinen. Henkilön omat teot ja niiden motiivit pitää selvittää ja arvioida. Ne ratkaisevat. Olemmehan oikeusvaltio.”

Suojelupoliisin viime kuussa julkistamien tietojen mukaan Suomesta on matkustanut Irakin ja Syyrian sota-alueelle noin 80 tunnistettua henkilöä, lähinnä vuosina 2012–2016. Heistä noin 20 on kuollut ja noin 20 palannut Suomeen. Lähteneiden todellisen määrä arvioidaan olevan suurempi.

Suomesta Irakiin ja Syyriaan on Supon mukaan matkustanut parikymmentä täysi-ikäistä naista ja arviolta 30 lasta, joista noin puolet on tyttöjä ja puolet poikia. Heistä osa on nyt jo täysi-ikäisiä. Lisäksi konfliktialueella on syntynyt lapsia, joilla on kytkös Suomeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE