Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Monet ovat koulutettuja ja halukkaita osallistumaan työmarkkinoille” – kehitysvammaisten työllistymisen avuksi kysytään nyt toimia

Istock

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä on jättänyt kirjallisen kysymyksen toimenpiteistä kehitysvammaisten työllistymisen lisäämiseksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Puoluerajat ylittävä yhteistyöryhmä muistuttaa tiedotteessaan, että vain noin 2-4 prosenttia työikäisistä kehitysvammaisista on palkkatyössä. Suomessa on noin 40 000 kehitysvammaista henkilöä, joista työikäisiä on noin 25 000. Kehitysvammaliitto on arvioinut, että kolmetuhatta kehitysvammaista ihmistä voisi työllistyä palkkatyöhön heti, jos työnantajat saisivat oikeanlaista tietoa ja tukea.

Vammaisasiain yhteistyöryhmän mukaan työllistymistä voitaisiin tukea esimerkiksi työnvälitystä palkkatukea tehostamalla, työhönvalmennusta vahvistamalla, kannustinloukkuja purkamalla sekä oppisopimuskoulutusta uudistamalla. Työryhmän mukaan olisi lisäksi tarpeen selvittää niin kutsutun kiintiölain käyttöön ottamista.

– On tärkeää huomata, että kehitysvammaiset ihmiset ovat laaja joukko erilaisia ihmisiä ja heidät tulee kohdata aina yksilöinä. Monet ovat koulutettuja ja halukkaita osallistumaan entistä enemmän työmarkkinoille. Parhaimpiin tuloksiin päästään, kun löydetään heidän taustaansa ja elämäntilanteeseensa sopivat ratkaisut vahvistamaan polkua kohti työllistymistä, heitä kuunnellen ja yhdessä toimien, ryhmä linjaa tiedotteessaan.

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä toimii vammaisten osallisuuden, työllisyyden, vammaispalvelujen sekä esteettömän ympäristön puolesta. Sen johtoryhmän puheenjohtajana toimii Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) ja varapuheenjohtajana Noora Koponen (vihr.). Muita jäseniä ovat Veronika Honkasalo (vas.), Anna-Kaisa Ikonen (kok), Mari Rantanen (PS), Petri Honkonen (kesk.), Sari Tanus (kd) ja Veronica Rehn-Kivi (RKP).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE