Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Moni konkari luopuu tehtävistään eduskunnassa, Jukka Gustafsson ei – SDP:n kansanedustaja sanoo olevansa tunnesosialisti, joka ei jää kuuntelemaan työnsä tietoista halventamista

Jukka Gustafsson pelasi 1970-luvulla kotimaisen jalkapallon pääsarjaa Tampereen Pallo-Veikoissa.

Moni pitkän linjan kansanedustaja Lauri Ihalaisesta Mauri Pekkariseen on luopumassa tehtävästään tämän vaalikauden jälkeen, Jukka Gustafsson ei.

Virpi Kirves-Torvinen

– Juksaisin, jos sanoisin, etten olisi seitsemänkymppisenä ymmärtänyt sitä miettiä. Oma terveys on kuitenkin hyvä, tuore innostus on säilynyt, demarikansanedustaja kertoo.

Gustafsson saa kuulla usein kysymyksen, mistä hänen energiansa kumpuaa. Eriarvoisuuden vastustaminen innoittaa yhä. Hän haluaa olla luomassa toivon näköalaa.

– Ymmärsin jo hyvin varhain, että en ole yksin hyvä, vaan voin olla sitä yhdessä muiden kanssa. Haluan jakaa mahdollisuuksia hyvään monille.

Myös eduskuntatyön ulkopuolella olisi paljon kiinnostavaa tekemistä, mutta palo vaikuttaa vie pidemmän korren.

– Keskityn aika paljon sivistysvaliokunnan asioihin ja eriarvoisuuden poistamiseen. Ensi vuoden budjetin tekeminen tulee vaikuttamaan demareiden vaalitavoitteisiin. Nyt on normaalia vakavampi paikka, Gustafsson arvioi.

Törmätessäni ihmisten oikeudentuntoa loukkaaviin epäkohtiin se kuulemma näkyy kotonakin.

Gustafsson pääsi eduskuntaan 1987 yhtä aikaa Sauli Niinistön kanssa. Tuolloin demareiden kannatuslukemat olivat 30 prosentissa. Entä olisiko demareilla mahdollisuutta tavoitella entisiä kannatuslukemia?

– Meillä on kannatus- ja kasvupotentiaalia merkittävästikin. Vaalitavoitteen pitää olla 23–24 prosentissa. Kaikki lähtee siitä, että olemme uskottava vaihtoehto porvarihallitukselle.

Vaalilupauksissa kannattaa Gustafssonin mukaan säilyttää maltti. Ei pidä luvata sellaista, jonka toteutumiseen ei ole realistisia mahdollisuuksia.

– SDP on oikealla tiellä miettiessään asioita pidemmälle 2020-luvulle. Me olemme demokraattisia sosialisteja. Meillä on annettavaa kristillisestä etiikasta. Ei pidä lähteä laukkaan, vaan säilyttää tietty rauhallisuus ja arvokkuus.

Gustafsson saa edelleen hyvää palautetta opetusministeriajastaan Jyrki Kataisen hallituksessa. ”En ole koskaan äänestänyt demaria, mutta olit niin hyvä opetusministeri, että saat ääneni” oli erään keski-ikäisen naisen palaute. Kansanedustaja näkeekin tärkeimmän elämäntyönsä olevan koulutuksen ja sivistyksen parissa. Varsinkin vuorotteluvapaauudistuksen läpiviemisestä hän on konkreettisena saavutuksena edelleen aidosti ylpeä.

Gustafsson pitää perusolemustaan melko rauhallisena, joka ei hermostu pienestä. Kansanedustajien työn tietoista halventamista hän ei jää kuuntelemaan.

– Törmätessäni ihmisten oikeudentuntoa loukkaaviin epäkohtiin se kuulemma näkyy kotonakin. Olen silloin vähän kärsivännäköinen ja -oloinen.

Hän korjaa tilanteen menemällä saunaan. Gustafsson kuvaa itseään melko herkäksi tunneihmiseksi.

– Pidän itseäni tunnesosialistina. Siinä on jotain arvokasta ja tärkeää. Lukiessani tutkimuksia esimerkiksi lapsi- ja eläkeläisköyhyydestä tai huostaanotoista en ole kovettunut niiden suhteen.

Viimevuosina monet kansanedustajat ovat puhuneet työnsä kovenemisesta. Gustafsson ei näe tilannetta aivan samoin.

– Nykyisin istunnot päättyvät sentään iltakymmeneen mennessä. Haluan suhteuttaa asioita, hän sanoo.

Lue koko laaja Jukka Gustafssonin haastattelu torstain 4. lokakuuta Demokraatista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE