Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Monilla aloilla jopa useiden kymmenien prosenttiyksiköiden palkanalennukset” – Lindtman varoittaa Orpon “myrkkypillerin” seurauksista

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Työntekijöiden hyväksikäyttö nepalilaisissa ravintoloissa on herättänyt keskustelua työelämän reiluista pelisäännöistä.

Demokraatti

Demokraatti

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman noteeraa blogikirjoituksessaan, että Helsingin Sanomien lauantaina 30.3. paljastamat väärinkäytökset saivat myös toimitusministeristön sisäministerin Kai Mykkäsen (kok.) tukemaan alipalkkauksen kriminalisointia.

– SDP on kuluneen vaalikauden aikana esittänyt alipalkkauksesta kriminalisointia useampaan kertaan. On syytä olla tyytyväinen, että vihdoin tämä esitys saa aikaan vastakaikua. Alipalkkauksen kriminalisointi olisi tärkeä askel kohti reilumpia työmarkkinoita niin työntekijän kuin rehdin yrittäjän kannalta, Lindtman kirjoittaa.

– Valitettavasti toisen suuntaisia aloitteita olemme saaneet viime päivinä Kokoomuksen johdosta kuulla. Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) toisti jo aiemmin esittämänsä tavoitteensa ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan poistamisesta. Vaatimuksensa Orpo puki nyt lähes kynnyskysymyksen muotoon. Työelämän pelisääntöihin Orpo on puuttunut myös työehtojen yleissitovuuden kautta. Orpo rajaisi yleissitovuuden koskemaan vain työehtosopimusten minimityöehtoja, Lindtman toteaa.

Lindtman sanoo, että erikseenkin nämä ehdotukset ovat melkoista myrkkyä suomalaisille duunareille, mutta yhdessä ne muodostavat vieläkin vahvemman myrkkypillerin.

– Yleissitovuuden rajaaminen mahdollistaisi monilla aloilla jopa useiden kymmenien prosenttiyksiköiden palkanalennukset. Esimerkiksi nyt keskustelussa olleella ravintola-alalla työehtosopimuksissa määritellyt palkanlisät muodostavat kokonaisansioista jopa kolmanneksen.

Lindtmanin mukaan kokoomuksen esitykset tarkoittaisivat kahden kerroksen työmarkkinoiden syntyä. Yritykset joutuisivat tilanteeseen, jossa kilpailua käytäisiin tuotteiden ja palvelujen laadun sijaan alemmilla palkoilla.

– Kokoomuksen ajattelussa palkanlisät rajataan yleissitovuuden ulkopuolelle. Jos samaan aikaan vielä luovuttaisiin ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta, voisivat työnantajaliittoon kuulumattomat työnantajat tuoda Suomeen työvoimaa ulkomailta ja maksaa heille kolmanneksen alempaa palkkaa.

– Työelämän reilut pelisäännöt ovat aina kokonaisuus. Tämä on syytä muistaa aina, kun yksittäisiä ehdotuksia arvioidaan. Jos työelämän pelisääntöjä muutettaisiin nyt kokoomuksen esittämällä tavalla, avattaisiin ovi ulkomaiselle halpatyövoimalle ja kahden kerroksen työmarkkinoille. Reiluudesta nämä esitykset ovat hyvin kaukana, Lindtman päättää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE