Ulkomaat
4.1.2025 12:22 ・ Päivitetty: 4.1.2025 12:22
”Mukava ja älykäs” espanjalaistoimittaja yllätti ystävänsä – ilmaantui televisioon kättelemään Vladimir Putinia
Elokuun alussa Venäjän ja lännen välillä tehtiin suurin vankienvaihto sitten kylmän sodan. Ankaran lentokentällä Turkissa toteutetussa vankienvaihdossa 16 ihmistä vapautettiin Venäjältä länteen, kun taas Yhdysvalloista ja Euroopasta vapautettiin kahdeksan venäläistä ja heidän kanssaan kaksi alaikäistä henkilöä.
Venäjältä vapautetut oppositiopoliitikot Vladimir Kara-Murza ja Ilja Jashin tunnistivat brittilehti Guardianin mukaan tutun miehen joukossa, joka nousi kiitotiellä Moskovan-koneeseen. Kyseessä oli espanjalaistoimittaja Pablo Gonzalez, joka oli tullut aiempina vuosina tutuksi monelle venäläiselle oppositiohahmolle ja länsimaiselle toimittajalle.
Gonzalez syntyi Neuvostoliitossa vuonna 1982 ja on venäläiseltä nimeltään Pavel Rubtsev. Gonzalez oli pidätetty Puolassa lähellä Ukrainan rajaa helmikuun lopussa 2022, kun Venäjä oli juuri aloittanut hyökkäyssotansa Ukrainassa. Gonzalez sanoi olleensa tekemässä vain toimittajan töitä, mutta Puolan viranomaiset syyttivät häntä Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:n vakoojaksi.
GONZALEZ pysyi vangittuna Puolassa yli kahden vuoden ajan ilman, että syytteiden yksityiskohtia julkistettiin. Monet Gonzalezin toimittajakollegat ja ystävät olivat pöyristyneitä ja pitivät syytteitä tekaistuina, ja esimerkiksi Toimittajat ilman rajoja ja Amnesty International vaativat hänen vapauttamistaan.
Useimpien osalta luottamus Gonzaleziin kuitenkin lakkasi 1. elokuuta 2024, kun tämä asteli koneesta Moskovan lentokentällä ja kätteli muiden vapautettujen venäläisten tavoin Venäjän presidentti Vladimir Putinia.
Gonzalezin epäillään olleen niin sanottu illegaali, eli kohdemaassa peiteroolin suojissa vakoilua harjoittava henkilö.
Hänen taustansa kuitenkin poikkeaa monista muista illegaaleista, joita GRU saattaa valmentaa vuosien ajan omaksumaan valehenkilöllisyytensä kohdemaassa. Gonzalez oli esimerkiksi ollut täysin avoin siitä, että oli syntynyt Neuvostoliitossa ja muuttanut Espanjaan lapsena. Kyse ei siis ollut puhtaasta valehenkilöllisyydestä.
SEN VUOKSI monet Gonzalezin kollegoista suhtautuivat epäillen vakoilusyytöksiin, kun hänet pidätettiin 2022. He esimerkiksi huomauttivat, että hän ei ollut pyrkinytkään salaamaan venäläistä taustaansa.
Gonzalezin monikulttuurinen perhetausta juontuu Espanjan sisällissotaan 1930-luvulla. Hänen isoisänsä oli yksi tuhansista espanjalaislapsista, jotka lähetettiin ulkomaille sodan jaloista. Andres Gonzalez Yague päätyi Neuvostoliittoon, jonne hän myös jäi pysyvästi asumaan.
Hänen tyttärensä Jelena meni 1980-luvun alussa naimisiin tutkija Aleksei Rubtsovin kanssa, ja vuonna 1982 syntyi poika Pavel. Avioliitto päättyi eroon, ja Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991 Jelena muutti lapsensa Pavelin kanssa isänsä synnyinmaahan Espanjaan. Hän päätti tässä yhteydessä antaa pojalleen Espanjan passiin espanjalaisen nimen Pablo Gonzalez.
Gonzalez opiskeli Espanjassa muun muassa slaavilaista filologiaa, ja hänestä tuli freelance-toimittaja. Journalistina hän keskittyi etenkin entisen Neuvostoliiton alueen konflikteihin. Hän myös meni naimisiin baskinaisen kanssa, ja pariskunta sai kolme lasta.
On epäselvää, missä vaiheessa Gonzalez ryhtyi työskentelemään Venäjän tiedustelulle. Hänen tiedetään suhtautuneen ihannoivaan sävyyn varhaislapsuuteensa Neuvostoliitossa, ja vuonna 2004 hän hankki Venäjän passin vanhalla nimellään Pavel Rubtsov.
Hän matkusti noihin aikoihin usein Venäjälle tapaamaan isäänsä Alekseita ja tämän uutta puolisoa Tatjana Dobrenkoa. Molemmat Rubtsovit tuntenut lähde kertoi Guardianille, että Pavel Rubtsov tunsi vetoa synnyinmaahansa ja piti presidentti Putinista, mutta ei ollut mitenkään fanaattinen Kremlin kannattaja.
- Venäjä vain tuntui kiehtovan häntä, lähde kertoi.
TOIMITTAJAVERKOSTO Bellingcatin entinen tutkija, vakoojien tunnistamiseen erikoistunut Christo Grozev on perehtynyt Gonzalezin perhetaustaan. Hän kertoi Guardianille, että mikään ei viittaa Aleksei Rubtsovilla olleen GRU-yhteyksiä. Sen sijaan Gonzalezin äitipuoli Dobrenko oli aiemmin asunut aivan GRU:n päämajan vieressä, mikä on ollut myös joidenkin tiedustelu-upseerien osoitetietona.
Guardianin mukaan puolalaisviranomaisillakin on eri teorioita siitä, mistä asti Gonzalez toimi vakoojana. Todennäköisimmältä vaikuttaa se, että hänen toimittajanuransa Espanjassa oli aluksi aivan todellinen. Venäjä luultavasti värväsi hänet jossakin vaiheessa 2000-luvulla, mahdollisesti jollakin hänen monista Moskovan-matkoistaan isäänsä tapaamassa.
Erään puolalaisen tiedustelulähteen mukaan vaikuttaa siltä, että Gonzalez oli vakoojana amatööri. Hän esimerkiksi esitti kollegoilleen avoimesti Venäjä-mielisiä kommentteja, mikä tuskin olisi sopinut kuvaan, jos häntä olisi nuoresta asti koulittu peitetehtäviin.
Gonzalez tuli tutuksi monille venäläisille oppositiovaikuttajille 2010-luvulla. Toimittajan työnsä kautta hän tutustui murhatun oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin tyttäreen Zhanna Nemtsovaan vuonna 2016. Hän tuli aina Nemtsovan perustaman säätiön tilaisuuksiin, ja lopulta heidän suhteensa sai myös romanttisen luonteen.
Nemtsovan kautta Gonzalez tapasi paljon muitakin venäläisiä oppositiovaikuttajia, kuten Kara-Murzan ja Jashinin. Hän ystävystyi monien kanssa ja tarjoutui toimimaan heille oppaana Espanjassa. Gonzalez esimerkiksi vei Jashinin katsomaan jalkapalloa Madridissa.
GONZALEZIN tunteneiden toimittajien ja venäläisten oppositiohahmojen mukaan hän oli yleensä hurmaava, hauska ja kova juomaan. Hänellä oli kyky ystävystyä nopeasti uusiin ihmisiin ja verkostoitua korkealla tasolla, vaikka hän kirjoitti enimmäkseen pienelle Baskimaassa ilmestyvälle Gara-lehdelle.
- Hän oli älykäs ja terävä, ja hänellä oli loistava huumorintaju. Hänen kanssaan oli mukava viettää aikaa, halusitpa sitten katsoa jalkapalloa, keskustella politiikasta tai tanssia, eräs Gonzalezin ystävistä kertoi al-Jazeeralle.
Joidenkin oppositiovaikuttajien mukaan Gonzalezin seuramiehen taidot auttoivat häntä pääsemään venäläisiin oppositiopiireihin.
- En usko, että raitis kaveri olisi päässyt siihen porukkaan. Pablo oli aina se kaveri joka joi, lähti hakemaan lisää viinaa ja kertoi vitsejä. Hän sopi joukkoon täydellisesti, kertoi venäläisasianajaja Vadim Prohorov Guardianille.
Gonzalez oli kyllä kertonut venäläisille oppositiokontakteilleen venäläisestä taustastaan, joka selitti hänen lähes täydellisen venäjän kielen taitonsa. Hän kuitenkin väitti, ettei ollut käynyt Venäjällä sitten lapsuuden, ja kysyi neuvoja viisumin hakemiseen.
JOS joku olisi tarkistanut, olisi huomattu, että Gonzalez oli kirjoittanut Venäjältä juttuja espanjalaismedialle. Kukaan ei kuitenkaan tajunnut epäillä häntä, koska oppositiopiireissä pyörivänä hänet oletettiin samanmieliseksi.
Nyt vaikuttaa siltä, että Gonzalez keräsi Kremlille tietoa venäläisistä oppositiohahmoista.
Nemtsova kertoo alkaneensa epäillä Gonzalezia vuoden 2019 tienoilla, jolloin myös heidän henkilökohtainen suhteensa kariutui. Epäilyksiä herätti muun muassa se, mistä Gonzalez sai rahansa.
Gonzalez oli freelance-toimittaja, joka kirjoitti suhteellisen pienille espanjalaismedioille. Silti hän matkusti jatkuvasti ympäri Eurooppaa ja vaikutti muutenkin tulevan taloudellisesti hyvin toimeen. Tämä toi Nemtsovan mieleen korruptoituneet venäläiset virkamiehet, joiden elintaso on epäilyttävän korkea.
KULISSIT alkoivat lopulta sortua alkuvuonna 2022.
Gonzalez oli matkustanut vuosien ajan ahkerasti Itä-Ukrainan rintamalla, jossa Venäjän tukemat separatistit sotivat Ukrainan asevoimia vastaan. Hänen tehtävänsä oli nähtävästi kerätä tietoja ihmisistä, jotka asuivat lähellä rintamalinjaa.
Hän oli Itä-Ukrainassa myös helmikuussa 2022 hieman ennen Venäjän suurhyökkäystä, kun Ukrainan viranomaiset ottivat hänet kiinni ja syyttivät häntä vakoilusta. Kuulustelujen jälkeen Gonzalez karkotettiin Ukrainasta Puolaan, jonne hän oli muuttanut vuonna 2019.
Sitten 24. helmikuuta hyökkäyssota alkoi, ja Gonzalez matkusti Ukrainan rajan tuntumaan raportoimaan espanjalaismedialle. Puolan turvallisuuspalvelu pidätti hänet Prezmyslin rajakaupungissa 28. helmikuuta 2022.
Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n mukaan toimittajan akkreditoinnin omaava vakooja olisi voinut tehdä paljon vahinkoa rintamalinjan tuntumassa esimerkiksi välittämällä tietoja joukkojen ja kaluston sijoittelusta.
- Luojan kiitos hänet pidätettiin ennen täysimittaista hyökkäyssotaa, SBU-lähde kertoi Guardianille.
ON epäselvää, oliko Puolan viranomaisilla todistusaineistoa, jolla Gonzalez olisi voitu tuomita oikeudessa. Puolan laki nimittäin vaati, että olisi pystyttävä osoittamaan vakoojan aiheuttaneen vahinkoa Puolan valtiolle. Nyt ongelma ratkesi sitä kautta, että Gonzalez luovutettiin vankienvaihdossa Venäjälle.
Gonzalez kiistää edelleen vakoilusyytteet asianajajansa kautta. Hän ei ole Venäjään luovuttamisensa jälkeen suostunut antamaan haastatteluja länsimaisille medioille, mutta on esiintynyt Venäjän valtiontelevisiossa. Hän ei ole myöskään antanut selityksiä entisille ystävilleen, jotka kokevat tulleensa petetyiksi.
Venäjän tv:lle hän sanoi, että Puolalla ei ollut todisteita häntä vastaan. Hän ei kuitenkaan suoraan kiistänyt yhteyksiään GRU:hun.
Yksi uusi todiste Gonzalezin ja venäläistiedustelun yhteydestä tuli ilmi toissa vuonna, kun venäläismedia Agentstvo sai haltuunsa lentovaraustietoja. Tietojen mukaan Gonzalez oli vuonna 2017 lentänyt Moskovasta Pietariin samalla varauksella GRU-upseeri Sergei Turbinin kanssa.
Kun Guardian kysyi asiasta Gonzalezilta tämän asianajajan välityksellä, Gonzalez kieltäytyi vastaamasta.
Anssi Rulamo/STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.