Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Teatteri & Tanssi

Musiikkiteatteriarvio: Yksinäisyyden murheenkantamoisia

Laura Reunanen.
Kaupungin yksinäisten sydänten tulkkeina ovat Kapsäkissä muun muassa Veera Railio ja Mikael Saari.

Kapsäkin uusimmassa ensi-illassa yksinäisyyden hermosäie värähtää katsojalla kuin katsojalla. Juuri noin… tuollaista… tuttua… tiedän tunteen.

Matti Saurama

Musiikkiteatterissa harvoin näkee näin sujuvasti juoksevaa kuvavirtaa. Vauhtia on ja askellus liukaskatkelmien saumatta etenevässä liikkeessä.

Tässä ohjaaja Kurt Nuotion 80-vuotisjuhlassa päivänsankarin ohjaus ajaa korskein kavioin. Rutiini näkyy ja tuntuu, katkelmat puraisevataiheestakohtaus kohtaukselta aina uuden näkökulman esille. Kosketusherkkyyttä on. Unohtaa ei toki sovi koko työryhmän panosta. Kokonaisuus on tehokas ja pienimpiä yksityiskohtia myöten onnistunut.

TEATTERI
Musiikkiteatteri Kapsäkki
Yksinäisten kaupunki

Käsikirjoitus Eppu Nuotio – Sävellys Jukka Nykänen – Ohjaus Kurt Nuotio – Visualisointi Sanna Pelliccioni Koreografia Johanna Elovaara, Valot & äänet Rasmus Kallio – Rooleissa Emmi Hatjasalo, Ari-Matti Hedman, Veera Railio, Mikael Saari – Muusikot Jukka Nykänen piano, Siljamari Heikinheimo viulu, Senja Rummukainen sello

Esiintyjät ovat asiansa ja roolihetkensä luotettavia kannattelijoita, no, hurjaa sanoa: kuin kotonaan. Olisi kiintoisaa nähdä, miten taitavan ”isän kädestä” toteutus onkaan syntynyt!Kurt Nuotio juhlii komeasti, kunnianhimoisesta vaatimustasosta tinkimättä.

Murheen rengasmatkoja ihmissilmien ympärillä

Eppu Nuotion libretto, tarina, on tiukaksi pakattu, tyhjää ei lyödä. Kohtaukset tuovat esiin yksinäisyyden sekä käsitetasolla että osuviahenkilökuvia rakentaen. Tarinasta voisi sanoa, että se on vakavasti puhutteleva mutta sen rinnallamyös harkitunkevyesti koskettava, hupiakaan unohtamatta.

Jukka Nykänen on muusikko, säveltäjä ja pianisti tyvestä latvaan. Sävellyksessä on uustonaalisuuden tuliaisia, on hillittömiä syöksähtelyjä, kauneuden kosketusherkkää tunnustelua. Nykänen on luotettava ammatinharjoittaja, estradeille tervetullut, oivaltavasti musikaalinen luonnonoikku.

Esityksen muusikot ovat parhaasta päästä, akustisuus on ansaitsemassaan kunniassa, sointi vivahteikas ja täyteläinen.

Laulajien artikulointi on ensiluokkaista. Laulussa musikaalityyli hallitsee äänenkäyttöä ja on tässä täysin paikallaan, vaikka ääni on ehkä liiankin etinen (eteen sijoitettu). Äänentoisto tehostaa sanottavan merkitystä.

Eppu Nuotion tarina Jukka Nykäsen täyteläisen musiikin värittämänä valaa uskoa kuulijaan kaikesta suoraviivaisesta totuudellisuudestaan huolimatta. Vaikka lauletaan ”en tilannut mitään, mutta tämän paskan sain”, toisinkin saattaisi olla. Vielä kerran toivosta laulakaa, kehottaa esitys.

 

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE