Politiikka

Mykkästä hiillostettiin kehitysyhteistyörahoista: ”Milloin 0,7 prosenttiin on varaa?”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Oppositiopuolueet hyökkäsivät laajalla rintamalla hallituksen niukkaa kehitysyhteistyörahoitusta vastaan eduskunnassa tiistaina ensi vuoden budjetin lähetekeskustelussa.

SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n ja kristillisdemokraattien edustajat kysyivät useaan otteeseen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäseltä (kok.) (kuvassa), millä keinoin hallitus aikoo nostaa kehitysyhteistyömenojen osuuden bruttokansantuotteesta pitkän aikavälin tavoitteeseen eli 0,7 prosenttiin.

Ensi vuoden budjetin perusteella laskettuna kehitysyhteistyömenojen osuus bruttokansantuotteesta on 0,38 prosenttia.

Sari Essayahin (kd.) mukaan hallituksen kehitysyhteistyöpolitiikka on kummallista, sillä juuri kehitysyhteistyövaroilla voitaisiin vaikuttaa Eurooppaa hämmentäneen siirtolaisuuden ja pakolaisuuden juurisyihin.

– Miten Suomi voi olla uskottava kumppani kansainvälisissä hankkeissa, jos emme todella yritä saavuttaa tätä tavoitetta (0,7 prosenttia) kohtuullisessa ajassa, Anna-Maja Henriksson (r.) kysyi.

– On outoa, jos huonona aikana sanotaan, että 0,7 prosenttiin ei ole varaa, ja hyvä aikana sanotaan, että 0,7 prosenttiin ei ole varaa. Milloin 0,7 prosenttiin on varaa, Hanna Sarkkinen (vas.) ihmetteli.

Mykkänen ei voinut luvata, että hallitus olisi lähivuosina nostamassa kehitysyhteistyörahoitusta siinä määrin, että sen osuus bruttokansantuotteesta nousisi tavoitteeseen.

Hän muistutti, että Suomen valtio käyttää myös lähivuosina enemmän rahaa kuin tienaa. Velkaantumisen katkaisemiseen tarvitaan useita talouskasvun vuosia, Mykkänen painotti.

– Vasta sen jälkeen pystytään merkittävämpiin tasokorotuksiin kehitysyhteistyössä. Näin se meni myös edellisen, 1990-luvun laman jälkeen.

– Varmasti tämä on yksi kysymys seuraavissa hallitusneuvotteluissa varsinkin, jos hyvä talouskehitys jatkuu, Mykkänen sanoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat