Politiikka
9.5.2017 06:00 ・ Päivitetty: 9.5.2017 06:04
Valtiontalouden tarkastusvirasto: “Kehitysyhteistyön varainkäytön läpinäkyvyyttä pitää parantaa”
Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) vaatii, että Suomen monenkeskisen kehitysyhteistyön varainkäytön läpinäkyvyyttä pitää parantaa.
Virasto teki selvityksen Suomen monenkeskisestä avusta, mutta sen oli vaikeaa saada selkeää kokonaiskuvaa avun sisällöstä.
Siksi se vaatiikin, että rahoitus monenkeskisille järjestöille olisi läpinäkyvämpää, ja että olisi helpompi saada tietoa siitä, mitä varten mikin raha on osoitettu.
Monenkeskiseen kehitysyhteistyöhön kuuluu muun muassa Suomen toiminta kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK:ssa ja OECD:ssä, sekä kehitysrahoituslaitoksissa, kuten Maailmanpankissa. Myös kansainvälinen ympäristöyhteistyö ja ilmastorahoitus ovat monenkeskistä yhteistyötä.
Tarkastusviraston mukaan kehitysyhteistyö on lisäksi liian pirstaloitunutta.
Tarkastus koski pääosiin vuosia 2013–2015. Suomi käytti monenkeskiseen kehitysyhteistyöhön noina vuosina 2,2 miljardia euroa. Sittemmin kehitysvaroja on leikattu.
Tarkastusviraston mukaan kehitysyhteistyö on lisäksi liian pirstaloitunutta. Hajautettu toimintamalli hankaloittaa toiminnan koordinointia, tiedonkulkua ja raportointia, virasto moittii.
Lisää aiheesta
Tiedon hallintaa ja raportointia tulisi parantaa ja muuttaa nykyistä avoimemmaksi, virasto vaatii.
Myös tietojärjestelmissä on puutteita – tulosten kokoaminen ja yhdistäminen ei niillä VTV:n raportin mukaan onnistu.
VTV antaa tarkastuskertomuksessaan myös hyvää palautetta: ulkoministeriö on johdonmukaisesti pyrkinyt kehittämään kehitysyhteistyön tuloksellisuutta ja toiminta on ollut aktiivista Suomen rahoittamissa kansainvälisissä järjestöissä.
Tarkastuksen tavoitteena oli selvittää, miten hyvin Suomen monenkeskistä kehitysyhteistyötä on toimeenpantu kehityspoliittisen toimenpideohjelman mukaisesti.
Monenkeskinen kehitysyhteistyö on vain yksi osa Suomen kehitysyhteistyötä. Suuruusluokasta kertoo se, että vuoden 2017 kehitysyhteistyömäärärahoista 145 miljoonaa euroa menee monenkeskiseen apuun, kun yhteensä kehitysyhteistyömäärärahat ovat 881 miljoonaa euroa.
Juttua on päivitetty 9.5.2017 klo 9:04.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.