Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Näin alkoholilain käsittely eteni torstaina eduskunnassa – EU-oikeudellinen tarkistus kaatui äänin 96-71

Eduskunnan enemmistö hylkäsi torstaina ehdotuksen käyttää alkoholilain muutos vielä suuressa valiokunnassa EU-oikeudellisuuden tarkistuttamiseksi. Käsittelyä siis jatketaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta äänin 96-71. Poissa oli 32 edustajaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Asiaa esitti keskiviikon täysistunnossa kansanedustaja Bella Forsgrén (vihr.) Jani Kokon (sd.) kannattamana. He epäilevät, että alkoholilain valmistustaparajoite rikkoo EU-lainsäädäntöä ja halusivat sen vuoksi, että suuri valiokunta käsittelisi asiaa.

Hallituspuolueet ovat hallitusneuvotteluissa tehneet kompromissin, jonka mukaan valmistustaparajoite on esityksessä mukana.

HALLITUS haluaa tuoda vähittäiskauppoihin enintään kahdeksanprosenttiset, käymisteitse valmistetut alkoholijuomat eli lähinnä oluet, siiderit ja viinit. Nykyisin vähittäiskaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja on 5,5, eikä valmistustapaa ole rajoitettu. Hallituksen esityksen mukaan yli 5,5-prosenttisia etanolipohjaisia long drink -juomia saisi siis jatkossakin vain Alkosta.

Valmistustaparajoitetta on arvosteltu siitä, että se asettaa juomien valmistajat eriarvoiseen asemaan ja voi joidenkin tulkintojen mukaan siksi olla EU-oikeuden vastainen.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne puolestaan esitti keskiviikkona hallituksen esityksen muuttamista siten, että siitä poistettaisiin viittaus käymisteitse valmistamiseen. Hän ehdotti, että käsittelyn pohjaksi otetaan sen mukainen lakiehdotus. Vihreiden Fatim Diarra kannatti Harjanteen ehdotusta. Tästä äänestetään tällä tietoa perjantaina, mutta myös siinä hallituspuolueiden kompromissi pitänee.

PERJANTAINA täysistunnossa äänestetään myös siitä, eteneekö hallituksen esitys ylipäätään vai ei. Sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää poikkeuksellisesti mietinnössään hallituksen esityksen hylkäämistä, koska kristillisdemokraattien Päivi Räsänen äänesti asiassa opposition rinnalla. Hallituspuolueiden edustajat tekivät mietintöön vastalauseen.

Vastalause todennäköisesti voittaa, koska hallituspuolueilla on suuressa salissa enemmistö ilman kristillisdemokraattejakin. Se tarkoittaisi, että esitys käy mutkan vielä suuren valiokunnan käsiteltävänä ja palaa sitten takaisin eduskunnan täysistunnon lopullisesti päätettäväksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE