Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

Näin hintojen nousu kurittaa suomalaisia: erityisesti työssäkäyvät 35-49-vuotiaat uskovat taloustilanteensa huononevan tänä vuonna

iStock

Suomalaisista yli puolet kertoo hintojen nousun eli inflaation vaikuttaneen omaan kuluttamiseensa tänä vuonna, selviää finanssiryhmä OP:n teettämästä kyselytutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kyselyn mukaan suomalaiset ovat tänä vuonna eniten tinkineet ruoka- ja päivittäisostoksista, polttoaineesta, matkustamisesta sekä ravintoloissa ja kahviloissa käymisestä.

Kyselyssä lähes joka neljäs vastaajista sanoo, että heidän rahansa eivät riitä hintojen nousun vuoksi elämiseen. Lisäksi lähes puolet uskoo oman taloustilanteensa huonontuvan tänä vuonna.

-  Kyselyn mukaan erityisesti työssäkäyvät 35-49-vuotiaat uskovat taloustilanteensa huononevan tänä vuonna. Tätä selittää osaltaan se, että palkkojen nousu on tänä vuonna ollut maltillista. Kannustankin jokaista seuraamaan omaa arjen rahankäyttöään esimerkiksi mobiilipankista ja listaamaan, mihin rahaa menee eniten. Listalla voi olla yllättäviäkin asioita, vinkkaa tiedotteessa OP:n arjen ja talouden palveluista vastaava johtaja Masa Peura.

Polttoaineen hinnan nousun vuoksi yli puolet kyselyyn vastanneista autoilijoista kertoo vähentäneensä tarpeetonta ajelua, ja lähes joka viides kertoo lisänneensä pyöräilyä ja kävelyä.

Eniten hintojen nousu vaikuttanut nuoriin

Eniten hintojen nousu on vaikuttanut 15-24-vuotiaisiin, joista 65 prosenttia kertoo hintojen nousulla olleen vaikutusta omaan kuluttamiseen.

-  Monelle nuorelle ei ole vielä kertynyt omaa varallisuutta, eikä palkkatuloja aina ole, joten välttämättömille ostoksille etsitään edullisempia vaihtoehtoja. Kyselyn mukaan naiset ovat tinkineet ja säästäneet selkeästi miehiä enemmän esimerkiksi ruoka- ja päivittäisostoksista sekä ravintoloissa käymisestä, Peura kertoo.

Lähes kaikki vastaajat ovat huolestuneita hintojen noususta, vaikka se ei vielä näkyisikään omassa taloudessa.

Kyselytutkimukseen vastasi verkkopaneelissa kesä-heinäkuussa noin tuhat 16-79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy OP:n toimeksiannosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE