Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

In memoriam

Näin kansanedustaja kiittää edesmennyttä Martti J. Karia: tärkeä tiedustelun tulkki kansalaisten, poliitikkojen ja sotilaiden välillä

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Martti J. Kari menehtyi pitkään sairastamaansa syöpään 30.8.2023. Hänen hautajaisensa olivat Jyväskylässä lauantaina 30.9.

Kansanedustaja Mika Kari korostaa muistokirjoituksessaan työelämäprofessori Martti J. Karin roolia ajantasaisten tiedustelulakien luomisessa Suomelle.

Mika Kari

Eläköitynyt puolustusvoimien tiedustelueversti, Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden ja strategisen analyysin työelämäprofessori Martti J. Kari (1960-2023) siunattiin tänä lauantaina Jyväskylässä.

Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mika Kari (sd) on kirjoittanut koskettavan muistokirjoituksen kaimansa ja ystävänsä elämäntyöstä.

Kaksikko oli vuosien ajan mukana laatimassa Suomelle tiedustelulakeja, jotka määrittelivät ensimmäistä kertaa rajat sotilas- ja siviiliviranomaisten tiedustelutoiminnalle, yksilönsuojakin huomioiden.

Demokraatti julkaisee ohessa Mika Karin tekstin kokonaisuudessaan.

***

Tiemme Martti J. Karin kanssa kohtasivat ensimmäisellä eduskuntakaudellani 2011-2015.

Lisää aiheesta

Tuolloin toimiessani puolustusvaliokunnan jäsenenä käytiin valtioneuvoston ja puolustushallinnon kanssa ensimmäiset vakavat keskustelut tiedustelulainsäädännön laatimisen tarpeesta.

Noihin aikoihin tapasinkin silloisen Puolustusvoimien Viestikoelaitoksen tehtävissä olleita tai muutoin tiedustelutoiminnan parissa toimineita upseereita, joita yhdisti näkemys tarpeesta aikaansaada Suomeen alan lainsäädäntö.

Tästä upseerien joukosta eversti Martti J. Karista, tuttavallisemmin ”Marasta”, tuli yhteistyökumppani, johon poliitikkona saatoin alusta alkaen luottaa.

Tämä luottamus vahvistui entisestään vuosien varrella niin, että pystyimme vaihtamaan ajatuksia hyvin avoimesti ja ymmärtämään toisiamme sotilaan ja poliitikon kielillä meille yhteisen asian, maanpuolustuksen äärellä.

Tapasin Maraa niin virkatehtävissä kuin vapaa-ajalla ja myöhemmin hänen toimiessaan Jyväskylän yliopistossa työelämäprofessorina informaatioteknologian tiedekunnassa.

MARASSA yhdistyi raudanluja ammattitaito, joka pohjautui vahvaan koulutukseen ja jatkuvaan itsensä kehittämiseen.

Tästä yksi ilmenemismuoto oli hänen poikkeuksellisen laaja kielitaitonsa ja kiinnostus erilaisten kulttuurien tutkimiseen.

Tämä kiinnostus osaltaan yhdisti meitä samaan pöytään. Saatoimme toimia toisillemme tulkkeina, kun tiedustelulakeja edistettiin kansallisen turvallisuuden tarpeiden pohjalta ja näkökulmasta poliittisen päätöksenteon tasolle ja laeiksi asti.

SUURELLE yleisölle Mara tuli tunnetuksi varsinaisen sotilasuransa jälkeen Ukrainassa käynnistyneen Venäjän hyökkäyssodan myötä.

Tässäkin hän toimi tulkkina kuvatessaan kansalaisille sodan taustoja asevoimien sekä yhteiskunnan rakenteiden kautta.

Tätä kautta hän sai paitsi laajan ja kiinnostuneen kuulijakunnan, myös arvostetun aseman korkean tason asiantuntijana sektorilla, joka ei luonteestaan johtuen ole yleensä laajasti julkisuudessa.

Asiantuntijuuden lisäksi Maralle oli ominaista osoittaa sellaista luotettavuutta ja ystävyyttä, joka mahdollistaa välillä myös mahdottomalta tuntuvien asioiden toteutumisen, kuten vaikkapa etukäteen kovasti kiisteltyjen tiedustelulakien voimaansaattamisen.

Tiedustelulait saatiin lopulta voimaan vuoden 2019 kesäkuussa – Suomelle kreivin aikaan.

Jään kaipaamaan läheistä yhteistyökumppania ja otan osaa läheisten ja ystävien suruun.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE