Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Näin SAK uudistaisi tessejä: Alan edustavin työehtosopimus on yleissitova

Arja Jokiaho

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korostaa, että suomalaisen työmarkkinamallin pitää nojata työntekijöiden yhteiseen edunvalvontaan sekä laajoihin ja kattaviin työehtosopimuksiin myös tulevaisuudessa.

Demokraatti

Demokraatti

Palkansaajakeskusjärjestö SAK tavoittelee työehtosopimusten yleissitovuuden uudistamista niin, että alan edustavin työehtosopimus on yleissitova. Käytännössä tämä tarkoittaisi vaikkapa paperiteollisuudessa sitä, että siellä yrityskohtaisia sopimuksia tehtäessä alan laajin sopimus tulisi yleissitovaksi.

Myös luottamusmiehen asemaa on SAK:n mielestä vahvistettava.

Vaikka työnantajat ovat vetäytyneet keskitetystä ja osittain myös toimialakohtaisesta työehtosopimisesta, palkansaajat kokevat työehtosopimukset edelleen merkittäväksi välineeksi työehtojen ja palkkojen turvaamisessa ja kehittämisessä”, Eloranta toteaa tiedotteessa.

Hän ottaa esimerkiksi mekaanisen metsäteollisuuden, jossa työntekijöiden järjestäytymisaste ja normaalisitovien työehtosopimusten kattavuus on jopa kohonnut verrattuna aikaisempaan tilanteeseen.

Yksittäisen työntekijän neuvotteluasema suhteessa työnantajaan on heikko. Työnantajien ja työntekijöiden välinen tasapaino voidaan saavuttaa vain niin, että työntekijät järjestäytyvät ammattiliittoon ja pääsevät siten yhteisen edunvalvonnan piiriin.”

ELORANTA PAINOTTAA, että ulkoa pakotetut ratkaisut ja yksipuoliset muutokset eivät ole kestävä tapa kehittää työmarkkinatoimintaa ja työmarkkinapolitiikkaa.

Esimerkkejä on tältä vuodelta jo useampia, kuten UPM ja kunta-ala, eivätkä ne ole myönteisiä.”

Työnantajat repivät alas vuosikymmeniä hyvin palvelleita sopimisen rakenteita, mutta eivät halua rakentaa uutta eivätkä sopia. Siksi työmarkkinoilla on paljon levottomuutta ja epävarmuutta. Luottamus ei rakennu yksipuolisin toimin ja päätöksin”, Eloranta huomauttaa.

SAK:n mielestä seuraavalla hallituskaudella on vahvistettava työntekijöiden asemaa ja edunvalvontamahdollisuuksia. Keskusjärjestö pitää tärkeänä työehtosopimusten yleissitovuuden uudistamista niin, että alan edustavin työehtosopimus on yleissitova eikä yleissitovuus riipu pelkästään työnantajien järjestäytymispäätöksistä.

Luottamusmiesten asemaa on lainsäädännössä vahvistettava velvoittamalla työnantaja aina tunnustamaan työntekijöiden valitsema luottamusmies. Lisäksi luottamusmiehen suojaa, tiedonsaantimahdollisuuksia ja muita oikeuksia on parannettava”, Eloranta vaatii.

Lainsäädäntö ja työehtosopimukset luovat turvaa ja toimeentuloa työntekijöille, hän korostaa. Aivan liian usein työmarkkinoilla törmätään kuitenkin väärinkäytöksiin, joissa työntekijöiden etuja tai palkkoja poljetaan.

Seuraavan hallituksen on lisättävä voimavaroja työehtojen ja -olojen valvontaan, löydettävä uusia keinoja puuttua työmarkkinarikollisuuteen ja kovennettava siitä langetettavia rangaistuksia. Työmarkkinarikollisuus rapauttaa uskoa hyviin ja oikeudenmukaisiin työmarkkinoihin sekä reiluun yritysten väliseen kilpailuun.”

Eloranta puhui tänään keskiviikkona Turun Eurooppa-foorumin Suomen työmarkkinamalli tulevaisuudessa – luottamuksen uusi alku -tilaisuudessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE