Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Näin SDP linjasi eduskunnassa EU:n elpymispaketista: ”Määräaikainen, tarkkarajainen ja ainutkertainen”

Lehtikuva

Kansanedustaja Anneli Kiljunen sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheessa EU:n elpymispaketista, että olemme Suomen, suomalaisten ja Euroopan unionin kannalta erittäin tärkeän asian äärellä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Kyse on suomalaisten, täällä toimivien yritysten ja elinkeinoelämän tulevaisuudesta, kyse on työstä, hyvinvoinnista, osaamisesta osana Euroopan unionia. Kyse on lopultakin siitä haluammeko olla osa Euroopan unionia. Kyse on siitä pitääkö suomalaisten ja Suomen sana? Voiko meihin luottaa? Me sosialidemokraatit vastaamme kyllä. Me haluamme, että meihin voi edelleen luottaa ja me haluamme olla osa entistäkin vahvempaa ja toimivampaa Euroopan unionia.”

Kiljunen huomautti, että palkansaajajärjestöt, elinkeinoelämä ja talousviisaat kannattavat Euroopan unionin rahoituspaketin ja elpymisvälineen hyväksymistä.

”Näin laaja yksimielisyys asiantuntijoiden keskuudessa on harvinaista. Paketin hylkäämisen seurauksista on myös laaja yksimielisyys. Ne olisivat arvaamattomat, kauaskantoiset ja Suomen kansallisille eduille vahingolliset.”

Kiljusen mukaan elpymisvälineestä on liikkeellä paljon vääriä mielikuvia ja turhia pelkoja.

”Virheellisiä väitteitä on myös masinoitu suunnitelmallisesti eri somekanavilla. Ihmisten on varmasti vaikea erottaa tosiasioita vääristelystä. Tilanne on siltä osin todella harmillinen.”

Kiljunen korostaa, että paketti on määräaikainen, tarkkarajainen ja ainutkertainen.

”750 miljardin elpymisväline rahoitetaan lainoilla. Suuresta kohusta huolimatta kysymys on kansainvälisesti maltillisen kokoisesta paketista. Esimerkiksi Yhdysvallat elvyttää monikertaisesti enemmän. Takaisinmaksu alkaa vuonna 2028. Tavoitteena on, että lainat maksetaan ainakin osaksi tulevilla amerikkalaisten digijättien digiveroilla tai kiinalaisen teräksen hiilitulleilla. Näin suomalaisten maksuosuudet jäisivät pienemmiksi.”

Kiljusen mukaan erittäin tärkeää on että Suomen elvytyspaketin sisällön rakentamiseen ovat osallistuneet myös elinkeinoelämä, yritykset sekä julkinen sektori laajasti.

”Elpymisväline luo työpaikkoja. Rahoitus toimii vipuvartena yrityksille, jotka laittavat liikkeelle mm. uusia digi-, ympäristö ja ilmastoinnovaatioita ja uusia teollisia laitoksia. Alustavan arvion mukaan Suomen kestävän kasvun ohjelmalla saadaan nopeasti yli 5 mrd. euron kasvusykäys talouteen. Tämä ainutkertainen mahdollisuus on sitonut yhteiskuntamme eri toimijat yhteistyöhön rakentamaan suomalaisille työtä ja toimeentuloa. Katse on myös kriisin jälkeisessä elämässä.”

Uudessa monivuotisessa rahoituskehyksessä Suomen maksuosuus nousee noin neljä prosenttia.

”Muilla jäsenmailla maksu nousee noin 10%. Suomi on siis suhteellisesti aiempaa pienempi nettomaksaja. Neuvottelutulosta voidaan pitää varsin hyvänä, varsinkin kun huomioidaan Britannian eron tuoma nousupaine maksuihin. Tästä suuri kiitos pääministeri Sanna Marinille.”

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä antaa esitykselle täyden tukensa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE