Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Näin tutkijat arvioivat Antti Rinteen ja Timo Harakan — ”SDP ei millään voi olla tyytyväinen surkeaan kannatustilanteeseen”

SDP:n helmikuun puheenjohtajavaali vaikuttaa joulun alla kahden kaupalta. Puheenjohtaja Antti Rinteen ja hänet haastavan kansanedustaja Timo Harakan lisäksi kukaan muu ei ole toistaiseksi ilmoittautunut kilpaan, tosin kansanedustaja Tytti Tuppurainen on kertonut harkitsevansa asiaa joulun yli.

Demokraatti pyysi politiikan tutkijoita arvioimaan tämänhetkiset puheenjohtajaehdokkaat. Huutoon vastasivat Åbo akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund ja Eduskuntatutkimuksen keskuksessa työskentelevä yliopistolehtori Erkka Railo.

Railon mukaan Rinne ja Harakka saavat puheenjohtajavaalin vastakkainasettelusta johtuen otsaansa monenlaisia leimoja, joista osa on hieman epäreiluja.

– Harakan nähdään edustavan muutosvoimaa ja tulevaisuutta, Rinteen enemmän vanhalla linjalla jatkamista. Taustalla on se, että Rinne on pitkän linjan ay-ihminen, Railo sanoo.

Harakka on sen sijaan on Railon mukaan luonut itsestään korostetusti kuvaa tulevaisuuden sosialistina, joka auttaa puoluetta varautumaan teknologisen kehityksen aiheuttamiin yhteiskunnallisiin muutoksiin.

Rinteeseen liitetään Railon mukaan mielikuva perinteisen savupiipputeollisuuden puolustajasta.

SDP on riidellyt julkisesti koko syksyn.

Puolueen poliittiseen linjaan liittyvistä mahdollisista eroista huolimatta puheenjohtajavaalissa ratkaisevat Railon mukaan henkilökysymykset. Kyky johtaa puoluetta ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ovat hänen mukaansa erityisen tärkeitä puolueen yhtenäisyyden kannalta.

– Puheenjohtajavaalit ovat puolueille aika vaikeita paikkoja, kun pitäisi käydä todellinen kisa ja samaan aikaan säilyttää yhtenäisyys. Ne ovat tavoitteina ristiriidassa.

Yhtenäisyyttä uhkaavia julkisuusvaurioita yritetään minimoida, joten julkisuuteen annetaan Railon mukaan kommentteja jossa korostetaan hyviä keskinäisiä välejä ja asioiden riitelyä ihmisten sijasta.

– SDP on riidellyt julkisesti koko syksyn. On huomattava riski, että tilanne ei puheenjohtajakamppailun myötä helpotu.

Helmikuun alun vaali on Railon mukaan tulevalle puheenjohtajalle hankala myös kuntavaalien läheisyyden vuoksi. Kuntavaalit menevät hänen mukaansa omalla painollaan riippumatta siitä, kuka valitaan puheenjohtajaksi.

– Vaalien tulokseen hän ei ehdi vaikuttaa, mutta tulos voi huonoksi jäädessään leimata puheenjohtajakautta. Voi sanoa, että eduskuntavaaleihin mennessä uusi puheenjohtaja ehtii vakiinnuttaa asemansa, jos hän saa hyvän tuloksen kuntavaaleissa, presidentinvaaleissa ja maakuntavaaleissa.

Kyllä tavallaan pitäisi pyörä keksiä uudestaan eli mikä olisi modernin sosialidemokraattisen puolueen viesti.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund pitää puheenjohtajakisan syntymistä SDP:n kannalta hyvänä, sillä se tuo puolueelle näkyvyyttä ennen helmikuun puoluekokousta.

– Kokoukset, jossa vanha puheenjohtaja jatkaa ilman haastajia, eivät ole kiinnostavia. Sen sijaan on vaikea sanoa, mitä tämä puolueen sisällä tarkoittaa. Onko SDP toipunut Jutta Urpilaisen haastamisesta ja Rinteen valituksi tulemisesta, Kimmo Grönlund viittaa edelliseen puoluekokoukseen.

Grönlundin mielestä puheenjohtajakilpailu pakottaa SDP:n pohtimaan sisäisesti, mikä puolue haluaa olla.

– Tällä hetkellä SDP ei millään voi olla tyytyväinen surkeaan kannatustilanteeseen, kun eväitä voisi olla paljon parempaan. Puolueen varmasti pitäisi tehdä jotain, että se pystyisi vetoamaan uusiin äänestäjäryhmiin.

Grönlund jatkaa toteamalla, ettei osaa ottaa kantaa, olisiko Timo Harakka tällainen uudistaja. Grönlundin mielestä ”liiallinen ay-liikkeeseen hirttäytyminen” on ollut Pohjoismaissa sosialidemokraattisten puolueiden ongelma.

Toisaalta Suomessa vallitsevassa perusporvarihallitustilanteesta yhteydestä ay-liikkeeseen on ollut SDP:lle hyötyäkin, kun Suomessa on keskusteltu yhteiskuntasopimuksesta. Prekariaattia eli tilapäistöissä työskenteleviä SDP ei ole Grönlundin mukaan huomioinut riittävästi.

Grönlundin mielestä puolueen kannalta on kuitenkin lupaavaa, että alle 25-vuotiaissa sillä on hyvä kannatus, sen sijaan 25–44-vuotiaitten ryhmässä riittää tekemistä.

– Kyllä tavallaan pitäisi pyörä keksiä uudestaan eli mikä olisi modernin sosialidemokraattisen puolueen viesti.

Antti Rinteestä Grönlund toteaa, että hän on mainettaan parempi poliitikko.

– Tapa, jolla hän tuli puheenjohtajaksi, ahdistaa häntä varmasti edelleen puolueen sisällä. Varmasti on paljon katkeruutta.

Paras olisi, että järjestettäisiin jonkinlainen televisiotentti, jossa ehdokkaat pääsisivät ottamaan mittaa.

Grönlundin mielestä Rinne ei ole saanut nostettua SDP:n kannatusta tarpeeksi korkealle. Petrattavaa on niin puolueen yhdistämisessä, sähköisen median hoitamisessa kuin esiintymistaidoissa.

– Hänen esiintymisensä ei ole ainakaan toistaiseksi vakuuttanut.

– Myös aika vähän on nähty mitään Eurooppa-suuntautuneisuutta. Tällä hetkellä voisi olla sellaisellekin voimalle tilausta.

Timo Harakkaa Grönlund ei oikein tunne, mutta arvioi Harakan olevan mielipiteiltään ”vähemmän perinteinen” sosialidemokraatti.

– Ei hän mikään ääniharava ollut eduskuntavaaleissa. Vaikea sanoa, miten hän toimisi. Paras olisi, että järjestettäisiin jonkinlainen televisiotentti, jossa ehdokkaat pääsisivät ottamaan mittaa.

Mahdollinen kolmas ehdokas, Tytti Tuppurainen on Grönlundille tuttu Twitteristä. Tuppuraisen poliittista linjaa Grönlund ei kuitenkaan osaa arvioida.

– Hän on helposti lähestyttävän oloinen ihminen. Hänelle on sukupuolesta etua, koska tänä päivänä on vähemmän naispuheenjohtajia, Grönlund sanoo.

Toimittajat: Johannes Ijäs, Simo Alastalo

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE