Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Näin Yle-johto kommentoi Baltian-kirjeenvaihtajan kohuttua Ansalanka-analyysia – “Yksi osa keskustelua”

Naton huippukokouksen työillallinen alkamasssa Puolan Varsovassa viime perjantai-iltana. Kokous oli kaksipäiväinen.

Ylen Baltian kirjeenvaihtajan Marjo Näkin viime lauantaina Yle Uutisten sivulla julkaistu kommentti/analyysi Naton Varsovan huippukokouksen yhteydessä on kirvoittanut vilkasta kommentointia julkisuudessa (Demokraatti.fi, 11.7.) sekä sosiaalisessa mediassa.

Näkki seuraa uutisia Baltian alueelta asemapaikkanaan Riika.

9. heinäkuuta hän kirjoitti Yle Uutisten verkkosivulle analyysin, joka oli otsikoitu “Nato virittelee Itämeren alueelle ansalankaa – Sen toisessa päässä on Suomi”.

SDP:n kansanedustaja, ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja tarttui kirjoitukseen seuraavana päivänä blogissaan.

Se tarjosi Tuomiojan mielestä “vaikeasti alitettavan pohjanoteerauksen” ja oli uusi osoitus osassa mediaa kukoistavasta, valitettavasti myös Yleen tarttuneesta sotaretoriikasta.

Kritiikin keskiössä oli Näkin tekstin päätöskappale, tiivistys siitä, mitä Naton päätös muutaman tuhannen sotilaan sijoittamisesta Puolaan ja Baltian maihin kirjoittajan mielestä merkitsee.

Kappale kulkee sanasta sanaan näin:

Lisää aiheesta

”Joukot ovat joka tapauksessa ansalanka, joka on viritetty Venäjän suuntaan. Sen toinen pää on sotilaallisesti verraten kyvykäs Suomi, ja sen tietävät sekä Nato että Suomi. Pohjoinen kansa on jälleen kyyristynyt pensaikkoon odottamaan saalistaan hiirenhiljaa. Ja se on hyvä taktiikka.”

Tuomioja hämmästeli analyysia.

– Kun metsästäjä virittää ansan, hänen toiveensa ja tarkoituksensa on, että siihen myös saalis lankeaa. Tässä tapauksessa se siis tarkoittaisi, että Natossa ja nyt myös Suomessa toivottaisiin Venäjän ryhtyvän sotilaallisiin operaatioihin Nato-maita vastaan, jotta voitaisiin aloittaa kunnon rähinä ja näyttää Putinille missä kaappi seisoo, Tuomioja kirjoitti blogissaan.

Tuomiojan blogia on laajasti jaettu verkossa viime päivien aikana.

“Mielestämme kokonaisuus kirjoittelussa on ollut erittäin tasapainossa ja tasapuolista.”

Demokraatti tavoitti Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaavan toimittajan sijaisen Panu Pokkisen kysyäkseen kommenttia talon Baltian kirjeenvaihtajan kirjoituksen nostattamaan kohuun.

Pokkinen halusi taustoittaa, että Yle on raportoinut Naton huippukokouksesta monilla jutuilla ja eri näkökulmista. Tärkeintä on, että kokonaislinja on tasapainossa.

– Näen, että se on yksi osa keskustelua monesta eri suunnasta tarkastelevassa jatkumossa, hän sanoo.

Pokkinen huomauttaa, että kyse ei ole uutisteksistä vaan analyysista. Se tarkoittaa näkökulmaa, joka pitää sisällään toimittajan tai asiantuntijan arvion asiasta.

Kirjoitusta ei ole Ylen sisällä käsitelty. Pokkisen mukaan se ei sellaiseen aihetta antanut.

– Käsittelemme aina kokonaisuuksia. Mielestämme kokonaisuus kirjoittelussa on ollut erittäin tasapainossa ja tasapuolista, hän sanoo.

Pokkinen toteaa, että Nato ja ylensä turvallisuuspoliittinen keskustelu ovat omiaan herättämään intohimoja ja näkemyksiä eri puolilla.

Pokkinen kehottaa lukemaan koko kirjoituksen.

– Hänhän aloitti ottamalla esimerkin siitä, miten brittiläinen diplomaatti 1980-luvulla oli tulkinnut suomalaista kansanluonnetta ja Suomen tapaa toteuttaa ulkopolitiikkaa. Enemmän kuin sotaretoriikkana näin lopun tekstin viitteenä siitä, että myös turvallisuuspolitiikassa on nyt hieman palattu kylmän sodan aikoihin.

Ylen Pokkisen mielestä Tuomioja ei katsonut Näkin tekstin kokonaisuutta vaan irrotti siitä päätöskappaleen.

Koko teksti on luettavissa Yle Uutisten verkkosivulla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE