Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Naiskansanedustajien verkosto täyttää 30 vuotta – puheenjohtajaksi Bella Forsgrén ja varapuheenjohtajaksi Pia Lohikoski

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Naiskansanedustajien verkoston puheenjohtajaksi on valittu Bella Forsgrén (vihr., kuvassa) ja varapuheenjohtajaksi Pia Lohikoski (vas.). Verkosto on kaikkien eduskunnan naiskansanedustajien muodostama verkosto, jonka tehtävänä on edistää tasa-arvoa tukevaa lainsäädäntöä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Puheenjohtajuus kiertää, ja nyt vuoden 2021 vuosikokouksessa verkoston puheenjohtajuus siirtyi keskustan eduskuntaryhmältä vihreille ja varapuheenjohtajuus kokoomukselta vasemmistoliitolle.

Puheenjohtajan pestin saanut kansanedustaja Bella Forsgrén kuvaa tiedotteessaan, että tänä vuonna 30 vuotta täyttävä, vuodesta 1991 toiminut naiskansanedustajien verkosto jatkaa koronasta huolimatta vaikuttavaa työtään puoluerajat ylittävänä yhteistyöverkostona.

Naisverkosto pyrkii Forsgrénin mukaan vaikuttamaan sekä hallituksen että eduskunnan päätöksiin poliittisten päämäärien saavuttamiseksi. Toisaalta verkosto osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön vahvistaakseen naisten asemaa päätöksenteossa.

– Erityisesti tällä kaudella, kun eduskunnassa on paljon uusia naiskansanedustajia, näen että Naiskansanedustajien verkostolle on juuri nyt kysyntää enemmän kuin koskaan. Verkosto tarjoaa uusille kansanedustajille osaamista, tietoa ja tukea, joka ulottuu vaalikausien yli, Forsgrén sanoo tiedotteessa.

Naisverkoston toiminnassa onkin Forsgrénin mukaan ollut läpi vuosien keskeistä tarjota naisedustajille tilaisuus keskustella ja saada tietoa erityisesti naisiin ja tasa-arvoon liittyvistä poliittisista kysymyksistä. Tätä varten verkosto on järjestänyt seminaareja, keskustelutilaisuuksia ja infolounaita. Aiheiksi valitaan usein lainsäädäntötoiminnassa ajankohtaisia sekä yhteiskunnallisesti puhuttavia aiheita, joilla on vaikutuksia tasa-arvoon.

– Koronapandemia rajoittaa yhä mahdollisuuksiamme perinteisten tapahtumien ja yhteistyömuotojen järjestämiseen. Tarve tiedolle ja yhteistyölle ei silti häviä. Verkosto on monesti onnistunut edistämään ja puolustamaan tasa-arvoa juuri hyvällä puoluerajoja ylittävällä yhteistyöllä. Tällä vaikuttavalla linjalla jatkamme nytkin, vaikkakin etänä, Forsgrén sanoo.

VERKOSTON VARAPUHEENJOHTAJANA aloittanut ensimmäisen kauden kansanedustaja Pia Lohikoski pitää tehtävää suurena kunniana. Hänen mukaansa verkoston toiminnassa on tänä vuonna erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka koronaepidemia on kohdellut naisvaltaisia aloja.

– Meidän on lainsäätäjinä kyettävä varmistamaan, että etenkin hoito-, hoiva- ja opetusaloilla työskentelevät ammattilaiset selviytyvät työssään poikkeuksellisen kuormittavien aikojen yli. Meidän on myös pidettävä huolta palvelualoilta pandemian aikana lomautettujen ja työttömäksi jääneiden selviytymisestä, hän sanoo tiedotteessa.

Lähitulevaisuuden tavoitteista Lohikoski pitää suurimpina haasteina talouden elvyttämistä ja työllisyyttä.

– Meidän on pohdittava, miten työllisyys saadaan nousuun pandemian jälkeen ja miten edistetään naisten työllisyyttä.

Forsgrén kertoo, että naisverkosto tekee myös tiivistä yhteistyötä naisjärjestöjen kanssa. Naisverkoston jäsenet osallistuvat myös kansainvälisen Women in Politics –verkoston ja eri parlamenttien naisverkostojen järjestämiin kokouksiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE