Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Näissä vaaleissa on yksi aivan erityinen kysymys” – PAMin paneeli sai sähköisen startin

Kuntavaalipaneeli on päässyt hyvään vauhtiin. Kansanedustajat vasemmalta: Antti Kaikkonen (kesk.), Krista Mikkonen (vihr.), Antti Lindtman (sd.) ja Aino-Kaisa Pekonen ( vas.). Kuvasta puuttuvat Sari Raassina (kok.) ja Vesa-Matti Saarakkala (ps.).

Palvelualojen ammattiliitto PAM järjesti kuntavaalipaneelin tiistaina Helsingissä. Se oli osa liiton valtuuston kaksipäiväistä kokousta, joka jatkuu Paasitornissa keskiviikkona.

Peter Nymanin juontamassa kuntavaalipaneelissa keskustelivat kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk.), Antti Lindtman (sd.), Krista Mikkonen (vihr.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.) Sari Raassina (kok.) ja Vesa-Matti Saarakkala (ps.).

Paneeli keskittyi kunnalliseen päätöksentekoon palvelualojen työntekijöiden näkökulmasta.

Liikkeelle lähdettiin kuntavaalien 2017 merkityksestä.

Mistä on vaaleissa kyse ja mitä jää kuntapoliitikkojen päätettäväksi, juontaja Peter Nyman viritti debatin.

Demokraatti poimi avauskierroksen keskeiset pointit kultakin puhujalta.

Antti Kaikkonen:– Päätetään paikallisista asioista. Vaikka kuntien rooli muuttuu aika paljon, kotikuntien päätettäväksi jää edelleen iso joukko asioista. Edelleen tärkeät vaalit. Vaaleissa äänestäminen kannattaa.

Lisää aiheesta

Krista Mikkonen: – Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut lähtevät pois, kuntiin jää paljon päätettävää. Päätetään edelleen esimerkiksi kaavoituksesta ja rakentamisesta. Kunta on ilmastonmuutoksen kannalta ratkaisevassa roolissa siinä, millaisia energiaan liittyviä päätöksiä tehdään.

Antti Lindtman: – Kysymys pitäisi muotoilla niin, että jos soteuudistus toteutuu, mutta otetaan se oletukseksi tähän. Kunnissa päätetään Suomen tulevaisuudesta. Siellä on vastuu siitä, että maassa on elinvoimaa.

Vaaleissa on SDP:n Lindtmanin mukaan yksi aivan erityinen kysymys.

– Kuntavaalit ovat paikalliset vaalit, mutta kysymys on myös siitä, antavatko suomalaiset valtakirjan jatkaa nykyistä politiikkaa, jossa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Vai hakevatko suomalaiset inhimillisempää, työllistävämpää ja oikeudenmukaisempaa vaihtoehtoa?

Kuntavaaleissa ratkaistaan Lindtmanin mukaan se, haluavatko kansalaiset muutosta nykyisen hallituksen linjaan.

“Antavatko suomalaiset valtakirjan jatkaa nykyistä politiikkaa, jossa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät?”

Aino-Kaisa Pekonen: – Kaikkein tärkeimmät vaalit. Sotesta ja maakuntauudistuksesta huolimatta kuntaan jää tärkeitä päätöksiä, muun muassa koulutuksesta ja päivähoidosta. Isossa roolissa on myös julkinen liikenne kunnan sisällä. Kunnissa päätetään nimenomaan arjen asioista, hän painotti.

Sari Raassina: – Edelleenkin meidän jokaisen arki päätetään kunnanvaltuustossa. Nämä eivät ole maan hallitusvaalit. Nämä ovat nimenomaan paikalliset palveluvaalit siitä, mitä lähikunnissa tehdään. On tärkeää jatkossakin kehittää koulutusjärjestelmää siten, ettei yksikään nuoristamme tipahda sen ulkopuolelle.

Vesa-Matti Saarakkala: – Kun sote-uudistus etenee, se selkiyttää tilannetta. Äänestäjät ymmärtävät paremmin, mitkä asiat ovat realistisesti kuntapäättäjien vaikutusvallassa, mitkä taas jatkossa kuuluvat maakunnille.

Saarakkala uskoo äänestäjien kuluttajansuojan paranevan myös kunnallisissa asioissa.

– Demokratiaulottuvuus paranee sekä maakuntatasolla että kuntatasolla tämän uudistuksen myötä, hän päätti avauspuheenvuoronsa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE