Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

19.11.2019 08:57 ・ Päivitetty: 19.11.2019 08:57

Näkymättömästä näkyväksi – perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhrit eivät enää vaikene, viranomaisille tieto etenee yhä liian harvoin

Perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreiksi joutuneet eivät enää vaikene tai salaile asiaa, ilmenee Ensi- ja turvakotien liiton laajasta selviytymiskyselystä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Aiemmin näkymättömissä pysyneestä ongelmasta on tullut näkyvä. Väkivaltaa kokeneet tulivat kyselyssä rohkeasti esiin omilla selviytymiskokemuksillaan.

Liitto sai verkkosivuilleen yli 600 vastausta avoimeen kyselyyn väkivallasta selviämisestä. Moni vastaaja on hakenut ja saanut apua useilta eri tahoilta sekä löytänyt arkeensa sopivia toipumisen tapoja.

Perheväkivallan uhreiksi tai näkijöiksi joutuneiden lasten tilanne on kuitenkin edelleen vaikea. Lapset jäävät yhä liian usein vaille tarvitsemaansa apua. Kaikilla turvakodissa olevilla lapsilla pitäisi liiton mukaan olla mahdollisuus kuntoutukseen niin, että hoitojaksot olivat riittävän pitkiä.

Poliisille kerrotaan todennäköisimmin tilanteessa, jossa väkivalta on jo hyvin vakavaa.

Vaikka uskallus kertoa lähisuhdeväkivallasta on kasvanut, runsas kymmenesosa vastaajista silti ilmoitti, ettei ole kertonut kokemastaan väkivallasta kenellekään. Liki neljäsosa vastanneista puolestaan ilmoitti, ettei ole saanut apua väkivallasta toipumiseen.

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan erityisen huolestuttavaa on se, että vastaajat ovat kertoneet väkivallasta melko harvoin viranomaisille. Poliisille kerrotaan todennäköisimmin tilanteessa, jossa väkivalta on jo hyvin vakavaa.

Väkivaltaa kokeneet eivät kerro edes sellaisille viranomaistahoille, joilla olisi parhaimmat mahdollisuudet puuttua väkivaltaan varhaisessa vaiheessa ja ohjata uhri palveluiden piiriin. Tällaisia tahoja ovat esimerkiksi opettajat, kuraattorit ja terveydenhoitajat.

Ensi- ja turvakotien liitto on tehnyt perhe- ja lähisuhdeväkivallan vastaista työtä 40 vuotta yhdessä jäsenyhdistysten kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU