Politiikka
21.9.2018 10:57 ・ Päivitetty: 21.9.2018 10:57
Nämä kokoomusedustajat jättivät äänestämättä – kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja: “Asia on loppuun käsitelty”
Neljä kokoomusedustajaa oli poissa tai jätti painamatta äänestysnappia eduskuntaryhmänsä kannan vastaisesti, kun ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta äänestettiin perjantaina eduskunnassa. Eduskunta säilytti Soinin luottamuksen perjantaina äänin 100 puolesta ja 60 vastaan. Tyhjää äänesti 18. Salista oli poissa tai äänestysvaiheessa nappia jätti painamatta 21 edustajaa.
Äänestys liittyy Soinin ulkoministerinä esittämiin aborttikantoihin. Neljä oppositiopuoluetta esitti torstaina SDP:n varapuheenjohtajan, kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan johdolla epäluottamuslausetta ulkoministeri Soinille tämän toimista naisten oikeuksia vastaan.
Keskustelu ulkoministerin epäluottamusäänestyksestä otti uusia kierroksia sen jälkeen, kun kokoomus, keskusta ja siniset tekivät Soinin epäluottamusäänestyksestä hallituskysymyksen. Oppositioryhmien epäluottamuslause on puolestaan suunnattu ainoastaan ulkoministeriä kohtaan. Perustuslaki ei velvoita hallitusta eroamaan, vaikka Soini menettäisikin luottamuksensa eduskunnan täysistuntosalissa.
Alkuviikosta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vielä totesi Verkkouutisille, että kokoomuksen eduskuntaryhmä aikoo äänestää Soinin luottamuksen puolesta. ”Jokainen tekee viime kädessä itse päätöksen”, Orpo painotti.
Torstaina tämä päätös kuitenkin pyörrettiin ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoi koko kokoomuksen ryhmän äänestävän Soinin luottamuksen puolesta.
Äänestyksessä kuitenkin kolme kokoomusedustajaa jätti painamatta nappia ja yksi edustaja oli kokonaan poissa salista. Kansanedustajat Jaana Pelkonen, Lenita Toivakka sekä Saara-Sofia Sirén olivat läsnä äänestyksessä, mutta boikotoivat äänestystä ja osoittivat näin oman kantansa ulkoministerin luottamuksesta. Heidät tulkittiin äänestyksessä poissaoleviksi.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoo Demokraatille, että Sari Multala (kok.) oli poissa salista muun menon vuoksi.
Lisää aiheesta
Lisäksi Juhana Vartiainen (kok.) kertoi heti äänestyksen jälkeen painaneensa vahingossa uudelleen läsnäolonappia, joten myös hänet laskettiin poissaolevaksi. Istunnon pöytäkirjaan kuitenkin kirjataan, että Vartiaisen oli tarkoitus äänestää Soinin luottamuksen puolesta. Keskustan rivit pysyivät sen sijaan äänestyksessä suorassa.
Jokinen totesi äänestyksen jälkeen, että hänen puolestaan ”asia on nyt loppuun käsitelty” ja äänestämättä jättäneille ei ole luvassa sanktioita.
– Nämä kolme jotka olivat salissa eivät äänestäneet hallitusta vastaan, mutta eivät myöskään äänestäneet mitään, Jokinen painotti Demokraatille eduskunnassa.
Hän kertoo keskustelleensa kyseisten edustajien kanssa asiasta jo etukäteen.
– Viimeisen vuorokauden aikana osa meidän edustajista koki aikamoista painostusta tässä asiassa.
Jokinen ei kuitenkaan suostunut erottelemaan, miltä taholta painostusta tuli.
– Sen näkee kun seuraa sosiaalista mediaa. Se oli asiatonta painostusta ja se johti tähän ratkaisuun. Mutta kukaan ei äänestänyt hallitusta vastaan.
Kokoomuslaisten lipeämisellä ei kuitenkaan ollut vaikutusta äänestystulokseen, sillä esimerkiksi kristillisdemokraatit äänestivät Soinin luottamuksen puolesta ja koko perussuomalaisten eduskuntaryhmä äänesti tyhjää.
Kaikki salissa läsnäolleet sosialidemokraattien, RKP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat puolestaan äänestivät Soinin luottamusta vastaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.