Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

12.2.2025 07:02 ・ Päivitetty: 12.2.2025 07:02

Näpertely ei korjaa ostovoimaa – STTK: talouskasvu edellyttää seitsemän prosentin palkankorotuksia

STTK

Suomessa palkansaajien reaalipalkat romahtivat vuosina 2022-2023. Pudotus on suurin 50 vuoteen ja poikkeuksellinen moneen muuhun EU-maahan verrattuna.

Demokraatti

Demokraatti

STTK:n mukaan ostovoiman palauttamiseksi vuoden 2021 tasolle tarvitaan vähintään seitsemän prosentin sopimuskorotukset seuraaville kahdelle vuodelle.

Ostovoimakuopasta nouseminen on Suomessa hidasta. Ennustettu reaalipalkkojen kehitys vuosina 2025-2026 on jäämässä hidastuneen inflaation vuoksi kahden prosentin tuntumaan. Tämä ei riitä palauttamaan ostovoimaa vuoden 2021 tasolle, selviää STTK:n tänään julkaisemasta ostovoimakatsauksesta.

– Ostovoiman palauttamiseksi inflaatiopiikkiä edeltävälle tasolle tarvitaan vähintään seitsemän prosentin palkankorotukset työehtosopimuksiin vuosina 2025-2026, STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà tiivistää.

Suomessa inflaatiopiikki jäi kansainvälisesti vertaillen matalaksi, noin yhdeksään prosenttiin, mutta reaalipalkat ovat silti pudonneet monia muita EU-maita enemmän. Vuosina 2022-2023 tapahtunut reaalipalkkojen pudotus on suurempi kuin kertaakaan aiemmin edeltäneiden 50 vuoden aikana.

Orpon hallituksen tekemät työelämäheikennykset nostavat palkankorotustarvetta.

– Reaalipalkkojen romahdettua Suomeen on syntynyt historiallisen suuri kysyntävaje. Talouskasvun käynnistyminen edellyttää riittävän suuria palkankorotuksia.

PETTERI Orpon hallituksen tekemät työelämäheikennykset tuovat lisähaasteita työehtosopimusneuvotteluihin.

– Heikennykset nostavat palkankorotustarvetta, sillä palkansaajat pyrkivät kompensoimaan ainakin osan heikennyksistä palkankorotuksilla, Lainà sanoo.

STTK:n ensimmäisessä ostovoimakatsauksessa käsitellään reaalipalkkojen kehitystä. STTK julkaisee jatkossa kaksi kertaa vuodessa ostovoimakatsauksen, jossa tarkastellaan ostovoiman kehitystä eri näkökulmista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU