Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nato-keskustelu alkoi ryöpytyksellä, jossa moitittiin myös Niinistö

LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN
Kansanedustaja Johannes Yrttiaho puhumassa eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tänään. Taustalla ulkoministeri Pekka Haavisto (vasemmalla) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Eduskunta keskustelee jälleen tänään hallituksen esityksestä Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisestä.
Asiasta pidettiin puhetta jo viime viikon tiistaina.

Demokraatti

Demokraatti

Tämän päivän keskustelu alkoi vasemmistoliiton edustajien ryöpytyksellä. Kansanedustaja Markus Mustajärvi esitti päivän ensimmäisessä puheenvuorossa, että käsittelyssä olevat hallituksen lakiesitykset ja ulkoasiainvaliokunnan mietintö hylätään.

Samalla hän esitti eduskunnan hyväksyttäväksi kolmea lausumaa. Niiden mukaan Suomen pitäisi ilmoittaa, ettei se salli ydinaseiden sijoittamista Suomeen eikä käyttää maatamme ydinaseiden kuljetukseen tai läpikulkuun. Lisäksi Suomen alueelle ei saisi sijoittaa pysyvästi minkään muun maan asevoimia eikä myöskään Naton tukikohtia. Kolmanneksi Suomi ei saisi sallia minkään muun valtion tai sen asevoimien käyttää maamme aluetta tai aluetta vihamieliseen tarkoitukseen muista valtioita vastaan.

– Se, että Yhdysvallat solmii kahdenvälisen puolustussopimuksen Norjan ohella myös Suomen, Ruotsin ja Tanskan kanssa, merkitsee muun muassa raskaiden aseiden ennakkovarastointia myös Suomen ja Ruotsin alueille ja maa-alueitten luovuttamista vieraan vallan sotavoimien käyttöön. Norja on sen jo tehnyt ja Ruotsi neuvottelee asiasta, Mustajärvi väitti eduskunnassa.

Toisena puhunut Johannes Yrttiaho (vas.) kannatti Mustajärven tekemää hylkäysesitystä ja lausumia. Hänen puheenvuoroonsa oli kätketty myös piikki samasta vaalipiiristä tulevaa vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia vastaan:

– Haluan myös muistuttaa, ettei Marinin (sd.) hallituspuolueiden puheenjohtajista ainoakaan ole ilmoittanut vastustavansa Suomen osallistumista Naton ydinasesuunnittelutyöryhmän työhon eikä myöskään vuosittaisiin Naton ydinsotaharjoituksiin. Samanlainen on myös kokoomuksen ja perussuomalaisten kanta. Totta tietenkin on, ettei Suomen alueelle voi sijoittaa ydinaseita vastoin maamme tahtoa, mutta onko tuollaista kielteistä tahtoa ylipäänsä olemassa. Puoluejohtajien ydinaseita koskevista julkisista lausunnoista ei tällaista tahtoa löydy.

YRTTIAHO kritisoi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistöä.

– Nykyisen presidentin uskottavuutta heikentää tietenkin myös se, että vastoin lupauksiaan hän ei kannattanut Nato-kansanäänestystä, kun päätöksen aika tuli. Niinistön virkakausi päättyy sekin jo ensi vuonna eivätkä hänen nykyiset kantansa sido tulevaa valtionpäämiestä eivätkä ne näytä vaikuttavan keskeisiin puoluejohtajiin edes tänään.

Kokoomuksen edustaja Timo Heinonen summasi vasemmistoliiton edustajien puhuttua, että nyt on selvää, että Nato-jäsenyydestä tulee äänestys. Hän äänestää Nato-jäsenyyden puolesta. Heinonen kiitteli muun muassa monia edellisiä puolustusministereitä Nato-jäsenyyden edistymiseen vaikuttaneesta työstä.

Ano Turtiainen (vkk) sanoi kannattavansa niin ikään Mustajärven tekemiä hylkäysesityksiä. Katja Hänninen (vas.) ilmaisi myös tukensa hylkäysesityksille ja lausumille.

Kokoomuksen edustaja Pia Kauma kertoi suhtautuvansa lähtökohtaisesti positiivisesti siihen, että Suomeen tulisi Nato-tukikohta. Asioissa on kuitenkin edettävä askel kerrallaan.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi, ettei kannata Mustajärven ehdottamia lausumia.

– Mielestäni nyt ei ole oikea hetki tehdä päätöksiä koskien mahdollisten tukikohtien tai Nato-joukkojen sijoituksia.

Räsänen muistutti, että Naton viidennen artiklan turvatakuiden tärkein merkitys on ysinasesateenvarjo sotilaallisilta vihollisuuksilta.

– Nato-yhteistyön ensisijaisena tavoitteena on siis vahvistaa rauhan edellytyksiä.

MINISTERIT eivät vastauspuheenvuoroissaan provosoituneet vasemmistoliiton edustajien lausumista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuittasi lyhyesti, että Nato-päätöksellä ja lainsäädännöllä ei muuteta Suomen kantaa, linjaa eikä lainsäädäntöä ydinaseisiin.

Haavisto uskoo, että Suomi ja Ruotsi ovat Naton jäseniä viimeistään Naton Vilnan huippukokouksen yhteydessä kesällä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) totesi, ettei ydinaseita olla Suomeen hamuamassa.

– Eikä niitä kyllä ole kukaan meille tänne tyrkyttämässäkään.

– Nato-jäsenyys on Suomelle puolustuksellinen ratkaisu. Pyrimme vahvistamaan sillä omaa turvallisuuttamme. Ei meillä muita haikailuja ole.

Naton mahdollista läsnäoloa ja sen vaihtoehtoja selvitellään Kaikkosen mukaan.

– Ainakin kaksi reunaehtoa siinä nähdäkseni on. Sen pitää olla Suomen turvallisuutta vahvistavaa ja toisaalta Naton kannalta perusteltavissa olevaa. Aikaa meillä tässä asiassa on. Ensiksi on tärkeätä saada itse jäsenyys tietenkin maaliin. Maaliviiva näkyy jo, mutta kaksi ratifiointia meiltä puuttuu.

Eduskunta äänestää huomenna Nato-jäsenyydestä. Odotettavissa on ylivoimainen tuki jäsenyydelle.

Kello 15.38 lisätty virke koskien edustaja Katja Hännistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE