Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Nato kuuma peruna Ruotsissa – ”Ei tämän perään ole kysytty mistään, ei esimerkiksi Suomesta”

Lehtikuva

Nato-jäsenyys tai edes sen hakemisen mahdollisuus on kuuma peruna Ruotsissa. Hallitus ja oppositio syyttävät toisiaan epävarmuuden luomisesta samalla kun kansalaisten vastenmielisyys sotilasliittoa kohtaan vaikuttaa hiljalleen hiipuvan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Porvariopposition neljä puoluetta teki yhdessä ruotsidemokraattien kanssa joulukuussa aloitteen, jonka mukaan Ruotsin viralliseen linjaan pitäisi sisällyttää Suomen tapaan niin kutsuttu Nato-optio – eli toteamus mahdollisuudesta hakea tarvittaessa jäsenyyttä.

Ulkoministeri Ann Linden mukaan aloite on jo luonut epävarmuutta ja saanut ulkomailla aikaan spekulaatioita Ruotsin linjan muuttumisesta ja lähentymisestä Natoon.

–  Ei tämän (Nato-option) perään ole kysytty mistään, ei esimerkiksi Suomesta, Linde sanoi maanantaina Folk och Försvarin turvallisuuskonferenssissa.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin mukaan syyllinen epävarmuuteen Ruotsin turvallisuuspoliittisesta linjasta on sosialidemokraattien johtama hallitus, joka elää yhä ”puolueettomuuden ajan aavekipujen kanssa.”

Nato-optiota kannattavilla viidellä puolueella on Ruotsin valtiopäivillä enemmistö. Sitä ei ole Natoon liittymisen kannattajilla, sillä ruotsidemokraatit vastustaa jäsenyyttä.

Myös Kristerssonin mukaan Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys on vielä pitkän ja monimutkaisen tien päässä.

–  Mutta ei sosialidemokraateilla ole mitään ikuista veto-oikeutta tässä kysymyksessä, hän muistutti uutistoimisto TT:lle.

Naton vastustus hiipuu hiljalleen

Dagens Nyheter -lehden sunnuntaina julkistaman mielipidekyselyn mukaan Nato-jäsenyyden vastustajia ja kannattajia on Ruotsissa nyt käytännössä yhtä paljon. Jäsenyyshakemuksen jättämistä kannatti kyselyssä 33 ja vastusti 35 prosenttia vastanneista. Kolmas yhtä suuri ryhmä ovat kannastaan epävarmat.

Lehti on teettänyt saman kyselyn jo seitsemän vuoden ajan joulukuussa. Jäsenyyden vastustus on nyt laskenut jo kolme vuotta peräjälkeen.

Kyselyyn vastasi joulukuun alkupuolella reilut 1  200 äänioikeutettua juuri ennen aloitetta Nato-optiosta.

Suomessa Nato-jäsenyyden vastustus on huomattavasti Ruotsia vahvempaa. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) joulukuussa julkistamassa kyselyssä jäsenyyden hakemista vastusti 53 ja kannatti 21 prosenttia vastanneista. Kannastaan epävarmoja oli neljäsosa.

Eroa voi selittää erilainen luottamus omaan puolustukseen. DN:n kyselyssä vain alle viidesosa vastaajista luottaa Ruotsin puolustusvoimien kykyyn puolustaa maan ulkoa tulevaa hyökkäystä vastaan. Joka toinen vastaa luottavansa omaan puolustuskykyyn vain vähän.

Suomessa MTS:n tuoreessa kyselyssä 76 prosenttia vastaajista arvioi Suomen varautuneen aseellisen hyökkäyksen torjuntaan erittäin tai melko hyvin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
6.3.2021
Rönnholm ihmettelee perussuomalaisten ”pelin politiikkaa” – kommentoi SDP:nkin ehdokkaiden vaikeutunutta tilannetta: ”Kaikki mahdollinen tehdään”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE