Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Nato on suomalaisille yhä sotilasliitto: perussuomalaisissa enemmän Nato-epäilijöitä kuin muissa hallituspuolueissa

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Uuden kyselyn mukaan Suomessa tunnetaan Naton sotilaallinen toiminta, mutta poliittiset tavoitteet ovat jääneet huomiotta.

Uuden raportin mukaan suomalaiset näkevät Nato-jäsenyyden lähinnä sotilaallisena kysymyksenä. Perussuomalaiset suhtautuvat jäsenyyteen yhä muita hallituspuolueita epäilevämmin.

Petri Korhonen

Demokraatti

Helsingin yliopiston, Turun yliopiston ja Åbo Akademin torstaina julkistaman yhteistutkimuksen raportissa selvitettiin kesäkuussa suomalaisten Nato-asenteita.

Liittoutumisen suosio on pysynyt korkealla. Neljä viidesosaa kyselyyn vastanneista äänestäisi nyt jäsenyyden puolesta.

Nato-jäsenyys jakaa kuitenkin mielipiteitä ennen kaikkea ihmisten koulutustason ja yhteiskunnallisen aseman mukaan.

Kriittisimpiä jäsenyydelle ovat nuoret ja vähemmän koulutetut suomalaiset.

EPÄILYT näkyvät myös puoluekentässä. Varauksettomimmin Nato-jäsenyyttä kannattavat kokoomuslaiset (98 prosenttia). Myös SDP:n ja keskustalaisten parissa kannatus on 9o prosentissa.

Yllättäen vain 76 prosenttia perussuomalaisista äänestäisi nyt Naton puolesta. Lukema on lähellä kristillisdemokraatteja, joista Nato-tukijoita löytyi 79 prosentin verran.

Lisää aiheesta

Yllättäen vain 76 prosenttia perussuomalaisista äänestäisi nyt Naton puolesta.

RKP:ssa Naton kannatus oli kyselyn mukaan 89 prosenttia, vihreillä 87 prosenttia.

Vasemmistoliiton kannattajista enää vain 59 prosenttia antaisi äänensä Natolle, jos asiasta pitäisi äänestää nyt.

Tutkijat päättelevät, että suhtautuminen jäsenyyteen ei määrity edes perinteisellä liberaali-konservatiivi-akselilla.

Puolueiden ulkopuolella niin äärimmäisessä oikeistossa kuin äärivasemmistossakin Natoa vastustetaan suurin piirtein yhtä hanakasti.

MUIDEN Nato-maiden auttamiseen suomalaiset suhtautuvat tutkimuksen mukaan myönteisesti, usein jopa lämpimämmin kuin monessa vanhassa jäsenmaassa.

82 prosenttia vastanneista suomalaisista olisi valmis puolustamaan toista Nato-maata, jos se joutuisi hyökkäyksen kohteeksi.

Pysyvien Naton joukkojen ja tukikohtien ottaminen Suomen maaperälle sen sijaan jakaa mielipiteitä: ajatusta tukee 46 prosenttia vastaajista ja vastustaa 42 prosenttia.

Ydinaseiden tuomista Suomeen tai kuljettamista Suomen kautta vastustaa selvä enemmistö vastustajista.

NATON rooli poliittisena toimijana on jäänyt suomalaisilta huomaamatta. Vastausten perusteella Nato nähdään meillä suhteellisen teknisenä sotilasliittona, eikä kansalaisilla ole vielä kovin laajaa näkemystä siitä, miten liittoutuminen vaikuttaa Suomessa poliittisesti.

Suomalaisista 85 prosenttia pitää Naton päätehtävänä toimia pelotteena tai hidasteena Venäjää vastaan.

Esimerkiksi Naton itsensä korostamat roolit ilmastonmuutoksen torjumisessa ja terrorismin ehkäisemisessä ovat suomalaisille aika tuntemattomia.

Vain 13 prosenttia vastaajista piti ilmastonmuutoksen torjumista Natolle kuuluvana asiana, vaikka Nato on listannut sen yhdeksi globaaliksi turvallisuusuhakseen.

Vain 13 prosenttia vastaajista piti ilmastonmuutoksen torjumista Natolle kuuluvana asiana, vaikka Nato on listannut sen yhdeksi globaaliksi turvallisuusuhakseen.

Liiton oma näkemys siitä, että Nato on myös liberaalien demokraattisten arvojen puolustaja, ei ole kyselyn perusteella kirkastunut suomalaisille kovinkaan hyvin.

Taloustutkimuksen toteuttamaan nettipaneelikyselyyn vastasi kesäkuussa yli 2800 suomalaista. Vastaajat olivat 15-79 -vuotiaita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE