Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

10.5.2025 06:15 ・ Päivitetty: 10.5.2025 06:15

Naton hintaan korotuspainetta – Hollannin pääministeri vaatii rajua puolustusmenonostoa

AFP / LEHTIKUVA / JOHN THYS

Nato-mailta puuttuu yhteisymmärrys puolustemenojen tulevasta suuruudesta. Korotuspaine on kova.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hollannin pääministeri Dick Schoof kertoi perjantaina, että Naton pääsihteeri Mark Rutte haluaa liittolaisten sitoutuvan käyttämään puolustusmenoihin viisi prosenttia bruttokansantuotteesta vuoteen 2032 mennessä.

Pääministerin mukaan Rutte on kirjoittanut kaikille Naton jäsenmaille ja vaatinut niitä käyttämään suoriin puolustusmenoihin 3,5 prosenttia ja liitännäismenoihin kuten infrastruktuuriin ja kyberturvallisuuteen 1,5 prosenttia. Schoofin mukaan Rutte haluaisi, että asiasta saataisiin aikaan päätös kesäkuun Nato-huippukokouksessa.

Rutte ei perjantaina vahvistanut mainittuja lukuja, mutta sanoi, että Naton sisällä käydään aiheesta keskusteluja. Nato-maiden ulkoministerien odotetaan etsivän asiaan ratkaisua epävirallisessa tapaamisessa Turkissa ensi viikolla.

Uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteiden mukaan vielä on myös määrittelemättä, mikä kaikki voitaisiin laskea liitännäismenoiksi. Keskustelut puolustusmenojen määrästä ovat lähteiden mukaan alkutekijöissä, eikä vielä ole yhteisymmärrystä siitä, millaisiin numeroihin päädytään.

Naton pääsihteeri Mark Rutte haluaa liittolaisten sitoutuvan käyttämään puolustusmenoihin viisi prosenttia bruttokansantuotteesta vuoteen 2032 mennessä.

YHDYSVALTOJEN presidentti Donald Trump on aiemmin vaatinut, että sen Nato-liittolaiset nostaisivat puolustusmenonsa viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tällä hetkellä edes Yhdysvallat ei käytä puolustukseen moista summaa.

Suomen puolustusministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi huhtikuussa, että Suomen päätöstä nostaa puolustusmenot kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta on kiitelty Natossa. Hän huomautti tuolloin, etteivät Suomen laskelmissa ole mukana yleisen asevelvollisuuden aiheuttamat menot.

Viime vuonna 32:sta Nato-maasta vain 22 saavutti tavoitteen käyttää kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta puolustusmenoihin. Muun muassa Italia, Espanja, Kanada ja Belgia eivät päässeet tavoitteeseen, mutta ovat luvanneet saavuttaa sen tänä vuonna.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU