Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Neuvottelut kilpailukykysopimuksesta uhkaavat kasautua – työnantajat eivät lämpene lisäajalle

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen arvioi neuvottelujen pakkautuvan kalkkiviivoille.

Sieltä täältä satojen työehtopöytien joukosta kantautuu turhautuneita huokauksia, koska neuvottelut kilpailukykysopimuksesta etenevät hitaasti.

Ammattiliitoista on jo epäilty ettei aika riitä, vaan toukokuun lopun takarajaa olisi syytä venyttää. Työnantajaliittojen mielestä aikataulusta pitää ehdottomasti pitää kiinni, koska lisäaika vain vaikeuttaisi neuvotteluita. Valmista pitää tulla toukokuun loppuun mennessä.

– Tässä on olemassa riski, että neuvottelut pakkautuvat hyvin vahvasti viimeiseen viikonloppuun ja takarajoille, arvioi Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Ammatti- ja työnantajaliitot neuvottelevat parasta aikaa työehtosopimuksista, joihin sisällytetään kilpailukykysopimuksen sisältämät asiat.

Palvelualojen työnantajaliitto Paltasta kerrotaan, että tilanne neuvottelupöydissä on yhä odottava. Varatoimitusjohtaja Tuomas Aarton mukaan vain muutamissa yksittäisissä neuvottelupöydissä on päästy puimaan asioita yksityiskohtaisemmin, kun sopimusaloja on yhteensä noin 150.

– Palkansaajapuolella tunnutaan laajalti odottavan, että joku tekee ensimmäisen ratkaisun. Sitä kautta pystytään vasta arvioimaan suhtautumista niihin omiin neuvottelutavoitteisiin.

24 tunnin ongelma

Näkemykset varsinkin työajan pidentämisestä eroavat vielä huomattavasti. Työnantajapuoli toteuttaisi pidennyksen mieluiten kokonaisina työpäivinä, esimerkiksi lyhentämällä pisimpiä lomia tai muuttamalla loppiainen ja helatorstai työpäiviksi. Työntekijäpuolella 24 tunnin lisäys jyvitettäisiin mielellään vuoden kaikille työpäiville, viikoille tai kuukausille. Työnantajat kuitenkin epäilevät, ettei päivittäisen työajan lisääminen vajaalla kymmenellä minuutilla juuri vaikuttaisi yritysten kilpailukykyyn. Erilaiset työaikajärjestelyt lisäävät vaikeuskerrointa.

– Meillä on tuntipalkkaisia, osa-aikaisia, jaksotyötä tai keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tai sellaisia työaikamuotoja, joissa on jo 40 tuntia työaikaa, luettelee JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on hyvin tiukka siitä, että työajan pidennys ei saa koskea osa-aikaisia.

– Kysymys on käsittämättömän vaikea, kuvaa PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE