Internationellt

28.7.2024 08:46 ・ Uppdaterad: 27.7.2024 08:48

Nicholas Kujala är hoppfull om vändningarna i den demokratiska valkampanjen

Nicholas Kujala
Nicholas Kujala är ordförande för Democrats Abroad i Finland

Ordförande för den finländska grenen av Democrats Abroad Nicholas Kujala kommenterade demokraternas kampanjläge och reflekterade över amerikaner som röstar utomlands.

Benjamin Warner

Arbetarbladet

 

Nicholas Kujala, 29, är ordförande för Democrats Abroad i Finland, en organisation som representerar medlemmar från utlandet i det demokratiska partiet samt uppmanar amerikaner som befinner sig i Finland till att rösta genom att hjälpa dem med bland annat registreringsprocessen. I huvudsak är han uppvuxen i huvudstadsregionen, men har också bott ett år i Wisconsin. Kujala är ytterst aktiv i förbundsverksamhet på flera nivåer och har bland annat suttit som förbundsordförande i Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) och som ordförande i Ungdomens Nordiska Råd. Han har också varit aktiv inom ungdomsrådet Allianssi och det Svenska folkpartiet. För tillfället studerar han geografi och meteorologi på Helsingfors universitet och kommer i augusti påbörja arbete som Christoffer Ingos riksdagsassistent. Arbetarbladet träffade honom för att diskutera de drastiska ändringarna i den demokratiska valkampanjen.

Frågan om vem som blir nästa demokratiska kandidat kom snabbt på tal. Kandidaten väljs officiellt under partikonventen den 19 augusti.

– Ännu är det inte bankat i bordet, men det ser väl ut att bli Kamala Harris. Democrats Abroad som organisation tar inte ställning till vem det blir, men majoriteten av våra delegater till partikonventen har stött Harris. Hon har dessutom kommit över den magiska tröskeln bland delegaterna överlag.

Kujala ser dock inte förbi de stora utmaningarna som Harris har framför sig, men tycker samtidigt att Harris, ifall hon blir vald under konventen, har väldigt goda förutsättningar för att ta itu med stora hinder som finns i den amerikanska demokratin.

– Jag tycker själv att det finns jätte många fördelar med Harris kampanj ifall hon blir kandidaten.

– Polariseringen är kanske den största utmaningen i landet. Det är väldigt tråkigt att se att alla inte lägger ett lika stort fokus på att försöka ena landet igen. Men där tycker jag igen att Harris och demokraterna överlag som ett parti har en jätte stor styrka i att hitta en retorisk väg som kan motverka denna klyfta.

Internationella valsedlar går ut betydligt tidigare och de första amerikanerna kommer antagligen att rösta redan i september. Kujala tror ändå på att partiet har en stark intern känsla av att kunna vinna i valet trots den korta tidslinjen.

– Man måste komma ihåg att Harris ändå var en av två delar på valsedeln i primärvalet där miljontals amerikaner deltog för att stödja Biden och Harris. Det är viktigt att hålla i baktanken att oberoende av vem som faktiskt blir kandidaten har demokraterna en stark känsla av att delta i den demokratiska processen och gå fram och rösta.

Han berättade också om utmaningarna som kommer med att försöka få internationellt bosatta amerikaner att rösta i val och den rollen som Democrats Abroad kan spela i att uppehålla valdeltagandet.

– Jag hoppas förstås att många som bor utomlands registrerar sig i det här kommande valet trots att det är svårt att göra det i många delstater ännu idag. Jag hoppas att man skulle göra registreringsprocessen lättare för amerikaner utomlands.

– Det finns också många amerikaner utomlands som till exempel inte har bott i USA alls och därför kanske inte vet att de har rösträtt. Varje person som vi hittar och kan prata med och engagera vidare i politiken är bra för både demokraterna och demokratin i USA överlag.

Då över 3 miljoner röstberättigade amerikaner bor utomlands, har denna grupp stora påverkningsmöjligheter. Han noterade dock att de senaste valen haft ett märkbart högre valdeltagande också bland amerikanska utvandrare. Kujala tror att detta beror både på förenklade processer för att rösta på distans och kandidaternas politik i sig.

– Jag känner nog att folk utomlands röstar mer och mer. 2020 såg vi ett otroligt stort valdeltagande bland amerikaner som bor utomlands. Det var ett val som gjorde det lite lättare att delta på distans, men också ett val där kandidaterna var tydliga motparter. Demokraterna kunde vara en stark motkraft till politiken som fördes i landet precis då, vilket ledde till högre engagemang bland miljontals amerikaner som bodde utomlands.

Dessutom presenterade han också ett argument för varför det kan vara väldigt relevant för amerikaner att rösta i val också om de bor utomlands, oavsett deras politiska övertygelse.

– Trots att vi är partipolitiska jobbar vi med portalen Vote From Abroad där vi försöker få så många som möjligt att registrera sig. Amerikaner har en hel del grejer som påverkar våra liv fastän vi inte bor i USA, till exempel en skattskyldighet. Därför är det också viktigt att partiorganisationen finns utanför USAs gränser.

Med ännu ett ödesval i USA kan det kännas osäkert med partipolitiskt kaos så här nära valdagen, men Kujala verkar hoppfull trots den stora vändningen. Han poängterar bland annat entusiasmen som finns bakom demokraternas valprogram, och dess progressiva mål för kritiska politiska frågor i landet.

– Det är lite svårt att ta ställning när vi inte vet exakt vem som är kandidaten och vicepresidentkandidaten, men på en personlig nivå är jag hoppfull. Den politik som demokraterna vill föra är väldigt progressiv, där vi tror på klimatförändringen och att vanliga arbetande amerikaner ska få njuta av grundläggande rättigheter.

-Att få rösta, aborträtten, att känna sig säker i skolan, att inte behöva vara oroad över att bli skjuten-sådana rättigheter tror jag starkt att amerikaner resonerar med.

– Det är samtidigt en lång väg kvar till valet och därför tror jag att demokraterna har en god chans oberoende av kandidaten, också under en hård valkampanj.

Kujala har orsak att vara hoppfull. En valundersökning av Ipsos/Reuters som ställer Harris mot Trump ger henne 44% understöd mot Trumps 42%. Samtidigt har hon samlat in över 250 miljoner dollar i bidrag sedan Biden lämnade valet på söndag. Som Kujala sade blir det en lång och spännande kampanj, men färsk energi finns helt tydligt hos demokraterna.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU