Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Niinistö maanitteli jo Yhdysvaltoja mukaan suursotaharjoitukseen – Mattis ei vastannut suoraan

Yhdysvaltain ja Suomen puolustusyhteistyö lepää vakaalla pohjalla, ja sitä on syytä edelleen kehittää, totesivat maiden puolustusministerit tiistaina Helsingissä.

– Syventyvä kahdenvälinen kumppanuutemme rohkaisee meitä, ja jatkamme sen vahvistamista, puolustusministeri James Mattis lupasi ministeri Jussi Niinistölle (sin.) kahdenvälisen tapaamisen alkajaisiksi.

Niinistön mukaan kehittämisen varaa on muun muassa harjoitusyhteistyössä. Hän kertoi Mattisille, että amerikkalaisten osallistuminen Suomen tulevaan suureen sotaharjoitukseen 2020-luvun alussa olisi hyvin tervetullutta.

Harjoitusasia oli noussut esille jo aiemmin päivällä. Vastaanotto oli suopea, vaikkei suoraa vastausta vielä tullutkaan.

– Mattis kommentoi asiaa myönteisesti, että harjoitella pitää. Mutta tietenkin heilläkin on oma harjoitusohjelmansa, ja ohjelmia pitää sovittaa yhteen, ministeri Niinistö kertoi STT:lle.

Ruotsi on jo aiemmin sanonut osallistuvansa harjoitukseen, ja Niinistö oli kertonut suunnitelmasta myös muille Helsingissä vierailleille kollegoilleen.

Suomi ei ole mitään pyytämässä mistään.

Lisää aiheesta

Niinistö kertoi keskustelujen päätteeksi amerikkalaiskollegansa ymmärtävän hyvin Suomen nykyistä puolustuspoliittista linjaa, jossa yhtyvät sotilaallinen liittoutumattomuus ja tiivis yhteistyö Naton ja muiden kumppaneiden kanssa.

– Ministeri Mattis kertoi, että Yhdysvallat arvostaa tätä Suomen linjaa ja ymmärtää sen, ettei Suomen kansa ole Natoon liittymässä, Niinistö sanoi.

Erityisiä lupauksia Suomen auttamisesta tai rinnalla seisomisesta Niinistö ei vaikuttanut alkuviikon ministeritapaamisista odottaneen tai kaivanneen.

– Suomi ei ole mitään pyytämässä mistään. Me valmistaudumme puolustamaan omaa valtioaluettamme yksin, mutta jos saamme apua kumppanimailta, niin aina parempi. Yritämme tehdä tasavallan presidentin sanoin itsestämme houkuttelevan kumppanin, Niinistö muotoili.

– Sitten jos rähinä alkaa, kyllä niitä liittokuntia sitten syntyy, on sotilaallisesti liittoutunut sitä ennen tai ei.

Ei tässä mitään uutta liittokuntaa olla rakentamassa.

Tiistaina pidettiin myös lajissaan ensimmäinen Yhdysvaltain, Ruotsin ja Suomen kolmenvälinen puolustusministeritapaaminen. Ruotsin Peter Hultqvistin mukaan kokous tällä tasolla on tärkeä turvallisuuspoliittinen viesti ulospäin.

– Se on vahva todiste siitä, että Yhdysvallat on kiinnostunut meidän alueestamme Euroopassa, Hultqvist sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin tiivis yhteistyö keskenään sekä samanlaiset yhteistyöjärjestelyt Yhdysvaltain kanssa ovat luonnollinen pohja kolmenvälisille tapaamisille.

Ministeri Niinistö puolestaan korosti, ettei kolmenvälinen yhteydenpito korvaa vaan täydentää kahdenvälisiä suhteita.

– Ei tässä mitään uutta liittokuntaa olla rakentamassa, hän toppuutteli.

Joka tapauksessa uusi ministeritapaaminen on suunnitteilla jo ensi keväälle. Niinistön mukaan ainakin hybridiuhat ja niiden torjuminen ovat tuolloin varma puheenaihe.

Suomeen vastikään perustettu hybridiosaamiskeskus on saanut Niinistön mukaan muutenkin huomiota ja kiinnostusta osakseen lähes joka käänteessä.

– Toivottavasti sille on sitten katettakin, sen eteen täytyy tehdä töitä. Kovat paineethan tämä asettaa keskuksen työntekijöille ja verkoston osallistujille, että sieltä sitten todella saadaan konkreettista hyötyä.

STT–NIILO SIMOJOKI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE