Nyheter

Niinistö tog emot en amerikansk delegation från representanthusets utrikesutskott

Matti Porre/Republikens presidents kansli
President Niinistö med USA:s ambassadör Hickey och ledamöter av USA:s representanthus. Från vänster till höger Ann Wagner, ambassadör Doug Hickey, Thomas Kean, Madeleine Dean, Gregory Meeks, president Sauli Niinistö, Michael McCaul, Gerry Connolly och Bill Huizenga.

President Sauli Niinistö fick besök tisdagen den 5 september av en delegation från USA:s representanthus.

ABL

 

 

Med kongressledamöterna diskuterade Niinistö bland annat de bilaterala relationerna mellan Finland och USA, försvars- och säkerhetspolitik samt kriget i Ukraina.

De besökande ledamöterna är medlemmar i representanthusets utrikesutskott. Delegationen som är på resa i Europa leds av utrikesutskottets ordförande Michael McCaul, republikan från Texas. Även utskottets högst rankade demokrat, Gregory Meeks från Queens i New York, är med på resan. Båda var med på mötet och av de övriga ledamöterna möttes Finlands president av Ann Wagner, republikan från Missouri, Thomas Kean Jr., republikan från New Jersey, Madeleine Dean, demokrat från Pennsylvania, Gerry Connolly, demokrat från Virginia och Bill Huizenga, republikan från Michigan.

President Sauli Niinistö välkomnar Michael McCaul, ordförande för representanthusets utrikesutskott, till Talludden. Utskottets högst rankade demokrat Gregory Meeks väntar på sin tur. (Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli)

Även talman Jussi Halla-aho (Sannf) träffade den besökande delegationen från representanthusets utrikesutskott i riksdagen på tisdagen. Halla-aho lyfte fram västländernas beroende av Kina.

– Hur beroende Europa var av rysk olja och gas före Rysslands anfall mot Ukraina är litet jämfört med västländernas ekonomiska beroende av Kina. Vi måste finna sätt att återföra vår industriproduktion från Kina tillbaka till Förenta staterna och till Europa. För ett och ett halvt år sedan sade man att Europa inte klarar sig utan rysk energi, men vi har klarat av det också, jämförde Halla-aho.

De amerikanska gästerna tackade under ledning av McCaul Finland flera gånger förutom för det orubbliga stödet åt Ukraina också för att Finland är ett av de få Natoländer som använder mer än två procent av sin bruttonationalprodukt för försvarsutgifter, vilket Nato förutsätter.

Halla-aho tackade å sin sida för Förenta staternas orubbliga stöd för Finlands och Sveriges Natomedlemskap och uttryckte sin uppskattning för att de bilaterala säkerhets- och handelspolitiska relationerna mellan Finland och Förenta staterna har intensifierats betydligt under de senaste åren.

Talman Halla-aho betonade den långsiktiga och strategiska betydelsen av stödet åt Ukraina.

– Ryssland får inte få en uppfattning eller incitament om att det går att uppnå något genom att attackera ett självständigt land. Nato är den enda avskräckning som Ryssland tror på. Därför anser jag att det måste skapas en väg till ett ukrainskt Natomedlemskap, så att landet efter krigets slut kan locka utländska investeringar och komma på fötter ekonomiskt, konstaterade han.

I samtalen i Finlands riksdag deltog utöver talman Halla-aho utrikesutskottets ordförande Tytti Tuppurainen (SDP), försvarsutskottets vice ordförande Mikko Savola (C), ordförande för Finlands delegation i Natos parlamentariska församling Tomi Immonen (Sannf) och ordförande för riksdagens vänskapsgrupp för Förenta staterna Ville Kaunisto (Saml).

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE