Ulkomaat
10.12.2017 08:08 ・ Päivitetty: 10.12.2017 08:08
Nobel-palkinnot luovutetaan tänään Tukholmassa ja Oslossa – rauhanpalkinto ydinaseiden vastaiselle kampanjalle: ”Loppu ydinaseille tai meille”
Nobel-palkinnot luovutetaan saajilleen tänään. Rauhanpalkinto annetaan ydinaseiden vastaiselle ICAN-kampanjalle Oslossa, tieteen ja kirjallisuuden palkinnot luovutetaan Tukholmassa.
Tukholmassa kuningas Kaarle Kustaa ojentaa palkinnot saajilleen. Myös Oslossa kuninkaallisia osallistuu Nobel-tilaisuuteen.
Ruotsissa Nobel-juhlallisuudet kruunaa illalla vuoden merkittävin seurapiiritapahtuma. Kaupungintalon Sinisessä salissa järjestettäviä juhlapäivällisiä seurataan television suorassa lähetyksessä samaan tapaan kuin Suomessa Linnan juhlia.
Juhlapäivällisille on kutsuttu noin 1 500 vierasta. Tapahtumaan osallistuu myös lähes koko kuningasperhe. Kolmatta lastaan odottava prinsessa Madeleine on jäämässä pois juhla-aterialta raskauteen liittyvien selkäkipujen vuoksi.
Illan menyy pidetään salaisuutena juhlallisuuksien alkuun asti. Ilta päättyy tanssiin kaupungintalon Kultaisessa salissa.
Loppu ydinaseille tai loppu meille.
Rauhanpalkinnon saavat ICAN-kampanjan edustajat ovat varoittaneet ajankohtaisesta ydinaseuhasta Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen suhteiden kiristyessä
Lisää aiheesta
– Edessämme on selkeä valinta: loppu ydinaseille tai loppu meille, kampanjan johtaja Beatrice Fihn sanoi Oslossa lauantaina.
Sadoista kansalaisjärjestöistä koostuva ICAN tuki ydinaseet kieltävää sopimusta, jonka puolesta äänesti 122 maata YK:ssa heinäkuussa. Sen jälkeen 56 maata on allekirjoittanut sopimuksen, mutta vain kolme maata on ratifioinut sen. Yksikään ydinasevalta ei ole mukana sopimuksessa.
Rauhanpalkinnon luovutustilaisuuteen virallisista tai epävirallisista ydinasemaista osallistuvat vain Venäjän ja Israelin suurlähettiläät.
Tieteen ja kirjallisuuden palkinnot menivät tänä vuonna miehille. Kirjallisuuden Nobelilla palkittiin japanilaissyntyinen brittikirjailija Kazuo Ishiguro, jonka teoksia on kuvailtu valtavan tunnevoimaisiksi ja mielikuvituksellisiksi.
Kemian Nobel myönnettiin kryoelektronimikroskopian kehittäjille. Sveitsiläisen Jacques Dubochetin, amerikkalaisen Joachim Frankin ja brittiläisen Richard Hendersonin kehittämä menetelmä mahdollistaa ja yksinkertaistaa biomolekyylien kuvaamista.
Fysiikan Nobelin saivat amerikkalaiset Barry Barish, Kip Thorne ja Rainer Weiss gravitaatioaaltojen löytämisestä. Albert Einstein ennusti niiden olemassaolon suhteellisuusteoriassaan jo 1900-luvun alussa, mutta ne löydettiin vasta toissa vuonna.
Kolmikko kehitti Ligo-laitteen, jolla painovoima-aaltoja havaittiin ensimmäistä kertaa syyskuussa 2015.
Lääketieteen Nobel meni amerikkalaistutkijoille Jeffrey C. Hallille, Michael Rosbashille ja Michael W. Youngille. Kolmikko palkittiin sisäistä kelloa koskevasta tutkimuksestaan.
Tämän vuoden talousnobelisti on amerikkalainen Richard H. Thaler. Häntä pidetään käyttäytymistaloustieteen perustajana, koska hän on tutkinut muun muassa talouden psykologiaa. Taloustieteen Nobel ei ole virallinen Nobel-palkinto, sillä tunnustus rahoitetaan Ruotsin keskuspankin varoilla.
Nobelin palkinnot jaetaan aina 10. joulukuuta, joka on ruotsalaisen tiedemiehen Alfred Nobelin (1833–1896) kuolinpäivä. Kemisti, insinööri ja dynamiitin keksijä Alfred Nobel määräsi testamentissaan, että hänen omaisuutensa on käytettävä Nobel-palkintoja jakavan säätiön perustamiseksi. Ensimmäiset palkinnot jaettiin vuonna 1901.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Ulkomaat
28.11.2017 07:02
Odotettu kohtaaminen etnisen puhdistuksen keskellä: Nobel-voittaja ja paavi tapaavat
19.10.2017 08:41
Nobel-voittaja Ishiguron suomentamaton teos tulee syksyllä 2018 – myös viisi uusintapainosta vanhoista suosikeista tulossa
Talous
9.10.2017 10:19
Käyttäytymistaloustieteen ”isä” nappasi Nobelin
Politiikka
6.10.2017 10:41
”Ping Suomi” – hallitukselta odotetaan kommenttia Nobelin rauhanpalkinnon kohteesta
Ulkomaat
6.10.2017 09:11
Rauhan Nobel meni ydinaseiden vastaiselle kampanjalle