Nokian Renkaiden johdolla muhkeat edut – HS: Portugaliin muuttanut ex-toimitusjohtaja tienasi optioilla yli 15 miljoonaa euroa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Nokian Renkaiden tehdas ja pääkonttori sijaitsevat Nokialla. Perjantaina yhtiön osakkeet luisuivat Helsingin pörssissä yli seitsemän prosentin laskuun.

Kauppalehden mukaan vuosina 2005–2014 Nokian Renkaiden johdon työsuhde-etuuksista noin puolet on muodostunut optioista.

Lehden haastattelema analyytikko Ari Rajala arvioi optioiden osuuden kaikista etuuksista yllättävän suureksi.

KL:n mukaan yhtiön johdon työsuhde-etuudet ovat olleet kymmenen vuoden aikana yhteensä 67 miljoonaa euroa, josta lähes puolet oli  osakkeina toteutettavia ja maksettavia optioita.

Nokian Rekaiden brändi kärsi perjantaina kovan kolauksen, kun kävi ilmi, että yhtiö on manipuloinut autolehdissä julkaistuja rengastestituloksia jo vuosia.

Asiasta uutisoi ensin Kauppalehti, ja yhtiö myönsi tuloksien peukaloinnin pörssitiedotteessaan anteeksipyynnön kera.

Yhtiön mukaan renkaiden suunnittelu ja valmistus erityisesti testejä varten on nykyään yksiselitteisesti kielletty.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Ari Lehtoranta sanoo, että koko rengasalalla on ollut jo vuosia yleinen käytäntö lähettää lehtitesteihin paranneltuja renkaita, jotka eivät ole edes tuotannossa.

Lehtorannan mielestä hiljattain ilmi tulleesta Volkswagenin päästömanipuloinnista voi päätellä, että testitulosten vääristely on ollut ”maan tapa” monella muullakin teollisuuden alueella.

Ex-toimitusjohtaja eläkkeelle Portugaliin

Toimitusjohtajana toissa vuonna aloittanut Lehtoranta kiistää, että testitulosten tietoinen vääristely olisi jatkunut hänen johtoaikanaan.

Kauppalehden mukaan järjestelmällinen testimanipulointi alkoi Lehtorannan edeltäjän, sittemmin Portugaliin eläkkeelle muuttaneen Kim Granin neljätoista vuotta kestäneellä valtakaudella.

Helsingin Sanomien mukaan Nokian Renkaiden edellinen toimitusjohtaja sai optioilla yli 15 miljoonaa euroa kymmenvuotiskaudella 2005-2014.

HS:n selvityksen mukaan optiot muodostivat noin 80 prosenttia Granin verotetuista 21 miljoonan euron kokonaisansioista 2005–2014.

Kim Gran jäi eläkkeelle 60-vuotiaana syyskuussa 2014.

Hän lukeutuu Portugaliin muutollaan kohua nostattaneisiin pörssiyhtiöiden ex-toimitusjohtajin.

Nokian Renkaat on ilmoittanut lopettavansa kannustinjärjestelminä olleiden optioiden käytön vuoteen 2019.

Kim Gran ei ole kommentoinut Nokian Renkaita ja johdon etuuksia koskevia uutisia.

Hallituksen puheenjohtaja torjuu optiokritiikin

Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén torjuu väitteet, että yhtiön kannustinohjelma olisi kannustanut manipuloimaan rengastestien tuloksia.

Walldén sanoo STT:lle, että optio-ohjelmissa on noudatettu normaaleja liiketoimintakriteerejä. Kannustimia on ollut tarjolla koko henkilöstölle myynnissä, tuotannossa ja tuotekehityksessä.

Hallituksessa ei Walldénin mukaan keskusteltu testitulosten peukaloinnista. Kun huhuja lähti liikkeelle, päätettiin yhtiössä selvittää asia itse.

Juttuun on lisätty Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtajan kommentit.

Yrityksellä hurja suunnitelma avaruuden valloituksesta – suomalainen NHL-legenda rahoittaa

Suomalaisen avaruusalan startup Cohu Experience on ensimmäinen suomalainen yritys, joka aikoo viedä ihmisiä avaruuteen.

Yhtiö ilmoittaa tuovansa helmikuussa alkavalla rahoituskierroksella suomalaisten sijoittajien ulottuville mahdollisuuden sijoittaa avaruusliiketoimintaan.

Yritys on verkottunut avaruusalan globaalien toimijoiden kanssa ja saanut riveihinsä tekijänimiä kuten Peter Vesterbackan, Michael Suffredinin (ent. NASA) ja John Barberan (ent. Turner Broadcasting) sekä sijoittajiksi muun muassa entisen huippukiekkoilijan Saku Koivun.

Cohu Experience on rakentanut yhteistyössä NASAn astronauttien kouluttajien kanssa koulutusohjelman, jonka avulla ihmiset kilpailevat mahdollisuudesta päästä astronauttivalmennukseen ja sen päätteeksi avaruuslennolle.

Kerättävällä rahoituksella Cohu Experience viimeistelee muun muassa koulutussovelluksen ja järjestää ensimmäisen avaruuslennon. Yhtiön perustaja, toimitusjohtaja ja Kalle Vähä-Jaakkola kerto, että kasvuyritystapahtuma Slushin lanseerauksen jälkeen Forbes sijoitti Cohu Experiencen ykköseksi ensi vuonna seurattavien eurooppalaisten kasvuyritysten listalla

Pääomasijoituskierroksen tavoitteena on kerätä kuusi miljoonaa euroa pääosin ulkomaisilta rahastoilta. Suomalaisilla yksityisillä sijoittajilla on mahdollisuus osallistua rahoituskierrokseen.

Keskustelua aiheesta

Talouspolitiikan arviointineuvosto: Kiky heikentää julkista taloutta – Luvassa lisää leikkauksia?

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Metalliliiton valtuusto hyväksyi kilpailukykysopimuksen Helsingissä 10. kesäkuuta äänin 32-24, mikä varmisti sopimuksen toteutumisen.

Hallitus ei näillä näkymin saavuta tavoitteitaan julkisen talouden tasapainottamisen suhteen vuoteen 2019 mennessä, arvioi talouspolitiikan arviointineuvosto.

Taustalla on kilpailukykysopimuksessa porkkanana olleet verohelpotukset ja sopimuksen liian optimisesti lasketut työllisyysvaikutukset, todetaan arviointineuvoston tiistaina julkaistussa raportissa.

Kikyn verohelpotukset lisäävät raportin mukaan budjetin alijäämää entisestään vuonna 2017, vaikka suhdannetilanne paranee. Verohelpotusten vaikutuksia piti hallituksen suunnitelmissa kompensoida 72 prosenttiin kohoavalla työllisyysasteella, mikä olisi tarkoittanut 110 000 uutta työpaikkaa hallituskauden aikana.

Kilpailukykysopimuksen osuuden uusista työpaikoista oli valtionvarainministeriön viime kevään laskelmien mukaan määrä olla 35 000 työpaikkaa.

– Kikyn virkamiesvalmistelussa tehtiin laskelmia tavalla, jota taloustieteellisen tutkimuksen valossa ei pidetä ihan niin luotettavina, arviointineuvoston puheenjohtaja, professori Roope Uusitalo sanoo Demokraatti-lehdelle.

Käytännössä kikyn vaikutus työllisyyteen on Uusitalon mukaan jäämässä alle puoleen tavoitellusta, kun sitä verrataan työvoimakustannusten vaikutuksista Suomessa ja Ruotsissa kuluneen kymmenen vuoden aikana tehtyihin tutkimuksiin. Hän ei kuitenkaan julistaisi kikyä epäonnistuneeksi.

– Näköpiirissä olevien vaikutusten mukaan kikyssä oltaisiin jäämässä nettona miinukselle. Mutta kysymys on tutkimukseen perustuvista arvioista, eikä yhtä totuutta ole olemassa, Uusitalo muotoilee.

Mikäli talouspolitiikan arviointineuvosto on oikeassa, kilpailukykysopimus ja siihen liittyvien veroratkaisujen nettovaikutus heikentävät julkista taloutta.

Rakenteellinen suhdannekorjattu alijäämä tulee arviointineuvoston ennusteiden mukaan olemaan yli prosentti bruttokansantuotteesta vielä vuonna 2019.

”Sitä koskevan tavoitteen (0,5 % BKT:sta) saavuttaminen vaatisi julkisyhteisöjen rahoitusaseman kohentamista noin 1,3 miljardilla eurolla. Jotta hallituksen oma tavoite julkisen talouden tasapainosta saavutettaisiin, tulisi julkisen sektorin menoja pienentää tai tuloja kasvattaa tämän lisäksi vielä 1,1 miljardilla eurolla”, arviointineuvosto toteaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on vakuuttanut, ettei kevään budjettiriihessä tarvita lisäleikkauksia mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat. Sipilä totesi joulun alla, että julkisen talouden tasapainottamiseksi tehdyt säästöt on lähes tehty.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on sen sijaan pitänyt lisäleikkauksia mahdollisena.

Lisää aiheesta torstain 26.1. Demokraatti-lehdessä.

Keskustelua aiheesta

VR:n Hyvinkään konepaja hiljenee – toimihenkilöitä irtisanotaan

Kuva: lehtikuva / teemu salonen

Junakaluston kunnossapito Hyvinkään konepajalla loppuu ensi vuoden loppuun mennessä, VR Group tiedottaa.

Konepajan työt ja henkilöstö siirtyvät muihin kunnossapitoyksiköihin, ja osa töistä mahdollisesti ulkoistetaan. VR:n Groupin mukaan asentajille tarjotaan työtä pääosin Helsingin varikolta.

Myös valtaosalle toimihenkilöistä on luvassa uutta työtä. Yhteensä 11 toimihenkilöä kuitenkin irtisanotaan. Perusteena on työn vähentyminen.

Suunnitelmien taustalla on kireä kilpailutilanne.

Marraskuussa alkaneiden yhteistoimintaneuvottelun piirissä oli 970 henkilöä.

Konepajan sulkemisen tavoitteena on VR Groupin mukaan tiivistää kunnossapitoverkostoa ja saada aikaan useiden miljoonien eurojen kustannussäästöt vuosittain.

Organisaatiomuutoksia tulee myös muihin kunnossapitoyksiköihin ja konsernipalveluiden hankintayksikköön.

– Suunnitelmien taustalla on joukkoliikenteen kireä kilpailutilanne, lippujen hintoihin kohdistuva paine ja siitä johtuva tarve karsia erityisesti tilakustannuksia. VR Groupin kunnossapidon käytössä on tällä hetkellä liikaa tiloja verrattuna töiden määrään, tiedotteessa kerrotaan.

Nyt alkoi nousukausi! – OP uskoo ensi vuonna jopa 2% kasvuun

Kuva: Thinkstock

Finanssiryhmä OP arvioi, että Suomen talouskasvu pääsi viime vuonna verrattain hyvään vauhtiin ja että kasvu säilyy hyvänä myös tänä vuonna. OP ennustaa, että bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Viime vuonna bruttokansantuote kohosi OP:n mukaan 1,7 prosenttia.

Kasvun kiihtyminen nostaa lähivuosien kasvun pitkän ajan odotuksien yläpuolelle.

– Vuonna 2016 bkt:n kasvu lepäsi ennen kaikkea kuluttajien ja rakentamisen hartioilla. Vuonna 2017 myös niin vienti kuin yritysten investoinnit elpyvät, OP ennakoi suhdannekatsauksessaan.

OP arvioi, että tänä vuonna vienti lisääntyy 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 5,0 prosenttia.

– Suomen vientiä ovat koetelleet vuosi toisensa perään poikkeukselliset ongelmat. Pitkästä aikaan ollaan tilanteessa, jossa tiedossa ei ole viennin elpymistä jarruttavia poikkeustekijöitä.

Viennin imua tukee OP:n mukaan vientimarkkinoiden piristyminen, kilpailukyvyn kohentuminen ja vientikapasiteetin kasvu.

– Myös työllisyyden kasvu yllätti myönteisesti vuonna 2016. Hyvä vire jatkuu myös tänä ja ensi vuonna, jolloin kilpailukykysopimus alkaa jo tukea työllisyyden kasvua, OP:n ekonomistit kirjoittavat.

Tästä huolimatta työllisyysaste ei ole nousemassa tavoitteiseen ellei panosteta uusiin toimenpiteisiin, OP arvioi.

Finnkino siirtyy yhdysvaltalaisen elokuvateatteriketjun omistukseen

Kuva: Lehtikuva
Finnnkino myytiin.

Yhdysvaltalainen elokuvateatteriketju AMC ostaa Nordic Cinema Groupin, johon kuuluu myös suomalainen Finnkino. Nordic Cinema Group kertoo kaupasta verkkosivuillaan. Kauppa on arvoltaan 866 miljoonaa euroa ja vaatii toteutuakseen Euroopan komission hyväksynnän.

Myyjinä ovat ruotsalainen mediayhtiö Bonnier ja pääomasijoitusyhtiö Bridgepoint. Nordic Cinema Groupilla on omistuksessaan 68 elokuvateatteria Pohjoismaiden ja Baltian alueella.

AMC on kiinalaisen Dalian Wanda -yhtiön enemmistöomistuksessa. Nordic Cinema Groupin osto on AMC:n toinen suuri kauppa Euroopassa lyhyen ajan sisään, sillä marraskuussa se osti Odeon Cinemas Group -elokuvateatteriketjun.

Nordic Cinema Groupin tiedotteen mukaan yhtiö pitää päämajansa Tukholmassa, mutta toimii jatkossa Odeonin alla.

 

AVAINSANAT