Nokian Siilasmaa: ”Olen unelmoinut, että sama puolue ei voisi olla kahdessa peräkkäisessä hallituksessa”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suomi vahingoittaa itseään olemalla sulkeutunut yhteiskunta, sanoo Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa. Hän osallistui lauantaina SAK:n Tulevaisuus tänään -tapahtuman paneelikeskusteluun.

Siilasmaan mukaan Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, mutta sen esteenä ovat asenneilmapiiri, maakuva ja omituiset, vanhentuneet säädökset.

Hän otti esimerkiksi Suomeen pyrkineen lahjakkaan matemaatikon, jolle Kolumbian presidentti oli myöntänyt stipendin opintoihin ulkomailla.

– Maahanmuuttovirasto päätti, ettei tämä henkilö pääse Suomeen, joten hän meni Ruotsiin ja opiskelee nyt Lundin yliopistossa.

Siilasmaa mainitsi myös EU:n ulkopuolelta Aalto-yliopiston pääsykokeisiin osallistuneen opiskelijan, joka sai palkinnoksi sisäänpääsystään Maahanmuuttovirastolta kahden vuoden maahantulokiellon. Syynä oli turistiviisumi, joka ei oikeuta osallistumaan Suomessa pääsykokeisiin.

– Suomessa virkamiehillä on aina päällimmäisenä virkavirheen pelko. Sen takia he joutuvat ikävän usein tekemään päätöksiä, joita he eivät ehkä itsekään pidä ihan parhaina mahdollisina. Toimintakulttuuria ja jopa lainsäädäntöä pitäisi kehittää eteenpäin.

”Nykydemokratian ongelma”.

Siilasmaa näkee virkamiesten huonot päätökset yksittäistapauksina, joista ei pidä tehdä liian pitkälle meneviä yleistyksiä.

– Sielläkin on otettu pieniä askelia oikeaan suuntaan. Kun epäkohtia havaitaan, niihin pitäisi puuttua. Sen sijaan asenneilmaston kehittäminen on erittäin tärkeää ja hyvin akuuttia, Siilasmaa sanoo Demokraatille.

Ongelmana on Siilasmaan mukaan myös Suomen kansainvälinen maine.

– Suomen maakuva ei ole riittävän houkutteleva. Helsinki sijoittui lääkeviraston työntekijöiden gallupissa viimeisiin kaupunkeihin, joihon he haluaisivat muuttaa. Mielikuva on virheellinen. Helsinkihän on loistava paikka asua ja täällä asuvat ulkomaalaiset sijoittavat sen maailman parhaimpien kaupunkien joukkoon. Siitäkin on tutkimustietoa. Me emme ole pystyneet vain kertomaan tätä. Meidän pitäisi markkinoida itseämme paremmin.

Poliittinen päätöksenteko reagoi Siilasmaan mielestä liian hitaasti esimerkiksi digitalisaation ja tekoälyn tuomiin muutoksiin. Politiikasta on tullut myös liian lyhytjänteistä.

– Nykydemokratian ongelmana on se, että poliitikot miettivät turhan paljon seuraavia vaaleja eikä sitä miksi heidät on valittu. Se on hyvin surullista. Tiedän, että tämä ei ole kovin realistinen ratkaisu, mutta olen joskus unelmoinut sellaisesta, että sama puolue ei voisi olla kahdessa peräkkäisessä hallituksessa. Silloin ei tarvitsisi jatkuvasti miettiä lyhytaikaisia panostuksia takaamaan ääniä seuraavissa jo nurkan takana odottavissa vaaleissa, vaan voitaisiin tehdä tämän maan pitkäaikaisen edun mukaisia päätöksiä.

– Tämä naiivi esimerkki paljastaa sen ongelman, mikä meillä on. Jopa tietoisesti tehdään päätöksiä, jotka eivät ole maan pitkän aikavälin edun mukaisia. Sitten ollaan vähän ylpeitä siitä, että nyt tehtiin tällainen juttu, jolla saadaan paljon ääniä. Mutta vain seuraavissa vaaleissa.

Siilasmaa ei halua yksilöidä mitään päätöstä, koska pitää ongelmaa järjestelmään liittyvänä.

– En viitsi osoitella sormella ketään, koska kaikki puolueet ovat syyllistyneet tähän.

”En ota prosentteihin mitään kantaa”.

Siilasmaa on myös Teollisuusliiton kanssa parhaillaan neuvottelupöydässä istuvan työnantajajärjestö Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja. Hän ei halua kommentoida Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan lausuntoa, jossa Vanhala väitti työantajien koordinoineen palkankorotusprosentit lähelle Metsäteollisuuden esittämää nollalinjaa.

– En ota prosentteihin mitään kantaa. Ammattijärjestöjen ostovoimatavoite on ymmärrettävä.

– Työnantajien tavoite on parempi kilpailukyky, koska olemme tällä hetkellä edelleen aika merkittävästi jäljessä tärkeimpiä kilpailijamaitamme. Siitä ei liene epäselvyyttä eikä edes erimielisyyttä. Jos nämä molemmat saataisiin yhdistettyä niin, että ostovoima ei heikkene mutta kilpailukyky paranee, niin jostakin sieltä varmasti löytyy ratkaisu.

Siilasmaa näkee myös yhteyden omituisten virkamiespäätösten ja joiden työehtosopimusten pykälien välillä.

– Työehtosopimuksissa on yhtä järjettömiä pykäliä kuin ne, jotka tuossa mainitsin virkamiesten osalta ja näiden Suomeen opiskelemaan tulevien osalta. On meidän kaikkien etu, että tällaiset lukot saadaan työehtosopimuksistakin avattua.

”Näennäisen oman edun purkaminen voi itse asiassa olla lasteni etu.”

Sopimusten uudistamiseen hän tarjoaa avuksi perspektiivin muutosta.

– Jos ajattelemme omia lapsiamme, niin joskus tämänhetkisen näennäisen oman edun purkaminen voi itse asiassa olla lasteni etu, kun ajattelen sitä maailmaa, jossa he tulevat tekemään töitä. Jos pystyisimme kaikki ajattelemaan enemmän omien lastemme tulevaa elinympäristöä ja sitä aikoinaan säätelevää viitekehystä, pyrkisimme optimoimaan sitä oman lyhytaikaisen etumme sijaan. Niinhän me vanhempina muutenkin toimimme.

Siilasmaan mukaan Teknologiateollisuus on jo ryhtynyt soveltamaan tätä ajatusta käytäntöön.

– Olemme päättäneet, että kaikkien meidän päätöksentekoprosessien taustalla on aina Suomen pitkän aikavälin kokonaisedun hakeminen. Olemme jo joissakin tapauksissa tehneet päätöksiä, jotka ovat meidän lyhyen aikavälin etumme vastaisia. Esimerkkinä on perhevapaakysymys.

– Teknologiateollisuus on erittäin miesvaltainen ala, mutta mielestämme perhevapaiden kehittäminen on Suomen kokonaisedun mukaista. Kannatimme sitä vaikka se olisi kustannusmielessä jäsenyritystemme lyhyen aikavälin edun vastaista.

– Toivon, että tällaisia tilanteita tulisi enemmänkin eteen, että voimme osoittaa olevamme vakavissamme.

Toimittaja: Simo Alastalo

Ay-pomo sai totaalisesti tarpeekseen: ”Sanon sen nyt ihan sydämestä, työttömien aktiivimalli Suomen mallina on ihan perseestä”

Kuva: Kari Hulkko

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ottaa sunnuntaina rajusti kantaa työttömien niin sanottuun aktiivimalliin, jota työttömien kyykyttämiseksikin ja pakottamiseksi on kutsuttu.

Malinen antaa palaa oikein kunnolla Twitter-tilillään.

”Sanon sen nyt ihan sydämestä, työttömien aktiivimalli Suomen mallina on ihan perseestä. Tässä entinen hyvinvointiyhteiskunta rankaisee niitä jotka ovat heikoimmilla.”

Malisen mukaan vastuuministeri Jari Lindström (sin.) ja hallitus osoittavat ”täydellistä ylenkatsetta ihmisyydelle”.

Twiittiä on kommentoinut muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen.

”Hallitusohjelman pyrkimys: 1. alennetaan rekrytoinnin kynnystä työpaikkasopimisella 2. parannetaan henkilöstön asemaa 3. työttömyysturvasta velvoittavampi. Järjestöt estivät 1:n ja 2:n kikyssä. Nyt politiikka todella painottuu liikaa 3:een. Siksi työpaikkasopiminen!”

Malinen vastaa Vartiaiselle yhtä suorapuheisesti kuin alkujaan twiittasi.

”Kokeilepa vaikka vuotta peruspäivärahalla tai toimeentulotuella torkkupeiton ja punaviinin sijasta.”

SDP on vastustanut voimakkaasti hallituksen ajamaa työttömyysturvan aktiivimallia pitäen sitä työttömien rankaisemisena. Mikäli niin kutsutun aktiivimallin aktiivisuuskriteerit eivät työttömällä täyty, seurauksena on 4,65 prosentin leikkaus työttömyysturvaan.

”Poikkeuksellinen tapahtuma” – puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari: ”Vuodolla näyttää olleen tarkoitus toimia kansakunnan etua vastaan”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kohu Helsingin Sanomien eilisestä artikkelista koskien salaisten sotilastiedustelutietojen julkaisemista jatkuu. HS on saanut haltuunsa asiakirja-aineistoa, josta paljastuu tietoa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen toiminnasta. Aineiston perusteella lehti kertoo muun muassa, että Tikkakoskella toimivaa, hyvin salassa pidettyä Viestikoekeskusta ja muuta sotilastiedustelua kiinnostaa ylipäätään kaikki Venäjään liittyvä.

Tapaus sai maan korkeimman johdon reagoimaan viranomaisia myöten. Presidentti Sauli Niinistö piti omassa lausunnossaan salaisten asiakirjojen vuotoa vakavana. Niinistö sanoi, että asiaa koskeva rikostutkinta on käynnistetty. Niinistö huomautti myös, että korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on Suomen turvallisuuden kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita.

Nyt on syytä keskittyä vuodon tukkimiseen ja antaa viranomaisille työrauha.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Mika Kari sanoo sunnuntaina Demokraatille, että vuoto on erittäin vakava asia.

Salaisiksi turvaluokiteltuja tietoja vuodetaan tarkoituksellisesti mediaan. Esillä olleiden tietojen perusteella voi jo nähdä, että kyseessä oli tarkoituksellinen vuoto, kyse ei ollut vahingosta.

Kari sanoo, että kyse on erittäin poikkeuksellisesta tapahtumasta, joka ei ole mitenkään normaalia.

Vuodon motiiveja voi hänen mukaansa vain arvailla, ja se on poliisin tutkittava asia. On esimerkiksi väläytetty, että vuoto voisi liittyä uusien tiedustelulakien käsittelyyn.

– En lähde spekuloimaan näidenkään asioiden yhteydellä. Antaa asianosaisten viranomaisten tutkia asia ja käydä se kunnolla läpi. Nyt on syytä keskittyä vuodon tukkimiseen ja antaa viranomaisille työrauha.

Kari kuitenkin arvioi, että vuodolla näyttää olleen tarkoitus toimia kansakunnan etua vastaan.

Helsingin Sanomien haltuunsa saama, salaiseksi luokiteltu aineisto on eri vuosilta. Mika Kari pohtii, missä menee median vapauden, velvollisuuden ja toisaalta vastuun raja.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta tuomitaan vankeutta vähintään neljä vuotta, tai elinkautinen vankeustuomio.

Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan Viestikoekeskuksen toiminnasta kertovan artikkelin aineistoa ei ole hankittu oikeudettomasti.

Lisäksi tietoja on julkaistu huolellisella harkinnalla, Niemi kirjoitti eilen lehden verkkosivuilla.

Niemi ei kertonut, miten Helsingin Sanomat sai salaiset asiakirjat tietoonsa. Hänen mukaansa lehdellä on lähdesuojan perusteella oikeus olla ilmaisematta omaa tietolähdettään.

”Kaikkia käytössä olleita tietoja ei ole myöskään julkaistu, vaan seulottu vastuullisen journalistisen harkinnan kautta. Julkaistuissa tiedoissa ei ole käsityksemme mukaan mitään sellaista uutta tietoa, joka vaarantaisi esimerkiksi kansallisen turvallisuuden. Tiedot olivat peräisin vuosien takaa, ja koko Suomen turvallisuusympäristö on sen jälkeen muuttunut oleellisesti.”

Niemi on sunnuntaina luvannut kertoa vielä tänään, kuinka lehti aikoo käsitellä aihetta jatkojutuissa.

Keskusrikospoliisi kertoi omalta osaltaan eilen, että tutkinnassa rikosnimikkeeksi on kirjattu turvallisuussalaisuuden paljastaminen.

Siitä laki sanoo:

”Turvallisuussalaisuuden paljastamisella tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö oikeudettomasti luovuttaa, ilmaisee, julkistaa taikka välittää toiselle, taikka tällaista tarkoitusta varten oikeudettomasti hankkii tiedon sellaisesta asiasta, joka on Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi määrätty salassa pidettäväksi, tai josta tekijä muuten tietää että kyseinen asia on sen laatuinen, että asian paljastuminen on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle. Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta tuomitaan vankeutta vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Yritys on rangaistava.”

Mitä ylemmäs pyramidi harjaltaan nousee, sitä harvemmassa ovat ne ihmiset, jotka niitä asiakirjoja lukevat tai sen informaation saa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) puolestaan sanoi jo eilen STT:lle, että julkisuuteen tullut materiaali on sellaista, joka ei ole ollut eduskunnan käsittelyssä.

– Ei ole minun käsieni kautta kulkenut missään kohtaa mikään näistä papereista. Kun systeemi on ylipäätäänkin sellainen, että nämä eivät kulje eduskuntaan. On luonnollista, että ei minulla ainakaan ole, ja väittäisin, että ei muillakaan eduskunnassa ole ollut, näitä asiakirjoja nähtävänään. Nämä eivät ole eduskunnan käsittelyyn liittyviä papereita miltään osin.

Mika Kari sanoo niin ikään, ettei ole nähnyt kyseisiä asiakirjoja.

– Korkeimman tason turvaluokiteltu tieto on pääsääntöisesti valtion ylimmän johdon ja ylimmän virkamiesjohdon käytössä olevaa tietoa. Mitä ylemmäs pyramidi harjaltaan nousee, sitä harvemmassa ovat ne ihmiset, jotka niitä asiakirjoja lukevat tai sen informaation saa.

Korjattu lainkohtaa: turvallisuussalaisuuden paljastamisesta tuomitaan vankeutta vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Paavo Väyrynen hurjana: ”Samassa yhteydessä tulisi selvitettäväksi myös tasavallan presidentin virkatointen lainmukaisuus”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Presidenttiehdokas Paavo Väyrynen arvostelee presidentti Sauli Niinistöä.

”Jos euroon liittymisestä olisi järjestetty kansanäänestys ja jos siitä olisi päätetty lakiehdotuksen pohjalta määräenemmistöllä, Suomi olisi muiden Pohjoismaiden tapaan jäänyt euroalueen ulkopuolelle.”

Väyrynen avautuu blogissaan.

”Niinistön rooli Suomen liittämisessä euroalueeseen asettaa hänen harteilleen raskaan vastuun siitä, että Suomen taloudessa on eletty menetetty vuosikymmen samaan aikaan kun Ruotsin talous on kasvanut noin neljänneksen verran. Tämä vastuu ulottuu siihen, että meitä on koetellut näinä vuosina suurtyöttömyys ja julkisen talouden velkaantumis- ja leikkauskierre. Olemme myös joutuneet, toisin kuin Ruotsi, tukemaan taloudellisesti euroalueen kriisimaita.”

Väyrynen kirjoittaa, että vielä vuoden 2012 presidentinvaalien yhteydessä Niinistö puolusteli euro-ratkaisua.

”Vuotta myöhemmin hän kuitenkin totesi, ettei olisi silloisilla tiedoilla kannattanut euroaluetta ja Suomen jäsenyyttä siinä. Aktiivista katumista Niinistö ei kuitenkaan ole osoittanut eikä valmiutta korjata tekemäänsä virhettä.”

Väyrynen kirjoittaa myös, että jotta Naton ja Suomen välinen isäntämaasopimus saataisiin eduskunnan käsiteltäväksi, hän on ehdottanut, että eduskunnassa tehtäisiin ministerivastuulain mukainen muistutus niiden valtioneuvoston jäsenten virkatointen lainmukaisuudesta, jotka hyväksyivät sopimuksen eivätkä toimittaneet sitä eduskunnan käsiteltäväksi.

”Samassa yhteydessä tulisi selvitettäväksi myös tasavallan presidentin virkatointen lainmukaisuus. Toivon, että vaikkapa Laura Huhtasaari tekisi muistutuksen ja kokoaisi siihen tarvittavat kymmenen kansanedustajan allekirjoitukset.”

Keskustelua aiheesta

HS:n vastaava päätoimittaja valmistelee tekstiä, jossa kerrotaan, miten lehti aikoo toimia jatkojuttujen osalta

Kuva: Lehtikuva

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi valmistelee parhaillaan tekstiä, jossa valaistaan lehden tiedustelujutun julkaisun taustoja ja kerrotaan lehden saamasta palautteesta. Hän kertoo asiasta Twitterissä.

Lisäksi Niemi aikoo kertoa, millä tavalla lehti jatkaa aihepiirin käsittelyä.

Helsingin Sanomat julkaisi eilen laajan jutun Suomen sotilastiedustelusta. Artikkeli on aiheuttanut voimakkaita reaktioita: esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö julkaisi lausunnon, jossa hän sanoi, että korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on maan turvallisuuden kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita.

Keskustelua aiheesta

HS:n kohuvuoto nousi puheenaiheeksi myös Venäjällä – ”Tikkakosken tiedustelukeskus keskittyy kaikkiin suuntiin tehtävään tarkkailuun”

Kuva: Lehtikuva

Suomen tiedustelu-uutisointi on noteerattu laajalti myös Venäjän mediassa. Asiasta kertovat muun muassa tietotoimistot Tass, RIA Novosti ja Interfax.

RIA Novosti kirjoittaa otsikossaan, että Suomessa on julkaistu salaisia tietoja Venäjän sotilaisiin kohdistuneesta tiedustelusta. Tekstissä kerrotaan Helsingin Sanomissa ilmestyneestä materiaalista, Suomen valtiojohdon reagoinnista ja poliisitutkimuksesta.

– Kuten lehdessä kerrotaan, Tikkakosken tiedustelukeskus keskittyy kaikkiin suuntiin tehtävään tarkkailuun, mutta käytännössä se suuntautuu Venäjälle. Ja sen pääasiallinen toiminta on Venäjän asevoimien seuranta, RIA kirjoittaa.

Tass lähtee liikkeelle keskusrikospoliisin aloittamasta tutkinnasta. Tekstissä kerrotaan Helsingin Sanomien haltuunsa saamasta materiaalista ja siteerataan mediatietoja, joiden mukaan Puolustusvoimien tiedustelukeskuksessa oltiin ”kiinnostuneita kaikesta, mikä oli kytköksissä Venäjään”.

Myös uutistoimistojen ulkopuolinen media on tarttunut aiheeseen. Laajalevikkinen iltapäivälehtityyppinen Komsomolskaja Pravda kertoo salaisten aineistojen vuodosta ja keskusrikospoliisin tutkinnasta.

Lyhyessä uutisessa maininnan saavat myös Nord Stream -hankkeeseen liittyneet tiedot. Lehden johtopäätös on, että kaikesta päätellen Suomen tiedustelu suunnitteli viime vuosikymmenellä sijoittavansa putkeen erilaisia tiedustelujärjestelmiä.

STT–MERJA PUISTO