Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Talous

Nordean asiakkailta peritään Tanskassa pian negatiivisia korkoja – koskee yli 13 400 euron talletuksia

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Tanskalaiset Nordean asiakkaat joutuvat pian maksamaan entistä kovempaa miinuskorkoa, jos he hilloavat tileillään suuria summia käteistä. Yksityisasiakkaiden tilien korko oli jo ennestään -0,6 prosenttia, mutta koveni eilen maanantaina -0,7 prosenttiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pienistä talletuksista miinuskorkoa ei peritä, vaan se koskee yli 100 000 kruunun (13 400 euron) talletuksia.

-  Voi vaikuttaa epäloogiselta, että rahan säilyttämisestä joutuu maksamaan. Se on kuitenkin seurausta historiallisen matalasta korkotasosta, joka on leimannut Tanskan taloutta jo monen vuoden ajan, Nordea selittää sivuillaan.

Nordea suosittelee tallettajille vaihtoehtoisia ratkaisuja talletustileille ja ehdottaa muun muassa energiaremontin tekoa, lapselle säästämistä tai sijoituksia rahastoihin ja osakkeisiin.

Nordea kertoo, että koronmuutos on seuraus Tanskan keskuspankin päätöksestä laskea ohjauskorkoa 1. lokakuuta. Keskuspankki pyrki koronlaskullaan ohjaamaan Tanskan kruunun kurssia alemmaksi, koska se oli vahvistunut liikaa. Tanska on käytännössä euroalueen ulkojäsen, koska kruunu pidetään tiukassa vaihteluvälissä suhteessa euroon.

Tanskan keskuspankki seuraa näin ollen tiukasti Euroopan keskuspankin korkoja, jotta kruunu ei vahvistuisi liikaa.

Tanskalaispankeista Jyske Bank oli ensimmäinen joka otti käyttöön negatiiviset korot yksityisasiakkaiden talletuksille. Sen jälkeen useimmat muut Tanskassa toimivat pankit ovat seuranneet perässä. Alaraja negatiivisen koron perimiselle vaihtelee 100  000 ja 250  000 kruunun välillä.

Finanssivalvonta: Lainsäädäntö ei ota kantaa

Euroalueella toimivat pankit maksavat 0,5 prosentin negatiivista korkoa keskuspankkitalletuksistaan ja monet euroalueen pankit veloittavat tämän johdosta yritysten pankkitalletuksista negatiivisia korkoja.

Yksityishenkilöiden talletuksista perittävät negatiiviset korot ovat euroalueella harvinaisempia, mutta jotkut pankit perivät niitä yli 100 000 euron talletuksista.

Suomessa Finanssivalvonta totesi vuonna 2019, että negatiivisten koron perimiseen välttämättömyyspalveluiksi katsottavilta perusmaksutileiltä tulisi suhtautua pidättyvästi.

-  Koron muuttaminen negatiiviseksi voi olla asiakkaan kannalta olennainen heikennys sopimusehtoihin, mitä pankki ei voi yksipuolisella muutosilmoituksella tehdä, Fiva linjasi.

Fiva kuitenkin toteaa, ettei lainsäädäntö suoraan kiellä negatiivisten korkojen perimistä kuluttaja-asiakkaiden talletuksista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE