Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Nöyryytetty Alexander Stubb nousi takaisin huipulle riskejä kaihtaneella kampanjalla

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Rane Aunimo

Demokraatin toimituspäällikkö.

Suomi saa Alexander Stubbista kansainvälisen ja kielitaitoisen presidentin, joka on kuin kotonaan maailmalla.

Rane Aunimo

Demokraatti

Stubbin vaalikampanjaa leimasi silti suurelta osin laimea varovaisuus, koska gallupien kärkeen aikaisin nousseelle ehdokkaalle riitti seurata tilanteen kehittymistä ja vältellä virheitä, joita ei tullutkaan ainakaan liian suuria. Hän ilman muuta hyötyi siitä, että vakava maailmantilanne suitsi tehokkaasti muidenkin suita.

Stubb varoi visusti kommentoimasta aiheita, jotka eivät asiallisesti presidentille kuulu, mutta jotka olisivat kertoneet ehdokkaan arvomaailmasta. Niihin vastaaminen ei olisi ollut äänestäjän harhauttamista luulemaan presidentin valtaoikeuksista liikoja vaan tämän kunnioittamista demokratiassa elävänä kansalaisena, jolle presidenttikin on ihminen.

Huomioitavaa on, että vaalit ratkaistiin isojen kaupunkien ulkopuolella, missä Stubb oli Haavistoa suositumpi.

STUBB vei voiton gallupeja pienemmällä marginaalilla. Suhteellisen niukka ero jättää Pekka Haaviston leirille spekuloitavaa.

Huomioitavaa on, että vaalit ratkaistiin isojen kaupunkien ulkopuolella, missä Stubb oli Haavistoa suositumpi. Se, että Haaviston puoliso on mies, muodosti monelle äänestäjälle kannattamisen esteen, mikä kielii maamme surullisistakin pohjavirtauksista.

Merkille pantavaa on sekin, kuinka paljon kokoomuksen Sauli Niinistö oli Stubbia suositumpi, kun hänet valittiin presidentiksi 2012. Niinistö löi samaisen Haaviston toisella kierroksella prosentein 62,6-37,4, vaikka Haavistonkin ympärillä oli tuolloin ihan oikeaa ilmiötä.

Tähän verrattuna Stubbin sunnuntaiset lukemat kertovat voitosta huolimatta myös tietystä epäsuosiosta, koska keskustaoikeisto ei yhtynyt kokonaisuudessaan blokin menestyneimmän porvariehdokkaan taakse toisella kierroksella ja osa jätti kokonaan äänestämättä.

Heille myös Stubb on liian liberaali.

STUBB on nyt joka tapauksessa noussut takaisin politiikan huipulle Feeniks-linnun lailla.

Nöyryyttävä tappio istuvana kokoomuksen puheenjohtajana hänet haastaneelle Petteri Orpolle oli karvasta kalkkia ja sai kenties Stubbin itsensäkin uskomaan, että aika kotimaan politiikassa on lopullisesti käynyt umpeen.

SDP:ssä taas Stubbin pääministeriaikaa yhteisen hallituksen veturina muistetaan omanlaisellaan nostalgialla.

Muuttunut maailma toi miehen kuitenkin takaisin Suomeen ja suoraan presidentiksi. Siinä työssä Stubb pääsee taas leipälajinsa pariin, ulkopolitiikan. Suomen menestys ei jää ainakaan presidentin edustavuudesta kiinni.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE