Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Nykymeno on kähmintää pahimmillaan” – OAJ pelkää: Ammattikorkeat häviävät kartalta

Opettajat ovat osoittaneet viime aikoina mieltään nykymenoa vastaan, kuten viime vuonna. Mukana oli myös Olli Luukkainen.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ ihmettelee korkeakoulujen kehittämispolitiikkaa. Se on järjestön mielestä luisunut valtiollisesta ohjauksesta salakähmäiseen, alueellisesti tehtävään korkeakoulureformiin.

– Tuorein uutinen Kaakkois-Suomesta ennakoi, että iso osa ammattikorkeakouluista katoaa kartalta lähivuosina. Meno on sekavaa sekä vastoin aiemmin kansallisesti rakennettua linjaa ja voimassa olevaa hallitusohjelmaa, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Saimia-ammattikorkeakoulun Saimian osakkeet aiotaan siirtää vastikkeetta Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle. Hankkeita, joissa ammattikorkeakoulujen päätösvalta luovutetaan täysin yliopistoille, on putkahdellut esille myös muun muassa Rovaniemellä ja Tampereella.

Luukkaisen mukaan kaavailuihin liittyy myös tutkintojen sekoittaminen niin, että ammattikorkeat tuottaisivat alempia korkeakoulututkintoja, joiden pohjalta yliopistoissa suoritettaisiin maisteritutkinto.

– Meneillään on maakuntayliopistojen pelastusoperaatio ammattikorkeakoulujen kustannuksella. Suomen virallinen linja on edelleen duaalimalli, jossa ammattikorkeilla ja yliopistoilla on omat, selkeät tehtävänsä. Tuhoavatko maakuntien päättäjät nyt duaalimallia ja ammattikorkeakouluja vastoin parempaa tietoaan, hän kysyy.

Mitään virallista uutta linjaa ei ole, joten puheet ja teot ovat pahasti ristiriidassa.

Luukkaisen mukaan nykymeno on kähmintää pahimmillaan, ohi poliittisen sitoumuksen. OAJ on vaatinut jo pitkään selkeää kansallista korkeakoulupoliittista linjausta siitä, mitä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tuottamalta korkealta osaamiselta halutaan. Visiota ei kuitenkaan ole saatu.

Lisää aiheesta

– Mitään virallista uutta linjaa ei ole, joten puheet ja teot ovat pahasti ristiriidassa. Suomen virallisen koulutuspolitiikan kyljessä tehdään nyt alueellista, elinkeinoelämävetoista politiikkaa. Onko meillä tähän päällekkäisyyteen varaa näinä niukkojen resurssien aikoina? Ja miksi ministeriö antaa tämän tapahtua?

Ammattikorkeakoulujen osakkeiden ostaminen ja myyminen on mahdollista, koska ammattikorkeat ovat nykyään osakeyhtiöitä. Luukkainen kritisoi, että hankkeiden valmistelussa on kuitenkin sivuutettu täysin koko korkeakouluyhteisö, samoin sidosryhmät.

– Uudistaminen on tarpeen, mutta se pitää tehdä yhdessä ja selkeästi johdetusti. Korkeakoulut eivät ole tuotantolaitoksia, joten niiden ei pidä olla yritysjärjestelyjen kohteena. Niillä on tärkeä kansallinen ja alueellinen sivistystehtävä sekä elinkeinoelämän kehittämistehtävä. Niiden pohjalta uudistetaan myös toimintoja ja opetusta, opintopolkuja, palveluja ja pedagogiikkaa, ei pelkkiä organisaatioita, Luukkainen muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE