Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Teatteri & Tanssi

Nykysirkusarvio: Teräviä huomioita, groteskia yhteiskunnallisuutta ja hervotonta huumoria naisklovnifestivaali Punaisen Helmen esityksissä

Jussi Virkkumaa
Cris af Enehielmin ja Janna Haaviston klovniämmät olivat aika karmeita katsoa mutta muuten kaikin puolin rakastettavia.

Tanssiteatteri Hurjaruuthin jo kahdeksatta kertaa järjestämän Punainen helmi- naisklovnifestivaalin kotimainen uutuus oli viime vuonna Thalia-palkitun Grus Grus Teatterin tammikuussa Åbo Svenska Teaterissa ensi-iltansa saanut Kärringmossen (Ämmässuo).

Näyttelijä-kuvataiteilija Cris af Enehielmin ja klovnimaisteri Janna Haaviston rumankauniilla sekä tietoisen ylivedetyssä ällöttävyydessään suorastaan rakastettavilla ämmillä ei tuntunut olevan mitään rajoja. Puhetta pulppusi ja fyysisen teatterin kaikkia keinoja käytettiin suvereenisti. Elämän koulimilla hahmoilla oli kaatopaikkasuollaan sanottavaa lähes kaikista yhteiskunnan epäkohdista maahanmuutosta rakkauden ja läheisyyden tarpeeseen. Muutosta nykymenoon oli jotenkin saatava, jos ei muuten, niin vaikka överisti juhlimalla.

NYKYSIRKUS
Tanssiteatteri Hurjaruuth
Punainen helmi -naisklovnifestivaali

Grus Grus Teatteri:
Kärringmossen

Käsikirjoitus Sofia Molin ja työryhmä Ohjaus Sofia Molin Dramaturgia Ville Kurki Koreografia Sandrina Lindgren Visuaalinen suunnittelu Johanna Latvala Valot Jaakko Forsman Ääni Kalle Terästö Näyttämöllä Cris af Enehielm ja Janna Haavisto

Morro and Jasp:
Savet he Date

Suunnittelu ja toteutus Heather Mary Annis ja Amy Lee

Vaikka näyttelijöiden ilmaisu oli vahvaa ja selkeää, perustui esityksen sisältö ja sanoma hyvin vahvasti puheeseen. Jollei ruotsin kieli ollut melko hyvin hallussa, aika moni syvempi yksityiskohta meni ohi.

Johanna Latvalan luoma tavaraa pullisteleva suomiljöö, jonka Jaakko Forsmanin hämyiset valot muuttivat mielikuvitukselliseksi, oli kuin toisesta ulottuvuudesta.

Klovneria-esitykset mielletään yleensä enemmän tai vähemmän hauskoiksi. Vaikka Kärringmossenissa oli runsaastikin komiikkaa, oli sen huumori enemminkin mustaa ja perussävy lopulta aika vakava. Tätä korosti myös lopun vaatteiden vaihto, jonka aikana Enehielm ja Haavisto muuntuivat takaisin omiksi itsekseen.

Tämä esitys ei ollut, eikä pyrkinytkään olemaan mikään hervottoman hauska anekdootti ihmisten käyttäytymisestä, vaan ennemminkin terävästi rakennettu puheenvuoro maailmanmenosta.

Kanadalaisklovnit Heather Mary Annis ja Amy Lee panivat häävalmistelut mullin mallin.

Hervottomat häävalmistelut

Saman illan kanadalaisten vieraiden Heather Mary Annisin ja Amy Leen klovnisiskosten Save the Date sen sijaan oli yksi katkeamaton hervottoman hauskojen kohtausten sarja.

Esityksessä seurataan sisaruksista vanhemman Jaspin (Lee) valmistautumista häihinsä. Muutos tiiviissä sisarussuhteessa aiheuttaa tietenkin kitkaa ja kommelluksia, varsinkin kun Morro (Annis) haluaa auttaa, eikä hänen näkemyksensä aina osu yksiin Jaspin kanssa. Kaikki häävalmisteluihin olennaisesti kuuluvat osiot hääpuvun valinnasta alkaen käydään läpi päätyen lopulta aika sekopäisiin polttareihin.

Annisin ja Leen monivuotinen yhteistyö näkyy rennossa ja sujuvassa näyttämötyöskentelyssä. Kontakti yleisöön on vaivaton ja spontaani. Kumpikin on myös taitava klovni, ja molemmat ovat hioneet hahmonsa kutkuttaviksi.

Pinnaltaan kevyt koomisten kohtausten ilotulitus sisältää lopussa myös tärkeän sanoman sisaruuden ja rakkauden merkityksestä.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE