Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Nyt ei olla Jyväskylässä ministeri Terho” – Ps-ministeri sai kimppuunsa opposition ja hallituksen

Eduskunnassa nähtiin keskiviikkona harvinainen yhteisymmärryksen hetki, kun oppositio ja hallitus pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla tuomitsivat kuin yhdestä suusta perussuomalaisten kulttuuriministerin Sampo Terhon näkemykset EU-kansanäänestyksestä.

Kun Terholta kysyttiin hänen aiemmista lausunnoistaan, hän ilmoitti haluavansa olla tulevaisuudessa mukana hallituksessa, joka järjestää kansanäänestyksen EU-erosta. Samalla Terho korosti hieman hämmentävästi pysyttäytyvänsä Eurooppa-asioista vastaavana ministerinä nykyisen hallituksen ohjelmassa, jossa EU-eroa koskevaa äänestystä ei tavoitella.

Tällaiset puheet heikentävät Suomen kansainvälistä asemaa ja uskottavuutta.

Kaikki paitsi perussuomalaisten eduskuntaryhmä olivat Terhon kanssa eri mieltä. SDP:n Jutta Urpilainen toivoi, että pääministeri ottaisi vastikään ministerinä aloittaneen Terhon kehityskeskusteluun.

– Tällaiset puheet heikentävät Suomen kansainvälistä asemaa ja uskottavuutta. Ymmärrän sen, että on paineet käydä puheenjohtajakamppailua, mutta sitä ei pitäisi tehdä Suomen kansainvälisen maineen kustannuksella, Urpilainen sanoi.

Opposition ohella Terhoa löi erityisen kovaa hallituspuolue kokoomus kärkenään entinen pääministeri Alexander Stubb, joka käytti aiemmin eduskunnassa pääministerin ulko- ja turvallisuuspoliittista ilmoitusta koskevan kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron.

– Puhuin itse tuossa alussa ministerin vapaudesta. Pidän tämän tyyppisiä puheita ihan suoraan sanoen eräänlaisena turvallisuusriskinä. Se, että ruvetaan spekuloimaan Suomen EU-erosta tällaisessa kansainvälisessä tilanteessa, kun Suomi ei ole Naton jäsen, se on kertakaikkiaan edesvastuutonta istuvalta ministeriltä, Stubb jyrähti.

Lisää aiheesta

Eihän siitä mitään tule, että täällä jokainen ilmoittaa, että minulla on henkilökohtainen kanta ja se on täysin toinen kuin hallituksen linja.

Puoluetoverinsa kanssa samoilla linjoilla olivat myös kokoomuksen Anne-Mari Virolainen ja konkariedustaja Pertti Salolainen.

– Pitää ymmärtää, että pelkästään puhe EU-kansanäänestyksestä on Suomen kansallisten etujen vastaista. Se on tässä se ydin. Jos joku haluaa siitä puhua, silloin joutuu kysymään mitenkä pääministeri tähän asiaan suhtautuu, koska se on tällä hetkellä Suomen kansallisten etujen vastaista. Tämä on aivan selvä asia, Salolainen sanoi.

SDP:n Eero Heinäluoma muistutti, että Suomi tunnetaan luotettavana kansakuntana, joka pitää lupauksensa.

– Jos henkilö vastaa Suomen EU-politiikasta ja tähän liittyvistä neuvotteluista ja samanaikaisesti ryhtyy keskustelemaan EU-erosta, niin voi tietysti kysyä, että miten muut maat suhtautuvat meidän vaatimuksiimme. Ovatko ne todellisia, pääsemmekö toteuttamaan meille hyviä kompromisseja? Eihän siitä mitään tule, että täällä jokainen ilmoittaa, että minulla on henkilökohtainen kanta ja se on täysin toinen kuin hallituksen linja, Heinäluoma sanoi.

Jompi kumpi näistä väitteistänne on perätön.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) sanoi Terhon käyttävän ministeriaitiota omaan vaalikampanjaansa.

– Nyt ei olla Jyväskylässä ministeri Terho. Puhuitte itsenne ihan pussiin. Ensin uhositte, että haluatte olla sellaisen hallituksen ministeri, joka neuvottelee Suomelle brexit-tyyppisen eron, ja sen jälkeen sanotte, että ette muka aja Suomen eroa EU:sta. Jompi kumpi näistä väitteistänne on perätön, Harakka sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi medialla pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei seuraavan hallituksen ohjelmalla spekuloiminen kuulu ministeriaitioon. Hän vahvisti myös ottavansa puheet EU-kansanäänestyksestä esille Terhon kanssa ja viittasi muiden tavoin puheenjohtajakampanjaan.

– Eiköhän nämä puheet rauhoitu puolentoista viikon päästä, Sipilä sanoi.

Tuolloin perussuomalaiset kokoontuvat Jyväskylään valitsemaan uuden puheenjohtajan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE