Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt puhuu Juha Sipilästä “keskustajohtajan muotokuvan” tehnyt Risto Uimonen: “Hän liittyy pitkään sosialidemokraattisten johtajien perinteeseen”

Julkisen sanan neuvoston entinen puheenjohtaja, kokenut mediavaikuttaja Risto Uimonen tuntee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kenties paremmin kuin kukaan muu media-alan ihminen. Uimonen kirjoitti Sipilästä “keskustajohtajan muotokuvan” viime vuonna ilmestyneessä kirjassa.

Suomen Kuvalehti uutisoi tänään, että Sipilä olisi koettanut vaientaa Yleisradion Terrafame-uutisoinnin. Lehden tietojen mukaan Ylen johto päätti hyllyttää Sipilän mahdollista esteellisyyttä koskevat jatkojutut sen jälkeen, kun pääministeri oli lähettänyt perjantai-iltana kymmenkunta viestiä yhdelle Ylen toimittajalle.

Yleisradion vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiistää, että pääministeri olisi vaikuttanut Ylen uutisointiin. Jääskeläisen mukaan Yle on tehnyt Sipilää ja Terrafamea koskevat uutisointipäätökset täysin itsenäisesti.

Uimonen kommentoi Demokraatille Sipilän ja Ylen toimia.

– Sipilä liittyy pitkään sosialidemokraattisten johtajien perinteeseen. Meillähän Kalevi Sorsa pääministerinä otti yhteen Yleisradion kanssa. Paavo Lipponen otti yhteen muidenkin tiedotusvälineiden kanssa ja Mauno Koivisto oli sanasodassa Ylen kanssa. Myös Martti Ahtisaari oli välillä erittäin tyytymätön mediaan.

Uimosen mukaan tämä kuuluu vallankäytön luonteeseen. Media arvostelee päättäjiä, eivätkä nämä paineiden keskellä aina hyväksy arvostelua.

– Minusta Sipilän kohdalla kyse on samasta asiasta, Uimonen sanoo.

Lisää aiheesta

Kysymys siitä, onko hän suosinut sukulaisia, satuttaa ymmärtääkseni häntä erittäin voimakkaasti.

Uimonen näkee asiassa myös eettisen puolen, joka taas kytkeytyy sekä Sipilän kristilliseen taustaan että toimintaan yritysjohtajana. Hän piti siinä roolissakin eettisiä kysymyksiä tärkeinä.

– Kysymys siitä, onko hän suosinut sukulaisia, satuttaa ymmärtääkseni häntä erittäin voimakkaasti. Sipilähän on taustansa takia osoittanut olevansa moraalisissa kysymyksissä hyvin tarkka. Varmaankin siksi tämä on loukannut häntä niin paljon.

Uimonen muistuttaa, että Sipilä on luopunut yritysomistuksistaan juuri syystä, ettei jääviysepäilyjä olisi.

– Hän kestää, että häntä kritisoidaan, mutta sukulaisia ei pitäisi vetää mukaan.

Uimonen epäilee, että Suomen Kuvalehden tieto jopa kymmenen viestin lähettämisestä kielii kuitenkin kovista paineista, joiden alaisena hän on pääministerinä juuri nyt.

Hän on kuitenkin suhteellisen harkitsevainen ihminen.

Entä näkyykö Sipilän poliittinen kokemattomuus asiassa?

– Hän on kuitenkin suhteellisen harkitsevainen ihminen, mutta viestien lähettelyssä Ylelle hän ei osannut olla varovainen. Mutta kuten sanoin, kiistoihin median kanssa ovat ajautuneet monet muutkin Suomessa ja ulkomailla. Sorsa meni niin pitkälle, ettei suostunut vuonna 1985 pääministerinä tv-lupamaksun korotukseen Ylelle. Asia ratkesi vasta myöhemmin, kun Ahti Pekkala sovitteli kiistan.

Uimonen ei usko, että kohu uhkaisi Sipilän asemaa pääministerinä.

– Tilanne selviää, kun näemme, mitä eduskunnan oikeusasiamies sanoo jääviyskysymyksestä. Tämä on prosessiuutinen, joka aikanaan ratkeaa.

Ylen ja päätoimittaja Jääskeläisen toimista Uimonen sanoo entisenä päätoimittajana, että vastaavaa harkintaa käytetään muuallakin kuin Yleisradiossa.

– Mutta Yle ja tiedotusvälineet eivät voi alistua saneluun kenenkään edessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE