Politiikka

Nyt puhuvat kapinakansanedustajat – ”Alko on erinomainen paikka”

Sanna Lauslahti ei halua limuviinoja kauppoihin.
Sanna Lauslahti ei halua limuviinoja kauppoihin.
Sanna Lauslahti ei halua limuviinoja kauppoihin.

Joukko kansanedustajia on tänään tullut julkisuuteen vaatien, että alkoholilain muutosta koskevan lakiesityksen jatkovalmistelussa on harkittava vakavasti lausuntokierroksella tullutta palautetta.

Kannanoton on allekirjoittanut 28 kansanedustajaa, joista 15 on keskustasta. Määrä on iso, sillä se on miltei kolmannes keskustan eduskuntaryhmästä. Kokoomuksen kansanedustajia allekirjoittajien joukossa on kolme. Kaikista eduskuntapuolueista paitsi perussuomalaisista on laitettu nimeä paperiin.

Kansanedustajat torjuvat muun muassa ehdotukset niin sanottujen limuviinojen tulosta kauppoihin ja kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden korottamisesta.

Keskustan kansanedustaja Elsi Katainen on allekirjoittanut adressin. Hän toteaa, että hänen osaltaan kyse on siitä, että asiantuntijalausunnot otetaan huomioon.

– Minun kohdalta tässä ei ole sen suurempaa dramatiikkaa, Katainen sanoo.

Hänen mukaansa on kyse terveysvaikutuksista.

– Limuviinoja ei kauppaan on yksi pointti niiden monien joukossa, joita kannattaa tarkastella.

Katainen toteaa, että alkoholilakia ei olla kaatamassa.

– Haluamme vain alleviivata asiantuntijalausuntoja. Olen huolissani mahdollisesti lisääntyvästä alkoholinkulutuksesta seurauksineen, jotka ovat tunnettuja ja jotka ovat tulleet asiantuntijalausunnoissakin esiin, Katainen sanoo.

Tunnettuja seurauksia voisi asiantuntijoiden mukaan olla esimerkiksi alkoholikuolemien lisääntyminen.

”Alkon ja vähittäiskauppojen työnjako nyt oikein hyvä.”

– Lausuntokierrokset ovat juuri sitä varten, että nillä on myös vaikutusta. Tässä kohdin tulee selkeästi esille epäkohtia niin niihin tulee puuttua, sanoo adressin allekirjoittanut kokoomusedustaja Sanna Lauslahti.

– Olen huolissani siitä, että meillä alkoholinkulutus kasvaa. Se siirtyy kolmosista nelosten puolelle. Tässä kohdin meillä on oikein hyvä työnjako tällä hetkellä Alkon ja meidän vähittäiskauppojen välillä. Mielestäni limuviinojen paikka ei ole vähittäiskaupassa, R-kioskeissa tai muissa vastaavissa pisteissä. Alko on erinomainen paikka, Lauslahti toteaa.

Hän kiinnittäisi lakiuudistuksessa nykyistä enemmän huomiota siihen, millä tavalla helpotetaan ravintoloiden sääntelyä. Siitä kautta annettaisiin ravintolayrittäjille mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja.

Hallituksen esitys alkoholilaista on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2017. Pääseekö hallitus asiassa sopuun?

– Se on hallituksen asia, tässä me olemme omien henkilökohtaisten kantojemme kanssa liikkeellä.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov on tiedottanut olevansa pöyristynyt yrityksistä kaataa lakiuudistus.

– Hallituksessa sovitun asian noudattaminen ei ole hallituspuolueiden edustajille omantunnon kysymys. Mihin enää tarvitaan oppositiota, kun hallituspuolueilla on tällaisia edustajia, Sazonov totesi adressin tultua tänään julkisuuteen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat