Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kirjallisuus

Nyt se on selvää: kirjallisuuden Nobel jää jakamatta skandaalien vuoksi

Lehtikuva

Ruotsin akatemia ei jaa tänä vuonna kirjallisuuden Nobel-palkintoa. Vuoden 2018 kirjallisuuspalkinto jaetaan vasta vuonna 2019.

Marja Luumi

Kirjallisuuspalkinto jää jakamatta vasta kahdeksatta kertaa akatemian historiassa. Viimeksi palkinto jäi jakamatta toisen maailmansodan vuoksi.

Päätöksen taustalla ovat rahanjaon epäselvyydet ja rikosilmoitus, joka koskee kulttuurivaikuttaja Jean-Claude Arnault’n johtamaa kulttuurikeskus Forumia. Arnault on naimisissa akatemian jäsenen kanssa. Arnault’n epäillään vuotaneen Nobelin kirjallisuuspalkintojen saajien nimiä sekä häirinneen naisia seksuaalisesti.

Kriisiin ovat ottaneet kantaa myös pääministeri Stefan Löfven ja kuningas Kaarle XVI Kustaa. Kuningas muutti sääntöjä niin, että akatemiasta voi erota, kun ennen jäsenyys oli elinikäinen.

Akatemiasta on lyhyen ajan sisällä eronnut kuusi jäsentä. Tuorein ero tapahtui viime lauantaina, jolloin erostaan ilmoitti kirjailija ja dramaturgi Sara Stridsberg. Tällä haavaa akatemian 18 paikasta vain 10 on miehitetty.

Nobelin kirjallisuuspalkinto myönnettiin ensi kerran vuonna 1901. Ruotsin akatemian tehtävä on edistää ruotsin kieltä ja kirjallisuutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Politiikka
1.4.2020
”Loimaan kassalta” hätähuuto – Nyt tulee suora vastaus: ”Saattaa olla, että tässä yhteydessä puhkeaa vähän suurempikin kupla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE